понеделник, 21 декември 2015 г.

Постни чушки със спанак и сушени домати













    От дете на Бъдни вечер преяждам с постни чушки, сарми и питка. И знаете ли кога осъзнах, че не ми липсва бащиния дом? Когато разбрах, че съм пренесла в новия - традициите, атмосферата и вкусът на храната. А и без любимите хора, които ми дадоха всичко това, той е пуст и празен.
   Ето и рецептата:

  • 12 бр сушени чушки
  • 1 стрък праз
  • 200 г спанак
  • 5-6 бр мариновани сушени доматчета
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 кубче био телешки бульон, разтворен в 3 ч.ч. топла вода
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, черен пипер на вкус

   В дълбок тиган, в мазнината от маринованите домати, задушаваме праза и нарязаните домати. След като омекнат, прибавяме ориза и бъркаме докато стане прозрачен. Добавяме 100 мл бульон и червения пипер. Когато оризът леко поеме, добавяме ситно нарязаният спанак и разбъркваме. Оставяме настрана около 200 мл от бульона за тавичката и останалият наливаме в тигана. Овкусяваме. След като оризът поеме течността сваляме от котлона и оставяме плънката да изстине. Накрая пълним чушките, подреждаме в твичка, сипваме останалата течност, покриваме с чиния и печем до готовност на 180 градуса.















   Светли и топли празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар