понеделник, 21 декември 2015 г.

Чийзкейк с тиква и карамел
















  Всеки път като направя чийзкейк и казвам, че това е най-добрият. Но този наистина е - за мен, защото съчетава любими вкусове. Можете да го поднесете като коледен сладкиш, ухае празнично на канела. Пиша на бързо рецептата, защото съм изтощена от ден с готвене и две деца.


  Продукти

За блата:

250 г пълнозърнести, шоколадови бисквити с ядки
1/4 ч.ч. захар
5-6 с.л. разтопено масло

За крема:

450 г печена тиква
1 1/3 ч.ч. кафява захар
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. настърган джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. цвят карамфил
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. сладкарска сметана, студена
4 опаковки сирене Филаделфия, стайна температура
5 големи яйца, стайна температура

За карамела:

150 г захар
75 г масло
150 мл сладкарска сметана



  1. Загрейте фурната на 170 градуса. Изберете форма за торта с подвижно дъно и я облечете с алуминиево фолио - външните стени и дъно. Добре е да е с два пласта, защото кейкът се пече на водна баня и не трябва да влезе вода във формата.

  2. В кухненски робот разбийте бисквитите със захарта на трохи. Добавете маслото и пуснете още малко робота, за да се овлажнят хубаво. Разпределете ги на дъното на формата и притиснете леко с лъжица. Пъхнете във фурната за 10-15 мин.

  3. В малка касерола сложете тиквата, захарта и подправките. Бъркайте на котлона на тих огън докато стане на гъсто пюре, около 5 мин. Прехвърлете в робота и разбийте за кратко. Докато работи, добавете сметаната на тънка струя. След 5 секунди добавете крема сиренето и разбийте около 30 секунди или докато стане хомогенна смес. След това добавете яйцата и разбийте за 5 секунди. Много е важно да не е повече, защото ако вкарате повече въздух, при печенето десертът бързо ще се надигне и при изваждането ще спадне.

  4. Прехвърлете формата с блата в тавичка. Изсипете крема вътре. В тавичката сипете вода, така че да стига до средата на формата. Печете 1-1 1/2 часа. Ако се тресе когато леко бутнете формата, значи кейкът не е готов. След изпичане оставете да изстине в отворена фурна. Извадете от фурната и от тавичката. Отстранете внимателно ринга на формата. Можете преди това с тънък и дълъг нож да отлепите кейка от стените. Оставете да изстива на стайна температура около 3 часа. След това приберете в хладилника за 4 часа или една нощ.

  5. Пригответе карамела като карамелизирате захарта на тих огън в малка касерола без да бъркате. Когато се разтопи, отстранете и добавете парченцата масло. Накрая на тънка струя течната сметана. Оставете да изстине за няколко минути и прехвърлете в каничка или чаена чаша. Приберете в хладилника.

  6. Когато чийзкейкът е готов, заливаме с карамелената глазура и украсяваме със сметана.

  Ето от тук взех идеята.
 



























   Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар