вторник, 1 ноември 2016 г.

Мусака с тиквички
















  След Телешко варено и Лазаня Болонезе, това е любимо ястие на 6-годишният ми син. Обича да помага в приготвянето, което е чудесно, само дето аз нямам търпение винаги да го допускам в кухнята. Там винаги се правят две три неща едновременно, няма много място и аз искам да се действа бързо. Обикновено го оставям да приготвя салата. След това слага масата. Много са сладки когато се стараят :)! Ето какво ви трябва за тази чудна мусака:

За тавичка с квадратна форма 22 на 22 см:

400 г телешка кайма от младо теле
4 средни тиквички
1/2 глава лук
1 голям морков
2-3 скилидки чесън
1 с.л. брашно
1 ч.л. зеленчуков био бульон на прах
зехтин, ароматна сол, черен пипер
копър и магданоз, общо 1 връзка
300 г кисело мляко
2 яйца на стайна температура
2 с.л. пресято брашно
щипка сол, щипка сода
100-150 г настърган кашкавал


  Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките по дължина на дебели филии. Една нарязваме на кубчета за плънката. В намазаната със зехтин тавичка подреждаме тиквичките, намазваме със зехтин, посоляваме и печем на 200 градуса.
 През това време приготвяме каймата. Задушаваме лука, чесъна и ситно нарязаният морков. добавяме каймата. След като каймата е готова и на трохи, добавяме едната тиквичка, нарязана на кубчета. Посоляваме и прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър. Задушаваме за 10-на минути и добавяме брашното с цедка, за да не стане на топчета. Разбъркваме добре. Тиквичките в тавата трябва вече да са се запекли. Вадим от фурната и върху тях разстиламе каймата. Ако няма течност, добавете колкото да покрие сместа. Имайте предвид, че тиквичките вероятно ще пуснат още вода. Отгоре затваряме отново с ред тиквички. Намазваме със зехтин, посоляваме и връщаме във фурната.
  Докато мусаката се пече - около 20 мин, приготвяме заливката. В купа слагаме киселото мляко със содата. Добавяме яйцата и леко разбъркваме. Следват - брашно, сол и кашкавал.
Слагаме заливката и печем до готовност. Сервираме с кисело мляко с копър и чесън и разбира се с любов :).














  До следващата рецепта :)!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар