вторник, 24 ноември 2015 г.

Фалафели с тиква










 


   Обичам есента, с цветовете й, с ястията, които приготвяме, жилетките, половерите, романтичната носталгия по отминалото лято.
   Приготвих тези фалафели, защото търсех нещо ново като вкус и да бъде с тиква. Тя е много полезна и има толкова интересни рецепти. Вкъщи само аз съм почитател и я приготвям на крем супа или печена с мед и орехи. Решила съм, преди коледната серия, да пробвям няколко рецепти с тиква. Скоро правих и много се хареса - крем супа от тиква, кестени и бекон. Мисля в момента и собствена рецепта за чийзкейк.
   Тези кюфтенца са адаптирани от списание Меню, бр. 63, януари 2013 г. Ето какво ви е необходимо:


  • 1 стрък праз
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. сварен нахут
  • 200 г печена тиква
  • 2 с.л. сушени, мариновани домати, ситно нарязани
  • 1/2 ч.л. смлян кимион
  • 5 с.л. трохи от пълнозърнест хляб
  • 2 с.л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с.л. сусам
  • 1 с.л. слънчогледови семки


за соса:


  • 200 г заквасена сметана със зехтин от маринованите домати, на вкус


  1. Празът се задушава в 1 с.л. зехтин докато омекне. Добавят се отцеденият нахут, тиквата, сушените домати и кимионът. Разбъркват се и се овкусяват.
  2. С преса за картофи сместа се намачква грубо както e в тигана и се оставя на умерен огън да се сгъсти. Оформят се кюфтенца.
  3. Смесват се трохите, магданозът, семките и сусамът. Фалафелите се овалват в сместа и се слагат в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсват се със зехтин и се изпичат в загрята фурна на 200 градуса за 15-20 мин.
  4. Сметаната се разрежда с малко вода при непрекъснато бъркане и се добавя зетин от маринованите сушени домати.

  Сервират се топли.
   















   Бон апети!

2 коментара:

  1. А аз пък май няма зеленчук, който да не оползотворявам в кюфтенца;) Виж, с тиква съм пропуснала. Благодаря, Мише.

    ОтговорИзтриване