неделя, 20 ноември 2016 г.

Орехова тарта
















   Много е трудно да намериш време за готвене, извън обяд и вечеря, с две деца. Особено когато голямото държи да помага. Преди всичко трябва да се издебне момент, в който малкото да спи. Следва 30 минути прибиране на играчки от пода и чистене на кухнята. Никакъв шанс за концентрация, постоянно задаване на въпроси и "искам и аз, и аз мога!". Добре, че си осигурих спокойствие да не прецакам карамела като дадох на Гого да рови в една торба с орехи и да избира най-хубавите. Ох, най-сетне вече се пече за втори път. Следва - тичане на двора, да се прибере кучето, да се потърси подходяща дъска, покривките, тичане два етажа нагоре, изваждане на дългоочакваната тарта и отново тичане надолу заедно с фотоапарата и едно превъзбудено дете. Нямам време...четири кадъра максимум, трябва да са перфектни. Ставам заедно с тартата и усещам, че удрям апарата в нещо, не знам какво точно правя, за да предотвратя удара, но виждам тартата в тревата. Гореща и обърната надолу. Мъжът ми тича с три различни шпатули, връщаме я в тавата и започваме да вадим треви и листа. Аз похапвам, а той "Как не те е срам???". Еми, все пак...трябва да я опитам. Не е лесно, ама никак! Ето какво ви трябва:



175 г брашно и още малко за поръсване
85 г меко масло, нарязано на кубчета
50 г захар
1 жълтък

за пълнежа:

200 г захар
100 г масло, нарязано на кубчета
200 мл сметана
200 гр орехови ядки, двойни




  1. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете брашното, маслото и захарта в кухненски робот и разбийте до ситни трохи. Добавете жълтъка и 1-2 с.л. студена вода и разбийте на пулсации до стегнато тесто.

  2. Подгответе форма за тарта с диаметър 24 см. Замесете набързо тестото върху набрашнена повърхност и го разточете на кръг 29-30 см. Вдигнете тестото с точилката, сложете го върху формата и с пръсти го притиснете плътно по дъното, ръбчетата и стените. Аз използвам хартия за печене или сладкарско фолио на Tupperware, защото по-лесно мога да го прехвърля в тавата. Охладете за 10 минути. Направете тук таме дупки с вилица и сложете да се пече за 15 мин.

  3. За пълнежа първо загрейте захарта с 3 с.л. вода в голяма тенджера на бавен огън. Щом захарта се разтвори, засилете огъня и варете сиропа, докато придобие наситен карамелен цвят. Дръпнете от огъня и разтворете в сиропа маслото. Бъркайте докато се разтвори. Объркайте и сметаната. Върнете съда на огъня и варете карамела, докато се сгъсти толкова, че при бъркане лъжицата да оставя чиста следа по дъното. Добавете и орехите.

  4. Пресипете сместа във формата за тарта и разпределете добре. Сложете я във фурната за 8-10 мин, а след това я оставете да изстине за 10 мин. Извадете тартата внимателно от формата (ако не сте сръчни, не ви го препоръчвам :) ) и я поднесете топла или студена. Аз я предпочитам топла с топка ванилов сладолед.

За парче (10): 539 ккал, 5 г протеини, 38 г въглехидрати, 40 г мазнини, 18 г наситени мазнини, 2 г фибри, 26 г захари, 0,3 г сол

Източник: GoodFood, брой 74, 25 Октомври, 2012 г.














 Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар