сряда, 23 декември 2015 г.

Зеленчукова крем супа с мащерка и скаморца














  Още една често приготвяна и любима рецепта у дома, която не съм ви показвала. Най-хубава е топла, за мен дори гореща. Като цяло супите са ми трудни за презентиране и снимане, но съм решила да ви ги представя. Имам голямо разнообразие. Така че преди да продължа тематично, малко отстъпление.


  Продукти:

  • 4 средни картофа
  • 1 голям морков
  • 1 средна тиквичка
  • 1 био телешки бульон
  • 50 мл прясно мляко
  • 20 г масло
  • 50-60 г сирене скаморца, настъргано
  • 20 г пармезан
  • 2-3 стръка прясна мащерка


   В средна тенджерка сваряваме почистените и нарязани на едро моркови и картофи с кубчето бульон. Водата трябва да покрива зеленчуците и 2 пръста отгоре. Варим под похлупак. Когато омекнат, добавяме и нарязаната тиквичка. След 7-8 минути отстраняваме от котлона, изливаме бульона в отделен съд. При зеленчуците оставяме малко течност и пасираме. Прибавяме на тънка струйка и при непрекъснато бъркане предварително затопленото мляко. Добавяме и бульон до желаната гъстота. След това добавяме настърганите пармезан и скаморца и накрая маслото. Разбъркваме добре, подправяме със сол и листенца мащерка. Сервираме с крутони.










   До следващата рецепта. Приятно готвене утре :)!


понеделник, 21 декември 2015 г.

Постни чушки със спанак и сушени домати













    От дете на Бъдни вечер преяждам с постни чушки, сарми и питка. И знаете ли кога осъзнах, че не ми липсва бащиния дом? Когато разбрах, че съм пренесла в новия - традициите, атмосферата и вкусът на храната. А и без любимите хора, които ми дадоха всичко това, той е пуст и празен.
   Ето и рецептата:

  • 12 бр сушени чушки
  • 1 стрък праз
  • 200 г спанак
  • 5-6 бр мариновани сушени доматчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 кубче био телешки бульон, разтворен в 3 ч.ч. топла вода
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус

   В дълбок тиган, в мазнината от маринованите домати, задушаваме праза и нарязаните домати. След като омекнат, прибавяме ориза и бъркаме докато стане прозрачен. Добавяме 100 мл бульон и червения пипер. Когато оризът леко поеме, добавяме ситно нарязаният спанак и разбъркваме. Оставяме настрана около 200 мл от бульона за тавичката и останалият наливаме в тигана. Овкусяваме. След като оризът поеме течността сваляме от котлона и оставяме плънката да изстине. Накрая пълним чушките, подреждаме в твичка, сипваме останалата течност, покриваме с чиния и печем до готовност на 180 градуса.















   Светли и топли празници!

Чийзкейк с тиква и карамел
















  Всеки път като направя чийзкейк и казвам, че това е най-добрият. Но този наистина е - за мен, защото съчетава любими вкусове. Можете да го поднесете като коледен сладкиш, ухае празнично на канела. Пиша на бързо рецептата, защото съм изтощена от ден с готвене и две деца.


  Продукти

За блата:

250 г пълнозърнести, шоколадови бисквити с ядки
1/4 ч.ч. захар
5-6 с.л. разтопено масло

За крема:

450 г печена тиква
1 1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. настърган джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. цвят карамфил
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. сладкарска сметана, студена
4 опаковки сирене Филаделфия, стайна температура
5 големи яйца, стайна температура

За карамела:

150 г захар
75 г масло
150 мл сладкарска сметана



  1. Загрейте фурната на 170 градуса. Изберете форма за торта с подвижно дъно и я облечете с алуминиево фолио - външните стени и дъно. Добре е да е с два пласта, защото кейкът се пече на водна баня и не трябва да влезе вода във формата.

  2. В кухненски робот разбийте бисквитите със захарта на трохи. Добавете маслото и пуснете още малко робота, за да се овлажнят хубаво. Разпределете ги на дъното на формата и притиснете леко с лъжица. Пъхнете във фурната за 10-15 мин.

  3. В малка касерола сложете тиквата, захарта и подправките. Бъркайте на котлона на тих огън докато стане на гъсто пюре, около 5 мин. Прехвърлете в робота и разбийте за кратко. Докато работи, добавете сметаната на тънка струя. След 5 секунди добавете крема сиренето и разбийте около 30 секунди или докато стане хомогенна смес. След това добавете яйцата и разбийте за 5 секунди. Много е важно да не е повече, защото ако вкарате повече въздух, при печенето десертът бързо ще се надигне и при изваждането ще спадне.

