сряда, 2 август 2017 г.

Киш с козе сирене и чушки











    Вчера беше интересен ден. Две годишно, никнещи зъби, не може да говори. Пет пъти вадих продуктите от хладилника и ги прибирах. Викам си "ще им забъркам един миш-маш и си отивам на терасата, не мога...". "Гого, занимавай брат си, моля те!", от което следва едно крещене "Александъъъърееее..." или идва и го тегли от кухнята като "Дядо вади ряпа", а малкото се е запънало и крещи. Е, забърках го този киш накрая. Много ми се хапваше - хрупкаво, вкусно тесто и хубава плънка. Стана вкусно, вкусно, да си отвориш вино още от обяд. После отидох да си почина при зъболекаря, харесал си е няколко кариеса. И така...ето какво ви трябва:


За тестото:


  • 300 гр брашно
  • 2 яйца
  • сол
  • 150 гр студено масло, нарязано на кубчета


За плънката:


  • 200 гр течна сметана
  • 100 гр настъргана моцарела
  • 100-150 гр натрошено козе сирене
  • 4 яйца
  • 1-2 скилидки чесън, намачкани
  • сол и черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 голям стрък праз
  • 2 червени чушки
  • 1 зелена чушка
  • 1 малък морков
  • 1/2 малка тиквичка
  • сол и черен пипер
  • пресен босилек или магданоз


1. Загрейте фурната на 220 градуса.

2. В купа пресейте брашното, добавете кубчетата масло, солта и двете яйца и започнете да месите тесто. Важно е да ползвате хубаво масло, защото това ще придаде ароматен вкус. Аз предпочитам домашно или Президент. Приберете тестото в хладилника да се стегне, за около 40 минути.

3. Измийте, нарежете и задушете за кратко зеленчуците в зехтина. Оставете на страна да изстиват.

4. В друга купа смесете съставките за плънката - сметаната, сирената, яйцата, чесъна, подправките и по желание листа пресен босилек.

5. Добавете задушените зеленчуци към яйчената смес.

6. Извадете тестото от хладилника и разточете върху набрашнен плот. Изберете кръгла форма за пай, намажете с мазнина. Аз използвах силиконова форма с висок борд. От разточеното тесто изрязваме широка лента за борда. Можете да добавяте парчета и да оформяте с пръсти. След това застиламе дъното. Изсипваме плънката и пъхаме във фурната за 25-30 минути или до готовност.

7. Оставете кишът да изстине във формата за 10 минути преди да извадите или да режете.











8. Най-вкусен е студен, според мен, но можете да сервирате веднага със салата по избор или като предястие. Тестото се меси за минути и може да остане в хладилника докато се върнете от работа, а вариациите с плънката могат да са десетки.









   Чао от мен :)!

Няма коментари:

Публикуване на коментар