сряда, 5 октомври 2016 г.

Гъбена крем супа със спанак и нахут

    500 гр различни гъби

    3-4 бр сушени мантарки или горски гъби

    1/2 глава лук

    3-4 с.л. масло

    1/2 чаша бяло вино

    ароматна сол с чесън и босилек

    суха и прясна мащерка, микс от пипери

    200 гр нахут

    200 гр спанак на пюре

    200-300 мл течна сметана

    1 кубче био телешки бульон

    рукола



   В първите студени дни ми се дояде топла гъбена супа. Исках нещо по-различно и се получи това. Вкусовете се съчетават отлично. Моите хора също я одобриха. Прекрасна есен от мен! Бързам да пиша рецептата, защото малкото човече вилнее из къщи <3.



1. Слагаме нахута в тенджерка с разтворения бульон да заври. Аз обичам да ми е напълно омекнал.

2. В друга тенджерка разтопяваме маслото и задушаваме ситно нарязаният лук и сушените гъбки. Като омекнат наливаме виното. Изчакваме малко да се изпари алкохолът и добавяме нарязаните гъби. Поръсваме с ароматната сол, микс пипери и сухата мащерка. Задушаваме няколко минути и добавяме нахута с бульона и сметаната. Течността трябва да бъде колкото да покрие продуктите. Добавяме спанака и варим още 7-8 минути. Отстраняваме от котлона и избираме няколко малки гъбки с пънчета за украса при сервирането. Пасираме супата. Поднасяме с гъбки, прясна мащерка и рукола. По желание може да се добави още течна сметана.

Бон апети!

4 коментара:

  1. Това време добре дирижира кулинарните ни страсти - тази седмица се очертава категорично като гъбена в блог пространството. ;) Чудна е и твоята, Мише! С нахут не съм комбинирала и ще се възползвам от идеята ти в скоро време.
    Поздрави сърдечни с пожелание за красива, топла и здрава есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ирме! Да ти е топло, вкусно и красиво! Целувки!

      Изтриване
  2. Гъби с нахут- май е вкусно по есенно му. Поздрави, Мише.

    ОтговорИзтриване