неделя, 3 май 2015 г.

Фалафел бургер















   След много дълго отсъствие, ето ме отново тук с една любима брънч рецепта за домашни фалафели (адаптирано от GoodFood, бр.134, април 2015 г.). Напоследък точно този тип рецепти са ми любими...Нещо, което става бързо, здравословно е и можем да го хапваме в градината. Приготвихме си огромна зелена салата, микс от всичко зелено, за което можете да се сетите, заедно с краставица, авокадо, кубчета кашкавал. Дресингът е от зехтин, лимон, сол и добавям малко кисело мляко. Гарантирам ви, че този обяд ще ви засити за дълго време. Рецептата е за 4 фалафела, аз направих двойна доза. За сервиране са ви необходими 4 питки, разполовени на две и леко препечени, паста от авокадо и чесън и зелен микс.
   Напоследък съм изкушена много да си правя домашен хумус. Много е вкусно и можете да изпробвате различни варианти. Също и от различни брънч рецепти, както и всичко подходящо за училищен обяд в кутия. Нашият малчуган тръгва на предучилищна тази есен и ще направя такава рубрика в блога. Събрах доста рецепти и сайтове по темата.
   Ето и рецептата:





За фалафелът:


  • 250 нахут от консерва
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 малка скилидка чесън, намачкана
  • 1/2 малка връзка магданоз
  • 2 пълни с.л.брашно
  • растително олио
  • 4 кръгли питки, разполовени


За пастата:


  • 2 бр. авокадо или 1 голямо
  • 1 малка скилидка чесън
  • сол и зехтин


 1. Отцедете, изплакнете и подсушете нахута. Сложете го в кухненския робот. Разбийте с леки пулсации, докато стане на едри трохи.
 2. Добавете лука, чесъна, подправките, магданоза, брашното, малко зехтин и овкусете. Продължете с пулсациите, докато всичко се съедини. Предпочитам да сложа магданоза на листа, за да се вижда след това. Оставете сместа в хладилника да се изстуди за малко и оформете 4 фалафела.
 3. Оваляйте фалафелите в брашно и запържете в сгорещена мазнина от двете страни, докато станат със златиста коричка. Извадете ги да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
 4. Запечете питките на грил откъм разрязаната страна.
 5. В кухненския робот направете паста от авокадо, чесън, сол и зехтин. Не смилайте до пюре, оставете за кратко на най-ниската степен. Намажете питката с паста, сложете фалафела и украсете с рукола или микс от зелени салати. Покрийте с другата половинка.
 Сервирайте със зелена залата и в малка купичка останалата паста от авокадо.

 Бон апети!