събота, 31 декември 2016 г.

Печена пуйка с бренди, портокал и боровинки на Шеф Шишков











   Честита Нова Година, приятели! Пожелавам на всички ви здраве, щастие и вдъхновение! Сбъдвайте мечтите си и живейте всеки миг. Както казва един мой любим писател - животът е един и няма как да проверим дали не сме сбъркали в нещо и няма с какво да сравним, но в това е неговото очарование. Цитирам по памет, разбира се. Най-вече бъдете здрави, това е най-важното. А един от гостите ми тази вечер ми отговори на това: "Не е лошо и да сме живи, че много здрави си отидоха :D." Беше приятна вечер!
   А тази рецепта направо ме върна в детството, защото ми напомня на едно Свинско със сини сливи по рецепта на прабаба ми, френска възпитаничка и невероятен кулинар. Нямах късмета да се добера до тефтерите й. Вкъщи я приготвяха баба ми и майка ми. Сосът с бренди и боровинки е подобен, та ми стана едно хубаво и носталгично. Доста уморена седнах на масата - довърших една торта, готвих обяд на децата, после пуйката, добре, че мъжът ми довърши грейви соса, за да мога да направя баницата, подстригвахме бебето и докато се приготвя, то ми се доспа. Мислех си - ееех, едно време нашите правеха всичко, искам пак така. И ето ме сега, след като поспах малко с децата, реших да стана, да пийна една чаша вино и да пусна рецептата. Не че има за кога да правите новогодишна пуйка, но така преди две години една остана непубликувана, а снимките бяха загубени. Тази рецепта избрах миналата година, но тогава не приготвях новогодишна вечеря, та остана за тази. Еми, вече ни е любима.



За пуйката:

1 пуйка, около 4 кг
200 г меко масло
листата на една връзка магданоз
50 г сушени боровинки
сокът и кората на 1/2 лимон
1 глава лук, нарязан на четири
1/2 лимон разполовен
1 пръчка канела
100 г бекон, тънко нарязан

За грейви соса:

100 г сушени боровинки
1 чаша портокалов сок
1-2 с.л. бренди
1 л зеленчуков бульон

В оригиналната рецепта пуйката се сервира с пюре от тиква, но аз приготвих картофено пюре с прясно мляко и масло.


1. В блендер смесете маслото, листата магданоз, боровинките, сокът и кората на лимона. Пасирайте до получаване на еднородна смес. С 2/3 от маслото намажете пуйката отвътре и под кожата. С останалото масло намажете отвън и поставете пуйката в тава с гърдите нагоре. Напълнете с нарязаните лук, лимон и пръчката канела. Върху гърдите разстелете ивиците бекон.

2. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 2 и 1/2 часа. Моят съвет е да ползвате термометър за месо. Извадете от фурната, отстранете и прехвърлете бекона и пълнежа в купа. Заделете и част от соковете и печете още 30 мин.

3. През това време накиснете сушените боровинки в портокаловия сок и брендито за 30 мин. Нарежете на едро охладените зеленчуци (аз махнах лимона) и бекона и прехвърлете в голям тиган. Добавете и отделените сокове, задушете за няколко минути и добавете сместа с боровинки и бульона. Оставете на умерена температура за 30 минути до редуциране на течността. Аз си позволих да пресея 1-2 с.л. брашно. Просто така повече ми харесва грейви соса. Отстранете едрите парчета и прехвърлете в сосиера.

4. Сервирайте пуйката цяла, придружена от пюре и грейви соса. Аз не я сервирах цяла, защото нашата беше огромна, грозна, с много дълги бутове и с такъв гръбнак, че не искаше да стои легнала, а се килваше на една страна. И без това потъмня от боровинките, а понеже заемаше почти цялата фурна, единият й крак леко изгоря. С една дума - не ставаше за показване. Домашна пуйка иначе. Моят съвет е да не взимате по-голяма от 4 кг. Онази, дето й загубих снимките беше малка и беше красота.

  Отивам пак да поспя. Дано тортата ми да става за показване :)!






сряда, 28 декември 2016 г.

Джинджифилова къщичка










   Няма нищо по-забавно от това да правиш украса и сладки с детето си. Вярно, че цялата ни работа беше съпроводена от ревът на бебето, освен когато не дърпаше щорите. Няма как да го включим, защото яде всичко. Не че Гого остава по-назад, де. Колко айсинг, перли, звезди, бонбони и меденки погълна това дете, не е за разказване!

































   Това е от нас! Пожелаваме ви весело посрещане на Новата 2017 година. Бъдете здрави, щастливи и обичани!