понеделник, 29 декември 2014 г.

Ризото с гъби по Джейми Оливър
















    Обожавам паста и ризото, преди основното ястие. Днес се насладихме на едни пилешки пържолки, задушени с бяло вино, сервирани с прясна мащерка (в последно време я тикам навсякъде) в компанията на това ризото. Това е моята порция - с много рукола и пармиджано. Пържолките ги няма, защото по това време, в което аз снимам, хиените нападаха и връщането ми на масата беше наложително. Въпреки че Гоги, след обилно количество салата и по 2-3 хапки от останалото заяви "Не искам повече....", тъй като играта ще избяга, пък ако се чувства гладен след малко винаги може да изпроси нещо "шаколадово" или да намери. Но...в гардероба ми има скрита една торба с всякакви лакомства, които прилежно събрах покрай подаръците, включително и тези, които аз му подарих. Дори вече скришно и полека изядох един голям шоколад Шоко джели. Децата не бива да прекаляват с шоколада все пак.
   Да се върнем на ризотото на Джейми!  Безумно вкусно е, въпреки че нямах всички продукти, но спазих стриктно технологията. Попринцип ризотото ми се получава, но досега не съм качвала снимки и рецепти, защото видът му е такъв, че ако не се снима с добър апарат...някак си има вид на каша. Винаги използвам ориз Карнароли или Арборио. В деликатесните и италиански магазини можете да ги намерите. За оризът за ризото има едно правило - al dente. Разбира се, както при пастата :)! Трябва да е леко хрупкав, но сварен. Другото правило - да не го оставяте да поеме напълно бульона, защото трябва да стои креместо (както казва един мой приятел италианец). И така.....



  • 1 голям стрък праз
  • 1 стрък целина
  • 2 клонки мащерка
  • 250 г ориз за ризото
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 1 кубче телешки био бульон
  • 300 г гъби кладница
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г сирене пармезан
  • бучка масло
  • 1/2 лимон
  • рукола

  Почистете и нарежете праза и целината на ситно в кухненски робот. В тенджера загрейте зехтин и малко масло и задушете за кратко зеленчуците. Добавете ориза и разбъркайте добре за една минута, след това изсипете бялото вино и натрошете кубчето бульон, като бъркате докато оризът поеме виното. Подправете, изсипете чаша гореща вода и разбъркайте добре. Трябва да го бъркате и да добавяте по малко гореща вода или бульон - около 1 литър. При бъркането нишестето се отделя от ориза и зърната не се слепват. Така че това е важно!     

   Половината от гъбите трябва да сготвите с ориза. Другата половина нарежете на ленти и сложете в загрят тиган със зехтин, подправете със сол и черен пипер, добавете смачкана и необелена скилидка чесън и няколко листенца мащерка. Запържете за кратко и преместете тигана на най-горното ниво във фурната, за да се запекат гъбите. През това време не забравяйте да бъркате ризотото.

   Когато ризотото е готово добавете бучката масло, настъргания пармезан и лимоновия сок. Сервирайте като украсите с хрупкавите гъби, листа рукола и люспи пармезан.






   


   И отново...Весели празници! И гледайте - всичко да е с мярка :)!

петък, 26 декември 2014 г.

Джинджърбред















    Това е шестата ни Коледа в този дом!
    Първата година бяхме гаджета, на втората вече имахме 3-месечно бебе. На третата Коледа Гоги проходи. На следващата аз вече бях във вихъра на готвенето. На петата година бяхме при баба на Бъдни вечер...тя беше сама и толкова стара, че постоянно живеех в страх, че ще я загубим. И това беше последната ми Коледа с нея. Спомням си ясно болката, която изпитах когато си тръгвахме и я оставихме отново сама зад тези четири стени, пълни със спомени и никаква възможност да излезе, никаква възможност да живее тук и сега....само със спомените и очакването на телефонния звън и моя глас....а аз вечно бях заета. Бях смачкана от тази неспособност да приема старостта, смъртта и факта, че колкото повече отивам напред, толкова повече неща остават назад....! Господи....надявам се, че съм способна да обичам така, както ти си обичала!
    Казват, че трябва да минат много празници....да натрупаме спомени...да порастнат децата ни...Не знам....
    А коледните сладки винаги са част от детството ни:



  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. настърган чесън
  • 6 с.л. меко масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 с.л. меласа
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия

   Пригответе две купи. В едната пресейте брашното и добавете содата, солта, джинджифила, канелата и чесъна. В другата разбийте с миксер маслото, кафявата захар и меласата на средна степен докато стане пухкаво. След това добавете яйцето и ванилията и бъркайте докато стане хомогенна смес. Добавете при сухите съставки и объркайте. Ако има нужда от още мазнина добавете олио. Разделете тестото на две части и приберете за 30 мин в хладилника.
    След това го извадете и оставете за малко на стайна температура да се отпусне. Когато е готово можете да разточите на чист плот и да изрежете форми с коледни резци по ваш избор. Печете сладките на 180 градуса върху хартия за печене.
    Рецептата е чудесна, защото не се надигат, не се разтичат и не се деформира формата.
    Можете да украсите когато са напълно изстинали. Вкъщи украсяваме с тях елхата или ги подаряваме. Оставям една част без украса за ядене, иначе са прекалено сладки. В случая използвах бял айсинг.


















 
 

   Весели празници!
   Обичайте...!

вторник, 9 декември 2014 г.

Весели празници!









 




     Като домакиня обичам празниците, кулинарията, пазаруването, празничната украса, красивите прибори, сервизи и всичко, свързано с кухнята и готвенето.
    Ето списък с някои от любимите ми магазини:

    1. Студио ШкафА
    2. Крео
    3. Дженезис
    4. WMF
    5. Atre E.
    6. Еnglish Home
    7. Aromas House

   В Aromas House можете да намерите всичко свързано със сладкарството. Понеже често ме питат.
   За съдове за готвене и прибори, аз лично препоръчвам марката  WMF.
 
   Пожелавам на всички Весели Празници, много вдъхновение и приятно пазаруване на подаръци!

   Очаквайте в блога - Джинджърбред коледни еленчета и Щолен.

   А това е моят талантив помощник: