четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Лазаня с леща и сладки картофи















  За тази лазаня бях вдъхновена от един брой на GoodFood (октомври, 2012, бр.73), но направих напълно моя версия. Беше предложена като веган рецепта и ако пропуснете пармезана и вземете кори без глутен и тази напълно ще отговаря на изискванията ви. Излишно е да ви казвам, че ние ще я уважим с печени наденички. Ето и рецептата:


250 гр леща (за по-бързо можете да вземете консерва)
олио или зехтин
1/2 глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 малка глава целина
1 среден морков
1/2 средно голям батат
1/2 бутилка доматен сос
червен, черен пипер
сол
чубрица
2 с.л. брашно
1с.л. балсамико
1 щипка кафява захар
750 мл зеленчуков бульон
5 квадратни кори за лазаня

  Започваме като измиваме и слагаме лещата в тенджерка с вода. Когато кипне, изплакваме в цедка и оставяме настрана.
  Запържваме в мазнина ситно нарязаният лук и едро нарязаният чесън. Добавяме малко вода, около 1-2 с.л. и прибавяме ситно нарязаните целина, морков и батат. Когато омекнат добавяме 1 ч.л. червен пипер. След това добавяме 1/3 от доматеното пюре, намаляваме котлона и добавяме брашното (пресявам с малка цедка, за да не стане на бучки), захарта и балсамикото. Объркваме добре и добавяме загрятият бульон. Добавяме лещата и оставяме да къкри. Когато сосът се сгъсти, опитваме и подправяме със сол, черен пипер и чубрица.
  Когато лещата леко омекне, сваляме от огъня и прецеждаме бульона в отделен съд. Ще използваме отцедената леща със зеленчуците за плънка на лазанята, а сосът ще ни трябва след като я сглобим. В оригиналната веджи рецепта се прави пюре от 2 глави сварен карфиол и 2 с.л. непосладено соево мляко. Това пюре се слага върху всеки пласт леща и върху най-горната кора. Това аз пропуснах, защото моите не обичат карфиол (освен на крем супа с тонове топено сирене вътре).
  Намираме подходяща тавичка, намазваме с масло или олио/зехтин.слагаме една кора и намазваме с доматен сос от бутилката. След това слагаме от лещата и разпределяме добре. Така редим кори и плънка докато стигнем ръба на тавичката. Наливаме горещият сос първо отстрани и леко отгоре. Затваряме с фолио и печем на 200 градуса около 30 мин.
  Когато лазанята е готова, изваждаме и наръсваме с настърган пармезан.



Добър апетит!

вторник, 18 октомври 2016 г.

Телешко задушено с кореноплодни


















   Много съм се настроила за Телешко по Бургундски на Джулия Чайлд, но не разполагам с това време и спокойствие. Много ми се ядеше обаче телешко месо и взех, че сътворих това. Голямо вълнение винаги как ще стане. Чудесно е, крехко и ароматно. Моите не обичат да дъвчат месото дълго време, особено големият ми син (малкият все още е с 4 зъба), та се понаучих да готвя. За фурната взимам плешка, за варено - джолан. Ако искам нещо по-така отивам на ресторант. Та така за телешкото. Ето и рецепта, че оклюмам вече:

800 гр телешка плешка, нарязана на късове
олио или зехтин
1 голяма глава лук
2 чаши вино
2 големи моркова
4 корена пащърнак
1 малка консерва доматено пюре
микс от различни пипери
микс от сухи подправки - розмарин, мащерка
4-5 средно големи картофа за пюре
1 и 1/2 с.л. брашно и 1 с.л. масло за beurre manie

50-100 г прясно мляко за пюрето


   Започваме като запечатваме в тиган с мазнина месото. Прецеждаме олиото и наливаме в тенджера, където задушаваме лука и едро нарязаните моркови и пащърнак. Добавяме месото и виното. Слагаме похлупак и задушаваме за кратко. Добавяме доматеното пюре и подправките. Аз не слагам сол докато не се свари месото. Оставяме да покъкри още малко и пренасяме в тавичка. В доматения сос, който остава в тенджерата разтваряме едно топче бьор мание и заливаме месото и зеленчуците в тавата. Ако течността ви е много можете да я редуцирате на котлона. Трябва да покрива месото в тавата.
   Печем за 1/30-2 часа в предварително загрята фурна на 160 градуса. Опитвайте месото, за да си прецените времето. Сервирам с картофено пюре. Друг вариант е да включите цвекло и да поднесете с бял ориз.
 Да ви е сладко!













Крем супа от тиква и кестени с бекон

















   Есента - списък с книги, списък с рецепти, подготовка за Коледа. Даа, започна се.
Ето една от любимите есенни супички, която обещах още миналата година:

1/2 малка тиква цигулка
10-15 сварени кестена
сол, микс пипери
1 био зеленчуков бульон
20 гр масло
заквасена сметана
бекон


   Винаги я правя на вкус и на око. Първо пека тиквата на 220 градуса с малко вода. Сварявам и кестените. Разтварям бульона в гореща вода. В купа слагам сварената тиква, кестените и сол и пасирам. Добавям бульон до желаната гъстота.
   Нарязвам бекона на лентички и запичам в сух тиган до златисто.
   Сервирам със заквасена сметана, лентичките бекон и пипер. Лесно и много вкусно :)! Можете да включите децата.




















   Да ви е сладко!

сряда, 5 октомври 2016 г.

Гъбена крем супа със спанак и нахут

    500 гр различни гъби

    3-4 бр сушени мантарки или горски гъби

    1/2 глава лук

    3-4 с.л. масло

    1/2 чаша бяло вино

    ароматна сол с чесън и босилек

    суха и прясна мащерка, микс от пипери

    200 гр нахут

    200 гр спанак на пюре

    200-300 мл течна сметана

    1 кубче био телешки бульон

    рукола



   В първите студени дни ми се дояде топла гъбена супа. Исках нещо по-различно и се получи това. Вкусовете се съчетават отлично. Моите хора също я одобриха. Прекрасна есен от мен! Бързам да пиша рецептата, защото малкото човече вилнее из къщи <3.



1. Слагаме нахута в тенджерка с разтворения бульон да заври. Аз обичам да ми е напълно омекнал.

2. В друга тенджерка разтопяваме маслото и задушаваме ситно нарязаният лук и сушените гъбки. Като омекнат наливаме виното. Изчакваме малко да се изпари алкохолът и добавяме нарязаните гъби. Поръсваме с ароматната сол, микс пипери и сухата мащерка. Задушаваме няколко минути и добавяме нахута с бульона и сметаната. Течността трябва да бъде колкото да покрие продуктите. Добавяме спанака и варим още 7-8 минути. Отстраняваме от котлона и избираме няколко малки гъбки с пънчета за украса при сервирането. Пасираме супата. Поднасяме с гъбки, прясна мащерка и рукола. По желание може да се добави още течна сметана.

Бон апети!