неделя, 8 януари 2017 г.

Шоколадов чийзкейк с портокал и малини











  Честит Имен Ден на моят любим, половинка, най-добър приятел, съпруг, най-красивият и умен мъж за мен. Караме 8-ма година заедно и все по-сладко става!
   Тази рецепта е от книгата "52 срещу 52" на шеф Манчев. Вкусът е като на шоколад Линд, мек, разливащ, сякаш те прегръща някой. Едно парче действа като кафе, а в комбинация с кафе и приятна компания, на каквато се насладихме днес (ден след Ивановден) е изключително преживяване. Ние пропуснахме бейлиса и добавихме малко портокалов сок. Казвам ние, защото правихме тортата заедно. Ето какво ви трябва:



за блата:

340 г обикновени бисквити
2 яйца
120 г краве масло
100 мл бейлис

за крема:

2 яйца
175 г захар
50 г нишесте
кората на 1 портокал
1 ванилия
850 г крем сирене Филаделфия
250 г бита сметана
250 г натурален кувертюр


за ганажа:

150 мл сметана за готвене
150 г натурален кувертюр
малини за украса
3 стръка мента за украса

  В дъблока купа разбиваме яйцата, загхарта и нишестето до образуването на пухкава еднородна смес. Към тях постепенно добавяме настърганата кора на портокала, ванилията, крем сиренето и битата сметана. Всичко това добавяме, без да прекъсваме процеса на разбиване. Най-накрая в крема слагаме предварително разтопеният кувертюр и разбъркваме добре.

  Блата приготвяме, като натрошаваме на много ситно бисквитите и ги объркваме с разбитите яйца и маслото. Накрая към сместа добавяме бейлиса и омесваме. В тава с диаметър 26 см разстиламе сместа за блата като облепваме и стените, оставяйки 1 см свободно пространство от ръба. Блатът трябва да е равен, гладък и не по-дебел от 0,5 см. Когато е готов върху него изливаме крема. Печем 35 минути в предварително загрята на 160  градуса фурна. Изваждаме чийзкейка за 10 минути извън фурната, след което го връщаме за 4-5 минути при температура 220 градуса.

  Оставяме да изстине напълно, а междувременно приготвяме ганажа, като на водна баня смесваме сметаната и кувертюра и бъркаме, докато се получи еднородна смес. С така полученият ганаж заливаме чийзкейка и го оставяме да стегне за няколко часа в хладилник.





















   Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар