събота, 5 декември 2015 г.

Лазаня Болонезе




  











    Днес се сетих, че това е най-често приготвяното ястие вкъщи, а аз не съм публикувала рецептата в блога. Нямам представа дали няма да разгневя някой италианец, общо взето е интерпретация и всеки път продуктите са на око (освен бешамелът). Това е много малко отклонение от тиквените неща и коледната серия, които съм замислила.

  • 12 бр. кори за лазаня
  • 200 гр кайма от младо теленце
  • 250 гр кайма от свинска плешка
  • 1/2 глава лук
  • 3 сушени, мариновани доматчета
  • кимион, риган, сол, черен и червен пипер
  • 600 мл мляко
  • 60 гр брашно
  • 50 гр масло
  • 20 гр пармезан
  • 100 мл сметана за готвене
  • 500 мл концентриран доматен сос
  • 200-250 гр моцарела, в случая скаморца

  1. Започваме като задушаваме лука за кратко, добавяме каймата, ситно нарязаните сушени домати и подправките.

  2. За сосът бешамел, разтопяваме маслото в тенджера и добавяме брашното. Трябва да стане на каша. Добавяме студеното мляко на части и разбъркваме с тел. Когато започне леко да се сгъстява, наливаме следващата порция мляко. Така при непрекъснато бъркане и на тих огън приготвяме соса. Накрая добавяме сметаната, сол и черен пипер на вкус. Не го правете много гъст, защото му предстои още готвене. Когато отстраним от котлона добавяме настърганият пармезан.

   3. Затопляме доматения сос.

   4. Време е да сглобим лазанята. В правоъгълна тавичка изсипваме на дъното малко доматен сос. Нареждаме три кори, поливаме с още сос, разпределяме каймата и поливаме с бешамел. Слагаме още три кори и продължаваме по същия начин докато ни свършат продуктите. Накрая поливаме с доматен сос, затваряме с фолио и печем на предварително загрята на 200 градуса фурна.

   5. Когато корите омекнат и сосовете се сгъстят, отстраняваме фолиото и разпределяме сиренето. Връщаме във фурната да се запече леко.

  Лесно и приятно за изплънение, а и със сигурност ще впечатлите близките. Хапва се топла и не се реже с нож :)!

















4 коментара:

  1. Прекрасна лазаня, Мише и снимките също! Да ви е сладко, мила!
    Весели празници ти желая, макар да съм сигурна, че веселбата у вас е гарантирана! :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мише, днес ще правя твоята лазаня. :) само ще пропусна сметаната за соса Бешамел.

      Изтриване
    2. Ди, добре дошла! Чак сега виждам коментара ти! Извинявай, дълго време бях без компютър.
      Надявам се, че ви е било вкусно! Целувки!

      Изтриване