петък, 20 януари 2017 г.

Френска лучена супа












   Ето още една много вкусна и ароматна супа в колекцията. Доста време отнема, но няма кой знае каква философия. Моят предпочитан вариант е с пармезан. Рецептата взех от тук. Само бих намалила следващия път бульона, защото я обичам по-гъста. В линка ще намерите подробности около приготвянето и малко история. Аз започвам да изреждам продуктите:



1, 200 гр жълт лук
3 с. л. масло
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
черен пипер
1/2 ч.л. захар
3 с.л. брашно
100 мл бяло сухо вино
2 л говежди или телешки бульон
50 мл бренди
подправки букет гарни или сухи (мащерка, дафинов лист, розмарин)


1. Започваме като почистваме и нарязваме на полумесеци лука. Загряваме мазнината на котлона и слагаме лука на тих огън около 15 мин.
2. Добавяме солта, захарта и черния пипер, объркваме добре и оставяме на умерен котлон около 1-2 часа като разбъркваме често. Лукът трябва да придобие кехлибарен цвят и да намали обема си наполовина.
3. Слагаме бульонът да заври. През това време прибавяме към лука брашното и разбъркваме за около минута. След това наливаме виното, бульона и букета подправки или както беше в моя случай половин шепа сухи комбинирани подправки. Увличаваме котлона да заври и намаляваме. Оставяме супата да къкри около 1 час без капак. Към края добавяме брендито.
4. Сервираме с препечени филийки със сирене пармезан или грюер. И допиваме виното :).










Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар