вторник, 18 октомври 2016 г.

Телешко задушено с кореноплодни


















   Много съм се настроила за Телешко по Бургундски на Джулия Чайлд, но не разполагам с това време и спокойствие. Много ми се ядеше обаче телешко месо и взех, че сътворих това. Голямо вълнение винаги как ще стане. Чудесно е, крехко и ароматно. Моите не обичат да дъвчат месото дълго време, особено големият ми син (малкият все още е с 4 зъба), та се понаучих да готвя. За фурната взимам плешка, за варено - джолан. Ако искам нещо по-така отивам на ресторант. Та така за телешкото. Ето и рецепта, че оклюмам вече:

800 гр телешка плешка, нарязана на късове
олио или зехтин
1 голяма глава лук
2 чаши вино
2 големи моркова
4 корена пащърнак
1 малка консерва доматено пюре
микс от различни пипери
микс от сухи подправки - розмарин, мащерка
4-5 средно големи картофа за пюре
1 и 1/2 с.л. брашно и 1 с.л. масло за beurre manie

50-100 г прясно мляко за пюрето


   Започваме като запечатваме в тиган с мазнина месото. Прецеждаме олиото и наливаме в тенджера, където задушаваме лука и едро нарязаните моркови и пащърнак. Добавяме месото и виното. Слагаме похлупак и задушаваме за кратко. Добавяме доматеното пюре и подправките. Аз не слагам сол докато не се свари месото. Оставяме да покъкри още малко и пренасяме в тавичка. В доматения сос, който остава в тенджерата разтваряме едно топче бьор мание и заливаме месото и зеленчуците в тавата. Ако течността ви е много можете да я редуцирате на котлона. Трябва да покрива месото в тавата.
   Печем за 1/30-2 часа в предварително загрята фурна на 160 градуса. Опитвайте месото, за да си прецените времето. Сервирам с картофено пюре. Друг вариант е да включите цвекло и да поднесете с бял ориз.
 Да ви е сладко!













6 коментара:

  1. " Започваме като запечатваме в тиган с мазнина месото." - какво ще рече "запечатваме"?

    ОтговорИзтриване
  2. Силве, привет!
    Това означава да запечеш месото от всички страни на силен огън. Така запечатваш соковете вътре. Тази процедура се използва и за големи парчета месо.

    ОтговорИзтриване
  3. Царица си на говеждото месо ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Михаела! Току Що обрах овациите с Вашата рецепта, спазих я дословно! С пожелания за хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)! Много се радвам! Светли празници!

      Изтриване