четвъртък, 20 септември 2018 г.

Традиционно телешко по Джейми Оливър















       Когато вкъщи попитам "Какво да ви сготвя?", в 90% от случаите отговорът е "Телешкото на Джейми". Сега ще ви го разкажа и на вас. Тук не съм го снимала със салата, но обикновено е Свежа салата - зеле, моркови, червено зеле и цвекло. Преяждането е гарантирано! Ето какво ви е необходимо:


  • 600-700 гр прясно смляна телешка кайма (да не е съвсем чиста :D )
  • 2 глави червен лук
  • 3-4 с.л. доматено пюре Verdure
  • оцет балсамико
  • 1 с.л. брашно
  • 1 малка глава целина
  • 1-2 пащърнака
  • 2 големи моркова
  • 1/2 чаша червено вино
  • 200-300 мл телешки бульон
  • 1 връзка магданоз
  • пресен розмарин
  • черен пипер и сол на вкус



  • 1 консерва варен боб
  • 1 малко бурканче доматен сос Verdure
  • пресен босилек



  • 4 големи картофа
  • 150-200 гр настъргана моцарела или кашкавал
  • 150 гр бекон или пушени гърди
  • краве масло



1. Започваме като измиваме картофите и слагаме в тенджера с подсолена вода да се сварят, но не до пълна готовност, защото след това ще ги печем.
2. В дълбок тиган или тенджера задушаваме едната глава лук и ситно нарязаната целина, след това добавяме каймата. Когато стане на трохи, добавяме червеното вино и увеличаваме малко котлона да се изпари. След това добавяме стръкчета розмарин, доматеното пюре с 1 ч.л. балсамико, телешкия бульон и брашното (аз го поръсвам с поръсвачка или с цедка за пудра захар) и оставяме да къкри под капак на бавен огън.
3. През това време включваме фурната на 200 градуса и нарязваме останалите кореноплодни зеленчуци - морков и пащърнак. Аз ги харесвам на дебели кръгчета, за да се виждат и придават цвят на ястието. Добяваме зеленчуците към каймата и продължаваме да готвим на тих огън.
4. Леко сварените картофи намазваме със зехтин, посоляваме обилно и слагаме в тавичка, постлана с хартия за печене.
5. В малка тенджерка затопляме доматеното пюре от бурканче и добавяме свареният, отцеден боб. Овкусяваме и готвим за кратко до готовност.
6. Когато картофите се зачервят и придобият хрупкава коричка разрязваме с ножче на кръст и притискаме леко, слагаме парченце масло, бекон, нарязан на малки кубчета и поръсваме с настъргана моцарела. По желание слагаме стръкче пресен розмарин и връщаме обратно във фурната да се запекат с плънката.
7. През това време каймата със зеленчуци трябва да е готова. Слагаме в купа или плато за сервиране и поднасяме със ситно нарязан магданоз и червен лук, нарязан на много тънки шайби. Прехвърляме боба в подходяща керамична купа за сервиране с листенца пресен босилек, в друго плато подреждаме целите картофи и украсяваме с клонки розмарин. Изберете любимо вино и салата и ще получите богата и цветна трапеза.

Да ви е сладко!









Няма коментари:

Публикуване на коментар