петък, 27 юли 2018 г.

Кифли с шипков мармалад













Обичам да меся тесто, толкова е релаксиращо. Давам на децата, на голямото да участва, а малкото меси една топка на малката маса и се забавлява, така си осигурявам помощ от една страна, а от друга спокойствие за работа. Мисля, че за самите деца е чудесно забавление и вкусно също.


  • 250 гр брашно 
  • 1 щипка сол
  • 70 гр захар
  • 20 гр прясна мая
  • 30 мл леко затоплено мляко
  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 50 мл мляко
  • 50 гр шипков мармалад

1. Пресейте брашното в купа за месене. Добавете солта и захарта и объркайте. Разтворете маята в леко затопленото мляко с 1 с.л. захар. Покрийте и оставете 10 мин да се активира маята. Оформете кладенче в средата на брашното и излейте разтворената мая, яйцето, олиото и остатъка от млякото.
2. Разбийте с вилица леко течните съставки и започнете да завъртате с вилицата постепенно сухата смес към течната докато се оформи тесто. Продължете с шпатула и добавяйте по малко брашно докато престане да лепне, за да можете да месите с ръце. Тестото трябва да е меко, колкото меката част на ухото и еластично, да не лепне. Меси се около 10 мин и е готово, когато натиснете с пръст и то си връща формата. Покрийте купата и оставете на топло място около 1 час или докато удвои обема си.
3. Премесете тестото отново, върнете в купата и оставете в хладилник за 12 часа. Лично за мен така е по-удобно, защото продължавам процедурата на сутринта, но вие можете след второто втасване да си оформите кифлите.
4. За оформянето на кифлите аз използвам една специална форма на Tupperware, но вие можете да изрязвате триъгълници след като разточите част от тестото на кръг. Сложете в основата малко мармалад и завийте от широката част към тясната. Наредете в тавичка постлана с хартия за печене и покрийте с кърпа за около 15 мин, за да се надигнат. Намажете кифлите с жълтък и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 мин или до готовност.


























Да ви е сладко и до следващата рецепта! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар