четвъртък, 8 януари 2015 г.

Пай с вишни















   Приготвих този пай като подарък за моя съпруг. Той беше именник вчера. Да е жив и здрав!
   Не съм опитвала по-вкусен пай. Постоянно искаш още и още...Очарователен е. Дано и нашата любов да се запази такава!
   Рецептата е на Мерилин Батали и в оригинал е с боровинки. Обичам пай с боровинки, но по стечение на обстоятелствата моят е с вишни.


за тестото:

  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно, пресято
  • 3 с.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 250 г студено масло
  • 5 с.л. ледена вода
  • 1 белтък
за пълнежа:

  • 500 г замразени вишни
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. фреш от лимон
  • пръчка канела
  • 1-2 цветчета карамфил
  • 1 с.л. студено масло

    1. Пресейте брашното в голяма купа и добавете захарта и щипката сол. Добавете маслото на кубчета и разбийте в блендера. Добавете студената вода и натискайте с вилица докато се овлажни цялото брашно и се превърне в меко тесто. Направете го на топка и го разделете на две равни части. Застелете плота с безцветно фолио, поставете едната част от тестото, покрийте с фолио и с помощта на ръцете си и точилка оформете диск. Ето така:




   Направете същото с другата част и приберете в хладилника за 1 час.

   2. През това време пригответе пълнежа. В тенджерка изсипете вишните заедно с другите съставки, без маслото и пригответе сладко. Извадете пръчката канела и оставете да изстине напълно.





   3. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете едната част от тестото и оставете на стайна температура за 10 мин да се отпусне. Намажете с масло подходяща и къдрава тавичка за пай. Разточете тестото на правилен кръг като прецените, че трябва да направите борд. Работете само през фолио и бързо, защото ако се затопли тестото ще се разкъса при прехвърлянето.
Запечете пая за 10-15 мин във фурната, колкото да се втвърди леко, но да не променя цвета си.




    След като изстине напълно, намажете с белтък. Това няма да позволи на плънката да потъне в долната част на пая и да загори дъното на тавичката.

   4. Сега е ред на сладкото. Разпределете го равномерно и сложете на няколко места останалото масло.




   5. Извадете другата част от тестото. Също така бързо, без да го пипате много с ръце, разточете кръг с по-малък диаметър, колкото да покриете ръбчето. Можете да изрежете формички с резци. Аз избрах звезди, но ако решите да направите този пай за Св. Валентин, например, можете да изплозвате сърчица. Става красиво. Също толкова красив ще бъде и ако просто го покриете, тъй като при печенето ще се разпука тук таме (aко решите да го печете така, трябва да направите 4 малки разреза на различни места). В това му несъвършенство всъщност е красив. Често при сладкишите тези малки несъвършенства създават усещането за домашна кухня и уют. Хайде пъхайте го във фурната на средното ниво и ако започне бързо да се изпичат крайчетета, намалете на 150-160 градуса.




    Оставете паят да изстине напълно за една нощ. Сервирайте с ванилов сладолед или ванилов крем. Ще чакам с нетърпение вашите отзиви когато го приготвите, защото е неустоим!




   



















   До следващата рецепта :)!

понеделник, 5 януари 2015 г.

Баница
















   Вкъщи обичаме баницата да е с по-малко плънка и по-хрупкава. Аз лично обичам най-много домашната с точени кори, но още не съм се научила да я правя сама.
   Обикновено тази я прави Гоги, защото е много лесна и бърза. Той се чувства много горд след това. Разбира се, бързо се връща при колите и камионите. Нямам притеснения, че помага в кухнята. На тази възраст за него е важно да правим неща заедно или той да ги прави сам и да бъде похвален след това. Освен това повечето от най-добрите готвачи са мъже :). Стана ми приятно когато Гоги си избра за подарък "Веселото барбекю".
   А сега към рецептата:


  • 9 бр фини точени кори
  • 150-200 г сирене
  • 150 г пълномаслено кисело мляко
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сода
  • една бучка масло и няколко с.л. олио
  • 50-70 мл прясно мляко

  В средно голяма купа изсипите киселото мляко и содата. След това добавете леко разбитите яйца и натрошеното сирене.
  Разтопява се мазнината в малък съд. Намажете с четка малка кръгла тавичка. Вземете една кора и я сложете в тавичката като я нагъвате леко с пръсти, така че да има лек борд. Намажете я с четка с колкото се може по-малко мазнина. Направете това с още три кори. След това сложете половината плънка. След две кори сложете другата част от плънката и покрийте с три кори. Всяка кора се маже с мазнина.
  Разрежете баницата леко на четири части и намажете с четката по разрезите. Полейте баницата с прясното мляко и печете на 190 градуса без предварително загряване.
  Сервирайте с кисело мляко.