неделя, 1 януари 2017 г.

Джинджифилова торта с карамел











   Имаме коледни сладки, имаме къщичка, ето имаме и торта. Заслужава си умората, емоциите. Ставах преди всички няколко пъти, лягах си късно, но всичко си заслужава. След новогодишната пуйка влизам в режим "готвене на бързо" или "един път за 2-3 дни", четене на книги и следобеден сън. Пълно наслаждение! Ето и рецептата:



  За блатовете - 3 бр.

  Ако имате три форми, можете да разпределите сместа и да печете последователно. Ако имате една трябва да си разделите съставките на три и да направите един след друг 3 блата. Аз направих така и ми отне 2 часа, плюс прекъсване за хранене на бебето.


150 мл пълномаслено мляко
3 с.л. черна меласа
225 мл растително олио
375 г брашно
3 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
375 г светла кафява захар
1 и 1/2 ч.л. канела
1 и 1/2 ч.л. смлян джинджифил
3 големи щипки смлян карамфил
300 мл бътърмилк (използвах домашно пълномаслено кисело мляко, разредено с малко прясно мляко)
3 големи яйца
3 с.л. тъмен ром
1 и 1/2 ч.л. екстракт ванилия


За глазурата с карамел:

250 г меко масло
600 г пудра захар
300 мл крем сирене Филаделфия
2 ч.л. екстракт ванилия
200 г карамелен топинг (200 г захар, щипка сол и 250 мл течна сметана)
50-100 г кокосови стърготини
джинджифилови фигурки по избор


1. Затопляме млякото с меласата на котлона за кратко, докато се разтвори.
2. Намасляваме форма за печене с подвижно дъно и диаметър 20 см, застиламе с хартия за печене и отново намасляваме.
3. Включваме фурната на 180 градуса.
4. В купа смесваме - пресятото брашно, бакпулвера, содата, захарта, подправките и 1/2 ч.л. сол. Смесваме с тел докато стане на ситен пясък.
5. В робот или с миксер разбиваме - олиото, бътърмилка, яйцето, рома и ванилията. След това добавяме млякото с меласа.
6. Объркваме мокрите и сухите съставки до гладко тесто.
7. Печем 25-30 мин или докато извадим сухо шишче.
8. Охлаждаме във формата за 10 мин, а след това върху решетка без хартията.

Глазура:

1. Разбиваме маслото с 1/2 от пудрата захар. Добавяме останалата захар, крема сиренето, ванилията и карамела.
2. Отделяме 1/2 от глазурата настрана.
3. Сглобяваме тортата, покриваме с крема и оставяме да отлежи 30 мин. След това покриваме отново с останалата глазура и декорираме.
















Да имате една сладка година <3!


Източник: GoodFood, бр.151, 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар