неделя, 20 ноември 2016 г.

Орехова тарта
















   Много е трудно да намериш време за готвене, извън обяд и вечеря, с две деца. Особено когато голямото държи да помага. Преди всичко трябва да се издебне момент, в който малкото да спи. Следва 30 минути прибиране на играчки от пода и чистене на кухнята. Никакъв шанс за концентрация, постоянно задаване на въпроси и "искам и аз, и аз мога!". Добре, че си осигурих спокойствие да не прецакам карамела като дадох на Гого да рови в една торба с орехи и да избира най-хубавите. Ох, най-сетне вече се пече за втори път. Следва - тичане на двора, да се прибере кучето, да се потърси подходяща дъска, покривките, тичане два етажа нагоре, изваждане на дългоочакваната тарта и отново тичане надолу заедно с фотоапарата и едно превъзбудено дете. Нямам време...четири кадъра максимум, трябва да са перфектни. Ставам заедно с тартата и усещам, че удрям апарата в нещо, не знам какво точно правя, за да предотвратя удара, но виждам тартата в тревата. Гореща и обърната надолу. Мъжът ми тича с три различни шпатули, връщаме я в тавата и започваме да вадим треви и листа. Аз похапвам, а той "Как не те е срам???". Еми, все пак...трябва да я опитам. Не е лесно, ама никак! Ето какво ви трябва:



175 г брашно и още малко за поръсване
85 г меко масло, нарязано на кубчета
50 г захар
1 жълтък

за пълнежа:

200 г захар
100 г масло, нарязано на кубчета
200 мл сметана
200 гр орехови ядки, двойни




  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете брашното, маслото и захарта в кухненски робот и разбийте до ситни трохи. Добавете жълтъка и 1-2 с.л. студена вода и разбийте на пулсации до стегнато тесто.

  2. Подгответе форма за тарта с диаметър 24 см. Замесете набързо тестото върху набрашнена повърхност и го разточете на кръг 29-30 см. Вдигнете тестото с точилката, сложете го върху формата и с пръсти го притиснете плътно по дъното, ръбчетата и стените. Аз използвам хартия за печене или сладкарско фолио на Tupperware, защото по-лесно мога да го прехвърля в тавата. Охладете за 10 минути. Направете тук таме дупки с вилица и сложете да се пече за 15 мин.

  3. За пълнежа първо загрейте захарта с 3 с.л. вода в голяма тенджера на бавен огън. Щом захарта се разтвори, засилете огъня и варете сиропа, докато придобие наситен карамелен цвят. Дръпнете от огъня и разтворете в сиропа маслото. Бъркайте докато се разтвори. Объркайте и сметаната. Върнете съда на огъня и варете карамела, докато се сгъсти толкова, че при бъркане лъжицата да оставя чиста следа по дъното. Добавете и орехите.

  4. Пресипете сместа във формата за тарта и разпределете добре. Сложете я във фурната за 8-10 мин, а след това я оставете да изстине за 10 мин. Извадете тартата внимателно от формата (ако не сте сръчни, не ви го препоръчвам :) ) и я поднесете топла или студена. Аз я предпочитам топла с топка ванилов сладолед.

За парче (10): 539 ккал, 5 г протеини, 38 г въглехидрати, 40 г мазнини, 18 г наситени мазнини, 2 г фибри, 26 г захари, 0,3 г сол

Източник: GoodFood, брой 74, 25 Октомври, 2012 г.














 Да ви е сладко!

петък, 11 ноември 2016 г.

Телешко варено














   Един готвач, с който се запознах виртуално казва така: "Телешкото варено е цяла церемония! И задължително бульонът трябва да е бистър!" Точно този път не ми се получи бистър колкото да ме удовлетвори, но ще ви споделя тайната.
   Да започнем от подбора на месо - първо да е от добра месарница, да е от месодайна порода и да е джолан. Аз взимам от младо теле, заради децата. Мен ако ме питате, аз го предпочитам с говеждо, но ако не намерите месодайно няма да ви се получи добре. Ще се свари, но някак е сухо. Моите вкъщи не обичат да дъвчат месо много дълго, казвала съм ви. На Гого избирам месо близо до кокала, за да е крехко. Ако е по-старо животното, ще трябва повече време да се вари месото, около 2-3 часа. Младото на половината време. Като видите, че се отделя от кокала, опитайте го. Ако се превари ще е сухо, ако е добре ще се топи в устата. Ето какво ви е необходимо:




1 кг и 300-500 гр джоланчета от младо теле (3-4 бр)
2 био телешки бульона
глава лук
дафинов лист
пипер на зърна
глава целина
3-4 големи моркова
3-4 големи картофа
зехтин или олио
сух розмарин
суха мащерка
сол и черен пипер
прясна мащерка




  Слагаме джоланите в голяма тенджера с вода на котлона. Обикновена, не тенджера под налягане. Започваме да варим като обираме пяната. Като извира водата, добавяме ледена вода. Аз добавям кубчета лед. Когато спре да извира добавяме кубчетата бульон, ситно нарязаният лук, дафинов лист и зърна пипер. Оставяме да се свари добре месото.
  Нарязваме зеленчуците, слагаме в тавичка застлана с хартия за печене и намазваме с мазнина, поръсваме със сол и сухите подправки. Печем да 200 градуса до готовност.
  Когато месото се свари, изваждаме внимателно, отделяме и почистваме отделни парчета. Ако е необходимо прецедете бульона. Връщаме в тенджерата и добавяме печените зеленчуци и листа прясна мащерка. Докато е още горещо подправяме със сол, ако е необходимо.


















   Добър апетит!

вторник, 1 ноември 2016 г.

Мусака с тиквички
















  След Телешко варено и Лазаня Болонезе, това е любимо ястие на 6-годишният ми син. Обича да помага в приготвянето, което е чудесно, само дето аз нямам търпение винаги да го допускам в кухнята. Там винаги се правят две три неща едновременно, няма много място и аз искам да се действа бързо. Обикновено го оставям да приготвя салата. След това слага масата. Много са сладки когато се стараят :)! Ето какво ви трябва за тази чудна мусака:

За тавичка с квадратна форма 22 на 22 см:

400 г телешка кайма от младо теле
4 средни тиквички
1/2 глава лук
1 голям морков
2-3 скилидки чесън
1 с.л. брашно
1 ч.л. зеленчуков био бульон на прах
зехтин, ароматна сол, черен пипер
копър и магданоз, общо 1 връзка
300 г кисело мляко
2 яйца на стайна температура
2 с.л. пресято брашно
щипка сол, щипка сода
100-150 г настърган кашкавал


  Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките по дължина на дебели филии. Една нарязваме на кубчета за плънката. В намазаната със зехтин тавичка подреждаме тиквичките, намазваме със зехтин, посоляваме и печем на 200 градуса.
 През това време приготвяме каймата. Задушаваме лука, чесъна и ситно нарязаният морков. добавяме каймата. След като каймата е готова и на трохи, добавяме едната тиквичка, нарязана на кубчета. Посоляваме и прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър. Задушаваме за 10-на минути и добавяме брашното с цедка, за да не стане на топчета. Разбъркваме добре. Тиквичките в тавата трябва вече да са се запекли. Вадим от фурната и върху тях разстиламе каймата. Ако няма течност, добавете колкото да покрие сместа. Имайте предвид, че тиквичките вероятно ще пуснат още вода. Отгоре затваряме отново с ред тиквички. Намазваме със зехтин, посоляваме и връщаме във фурната.
  Докато мусаката се пече - около 20 мин, приготвяме заливката. В купа слагаме киселото мляко със содата. Добавяме яйцата и леко разбъркваме. Следват - брашно, сол и кашкавал.
Слагаме заливката и печем до готовност. Сервираме с кисело мляко с копър и чесън и разбира се с любов :).














  До следващата рецепта :)!