вторник, 2 януари 2018 г.

Торта с бял шоколад и боровинки













   Честита Нова Година, приятели на блога! Да бъде мирна, успешна, изпълнена с любов и разбирателство. На всички кулинари пожелавам една вкусна година, много вдъхновение и красоти да създават.
   Това е нашата Новогодишна торта с бял шоколад, адаптирана от декемвриския брой на списание Good Food. Коледните сладки останаха без украса тази година и не ги снимахме, но ще останат за другата, защото рецептата е с лимон и джинджифил и си заслужава. Всяка година опитваме нова рецепта, но тази обра всички точки. Украсата за тази торта е от "100 грама сладки", иначе мислехме с Гого да правим разноцветни целувки, но не остана време. Ето какво ви е необходимо:

За блатовете:

150 гр масло
150 гр бял шоколад
250 гр брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
250 гр кристална захар
150 мл кисело мляко
кората на един портокал и 1/2 от сока
3 яйца
2 с.л. прясно мляко

За глазурата:

200 гр меко масло
350 гр пудра захар
250 гр маскарпоне
200 бял шоколад, разтопен

сладко от червени боровинки (този път не намерих, но препоръчвам)

От продуктите за блатовете аз получих два високи, които разделих и станаха четири. Ще ви трябва форма с подвижно дъно и диаметър 20 см. Получавате меки и влажни блатове, които се топят в устата.


  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с масло дъното и стените на формата и застелете с хартия за печене. Намажете и нея с масло. Разтопете маслото и шоколада на водна баня и оставете да се охладят леко.
  2. През това време премерете и пресейте брашното и смесете с бакпулвера, содата и захарта. Направете кладенче и сипете киселото мляко, портокаловата кора и сока, яйцата и прясното мляко. Разбъркайте добре и добавете белия шоколад с маслото. Когато сместа стане гладка я изсипете във формата и изпечете за 25-30 мин или докато дървено шишче, забито в средата излезе сухо. Ако имате две форми, можете да изпечете двата блата едновременно. В рецептата от списанието продуктите са по 2 и се пекат 4 отделни блата, но моите много се надигнаха.
  3. Оставете блатовете да изстинат във формите за 5 мин, след това ги прехвърлете върху решетка. 
  4. За глазурата - разтопете на водна баня шоколада. В купа намачкайте кубчетата масло с пудрата захар, добавете сиренето маскарпоне и разбийте с миксер на пухкав крем. Добавете шоколада и разбъркайте до гладка смес.
  5. Изберете поставка за торта и започнете да сглобявате тортата. Слагате първия блат, крем и сладко.






   Повтаряте процедурата с другите блатове. Натрупайте половината от останалата глазура върху тортата и разнесете с палетен нож. Приберете в хладилника да стегне за 10-15 мин, извадете и разнесете останалата глазура и декорирайте.























Знам, че не е много подходящо да ви я представям след Новогодишната нощ, след цялото това преяждане последната седмица, но предстоят още празници :)! 

До следващата рецепта :)!
 

2 коментара:

  1. изглежда вкусно.може ли с друго сладко да се направи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Разбира се. Плановете бяха за сладко от червени боровинки, но не можах да намеря.
      С каквото ви харесва :).

      Изтриване