четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Лазаня с леща и сладки картофи















  За тази лазаня бях вдъхновена от един брой на GoodFood (октомври, 2012, бр.73), но направих напълно моя версия. Беше предложена като веган рецепта и ако пропуснете пармезана и вземете кори без глутен и тази напълно ще отговаря на изискванията ви. Излишно е да ви казвам, че ние ще я уважим с печени наденички. Ето и рецептата:


250 гр леща (за по-бързо можете да вземете консерва)
олио или зехтин
1/2 глава лук
3-4 скилидки чесън
1/2 малка глава целина
1 среден морков
1/2 средно голям батат
1/2 бутилка доматен сос
червен, черен пипер
сол
чубрица
2 с.л. брашно
1с.л. балсамико
1 щипка кафява захар
750 мл зеленчуков бульон
5 квадратни кори за лазаня

  Започваме като измиваме и слагаме лещата в тенджерка с вода. Когато кипне, изплакваме в цедка и оставяме настрана.
  Запържваме в мазнина ситно нарязаният лук и едро нарязаният чесън. Добавяме малко вода, около 1-2 с.л. и прибавяме ситно нарязаните целина, морков и батат. Когато омекнат добавяме 1 ч.л. червен пипер. След това добавяме 1/3 от доматеното пюре, намаляваме котлона и добавяме брашното (пресявам с малка цедка, за да не стане на бучки), захарта и балсамикото. Объркваме добре и добавяме загрятият бульон. Добавяме лещата и оставяме да къкри. Когато сосът се сгъсти, опитваме и подправяме със сол, черен пипер и чубрица.
  Когато лещата леко омекне, сваляме от огъня и прецеждаме бульона в отделен съд. Ще използваме отцедената леща със зеленчуците за плънка на лазанята, а сосът ще ни трябва след като я сглобим. В оригиналната веджи рецепта се прави пюре от 2 глави сварен карфиол и 2 с.л. непосладено соево мляко. Това пюре се слага върху всеки пласт леща и върху най-горната кора. Това аз пропуснах, защото моите не обичат карфиол (освен на крем супа с тонове топено сирене вътре).
  Намираме подходяща тавичка, намазваме с масло или олио/зехтин.слагаме една кора и намазваме с доматен сос от бутилката. След това слагаме от лещата и разпределяме добре. Така редим кори и плънка докато стигнем ръба на тавичката. Наливаме горещият сос първо отстрани и леко отгоре. Затваряме с фолио и печем на 200 градуса около 30 мин.
  Когато лазанята е готова, изваждаме и наръсваме с настърган пармезан.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар