четвъртък, 8 януари 2015 г.

Пай с вишни















   Приготвих този пай като подарък за моя съпруг. Той беше именник вчера. Да е жив и здрав!
   Не съм опитвала по-вкусен пай. Постоянно искаш още и още...Очарователен е. Дано и нашата любов да се запази такава!
   Рецептата е на Мерилин Батали и в оригинал е с боровинки. Обичам пай с боровинки, но по стечение на обстоятелствата моят е с вишни.


за тестото:

  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно, пресято
  • 3 с.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 250 г студено масло
  • 5 с.л. ледена вода
  • 1 белтък
за пълнежа:

  • 500 г замразени вишни
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 3 с.л. брашно
  • 1 с.л. фреш от лимон
  • пръчка канела
  • 1-2 цветчета карамфил
  • 1 с.л. студено масло

    1. Пресейте брашното в голяма купа и добавете захарта и щипката сол. Добавете маслото на кубчета и разбийте в блендера. Добавете студената вода и натискайте с вилица докато се овлажни цялото брашно и се превърне в меко тесто. Направете го на топка и го разделете на две равни части. Застелете плота с безцветно фолио, поставете едната част от тестото, покрийте с фолио и с помощта на ръцете си и точилка оформете диск. Ето така:




   Направете същото с другата част и приберете в хладилника за 1 час.

   2. През това време пригответе пълнежа. В тенджерка изсипете вишните заедно с другите съставки, без маслото и пригответе сладко. Извадете пръчката канела и оставете да изстине напълно.





   3. Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете едната част от тестото и оставете на стайна температура за 10 мин да се отпусне. Намажете с масло подходяща и къдрава тавичка за пай. Разточете тестото на правилен кръг като прецените, че трябва да направите борд. Работете само през фолио и бързо, защото ако се затопли тестото ще се разкъса при прехвърлянето.
Запечете пая за 10-15 мин във фурната, колкото да се втвърди леко, но да не променя цвета си.




    След като изстине напълно, намажете с белтък. Това няма да позволи на плънката да потъне в долната част на пая и да загори дъното на тавичката.

   4. Сега е ред на сладкото. Разпределете го равномерно и сложете на няколко места останалото масло.




   5. Извадете другата част от тестото. Също така бързо, без да го пипате много с ръце, разточете кръг с по-малък диаметър, колкото да покриете ръбчето. Можете да изрежете формички с резци. Аз избрах звезди, но ако решите да направите този пай за Св. Валентин, например, можете да изплозвате сърчица. Става красиво. Също толкова красив ще бъде и ако просто го покриете, тъй като при печенето ще се разпука тук таме (aко решите да го печете така, трябва да направите 4 малки разреза на различни места). В това му несъвършенство всъщност е красив. Често при сладкишите тези малки несъвършенства създават усещането за домашна кухня и уют. Хайде пъхайте го във фурната на средното ниво и ако започне бързо да се изпичат крайчетета, намалете на 150-160 градуса.




    Оставете паят да изстине напълно за една нощ. Сервирайте с ванилов сладолед или ванилов крем. Ще чакам с нетърпение вашите отзиви когато го приготвите, защото е неустоим!




   



















   До следващата рецепта :)!

6 коментара:

  1. Михаела, паят е прекрасен! Сигурна съм, че вариантът с вишни не отстъпва по нищо на този с боровинки. Да е жив и здрав съпругът ти и винаги да подслаждате живота си с любов! Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гергана! Да ти се връща! Хубав ден :)!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Мише! :)
    Сега и аз искам от пая! Прекрасен е!
    Да ти е жив и здрав спътникът в живота! Бъдете много щастливи!
    С поздрав и най - добри пожелания! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мари, благодаря ти! Няма да ти представлява никаква трудност да направиш този пай :)!
      Бъди щастлива и много успешна през тази година :)!

      Изтриване
  4. За много години, Мише! Бъдете здрави цялото семейство и всичките ви близки!
    Страхотен начин да завършите празничната вечер. А би било чудесно и да е останало малко за започване на следващия ден;)

    ОтговорИзтриване
  5. За много години, Марта!
    Много здраве, щастие и любов на цялото ви семейство!
    На теб ти пожелавам вдъхновение и красиво изпълнени рецепти!

    ОтговорИзтриване