  4. Прехвърлете формата с блата в тавичка. Изсипете крема вътре. В тавичката сипете вода, така че да стига до средата на формата. Печете 1-1 1/2 часа. Ако се тресе когато леко бутнете формата, значи кейкът не е готов. След изпичане оставете да изстине в отворена фурна. Извадете от фурната и от тавичката. Отстранете внимателно ринга на формата. Можете преди това с тънък и дълъг нож да отлепите кейка от стените. Оставете да изстива на стайна температура около 3 часа. След това приберете в хладилника за 4 часа или една нощ.

  5. Пригответе карамела като карамелизирате захарта на тих огън в малка касерола без да бъркате. Когато се разтопи, отстранете и добавете парченцата масло. Накрая на тънка струя течната сметана. Оставете да изстине за няколко минути и прехвърлете в каничка или чаена чаша. Приберете в хладилника.

  6. Когато чийзкейкът е готов, заливаме с карамелената глазура и украсяваме със сметана.

  Ето от тук взех идеята.
 



























   Да ви е сладко!

неделя, 20 декември 2015 г.

Сьомга на шеф Манчев
















   Първата рецепта, която избрах от книгата "52 срещу 52" беше "Сицилианско руло с кайма", но нямаше кой да ме чака да си правя аз снимки. Тази риба приготвих за Никулден, тъй като сьомгата ни е любима и става много бързо. От трите кадъра, които издебнах да направя, избрах един, за да ви представя тази невероятно вкусна сьомга.

 Продукти:

  • 400 г филе от сьомга
  • 1 картоф
  • 2-3 стръка босилек
  • 60 г краве масло
  • 200 г спанак
  • 1 връзка пресен лук
  • 30 г мариновани сушени домати
  • 1 сварен морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 100 г печурки
  • 30 мл захтин
  • сол и черен пипер
 Обелваме картофа и го нарязваме на много тънки шайбички - почти колкото лист хартия.

 Отстраняваме кожата от рибата. Осоляваме филетата и върху тях подреждаме листа от босилек и картофените шайбички, като леко ги притискаме.

 В тиган загряваме половината масло и в него задушаваме ситно нарязания лук, гъбите и сушените домати. След като омекнат, прибавяме спанака и моркова и задушаваме

 В отделен тиган загряваме зехтина и слагаме филетата сьомга да се пържат първо от страната покрита с картоф. След 2-3 минути ги обръщаме от другата страна, добавяме останалото масло и ги поливаме обилно с него, щом се разтопи. Готвим така още няколко минути.

 Сервираме готовото филе върху канапе от задушения спанак и укрсяваме с листа от пресен босилек. Поднасяме си бяло вино или пино ноар.

Да ви е сладко! На нас ни беше :)!


събота, 5 декември 2015 г.

Лазаня Болонезе




  











    Днес се сетих, че това е най-често приготвяното ястие вкъщи, а аз не съм публикувала рецептата в блога. Нямам представа дали няма да разгневя някой италианец, общо взето е интерпретация и всеки път продуктите са на око (освен бешамелът). Това е много малко отклонение от тиквените неща и коледната серия, които съм замислила.

  • 12 бр. кори за лазаня
  • 200 гр кайма от младо теленце
  • 250 гр кайма от свинска плешка
  • 1/2 глава лук
  • 3 сушени, мариновани доматчета
  • кимион, риган, сол, черен и червен пипер
  • 600 мл мляко
  • 60 гр брашно
  • 50 гр масло
  • 20 гр пармезан
  • 100 мл сметана за готвене
  • 500 мл концентриран доматен сос
  • 200-250 гр моцарела, в случая скаморца

  1. Започваме като задушаваме лука за кратко, добавяме каймата, ситно нарязаните сушени домати и подправките.

  2. За сосът бешамел, разтопяваме маслото в тенджера и добавяме брашното. Трябва да стане на каша. Добавяме студеното мляко на части и разбъркваме с тел. Когато започне леко да се сгъстява, наливаме следващата порция мляко. Така при непрекъснато бъркане и на тих огън приготвяме соса. Накрая добавяме сметаната, сол и черен пипер на вкус. Не го правете много гъст, защото му предстои още готвене. Когато отстраним от котлона добавяме настърганият пармезан.

   3. Затопляме доматения сос.

   4. Време е да сглобим лазанята. В правоъгълна тавичка изсипваме на дъното малко доматен сос. Нареждаме три кори, поливаме с още сос, разпределяме каймата и поливаме с бешамел. Слагаме още три кори и продължаваме по същия начин докато ни свършат продуктите. Накрая поливаме с доматен сос, затваряме с фолио и печем на предварително загрята на 200 градуса фурна.

   5. Когато корите омекнат и сосовете се сгъстят, отстраняваме фолиото и разпределяме сиренето. Връщаме във фурната да се запече леко.

  Лесно и приятно за изплънение, а и със сигурност ще впечатлите близките. Хапва се топла и не се реже с нож :)!