понеделник, 21 юли 2014 г.

Лесна и лятна лазаня с патладжани и тиквички















     През лятото е хубаво да ти е вкусно с малко усилия около печката, нали? Ето едно предложение за бърза лазаня. Избрах бели и шарени патладжани, само два малки за цялото ястие. Можете да сложите и повече, аз не исках да е много тежко ястието, но пък лазанята стана тъничка. Доста вкусен експеримент се получи:


  • 12 кори за лазаня
  • 1 шарен патладжан
  • 1 бял патладжан 
  • 1 тиквичка
  • 2 домата
  • 2 скилидки чесън
  • 600 мл доматено пюре
  • 150 г настърган кашкавал


      1. Загряваме в тиган 1-2 с.л. зехтин и за кратко запържваме ситно нарязаните скилидки чесън. Задушаваме за 10 мин с подправки по желание и щипка захар.
      2. Нарязвяаме тиквичките и патладжаните на дебели резени и изпичаме поръсени със сол и зехтин на 220 градуса.
      3. Избираме си правоъгълна тавичка. Изиспваме на дъното един черпак от доматения сос и нареждаме плътно една до друга 3 кори. Отгоре нареждаме резени тиквички, патладжани, пресни домати, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поливаме със соса. Слагаме нови три кори и процедурата се повтаря  докато свършат продуктите. Отгоре обилно заливаме лазанята с доматен сос. Ако обичате много чесън, можете да слагате допълнително върху зеленчуците.
      4. Завийте тавичката плътно с фолио и печете на 200 градуса постепенно /не предварително загрята фурна!/ за около 40-50 мин.
      5. Махнете фолиото и разпределете настъргания на едро кашкавал или моцарела. Върнете във фурната докато се разтопи. Оставете да почине 5 минути и сервирайте.

     Облизването на пръсти е гарантирано!
 







Руло Стефани


    Още една любима рецепта от детството. Винаги съм си умирала за руло Стефани! Намерих рецептата в един брой на GoodFood. Гоги му казва просто кюфте с моркови. Като го питаш какво иска казва или пиле с картофки или кюфте с моркови. Супата е задължителна, разбрали сме се вече, дори не си я поръчва. Та...рулото Стефани естествено върви много с картофено пюре, с гъбен бешамел или зеленчуково пюре (картофи, моркови и грах). Ето какви продукти са ви необходими:


1 кг кайма смес, от плешка
1 малка глава лук
1 връзка магданоз
4 яйца
1 голям морков
5-6 малки кисели краставички
1 ч.л. чубрица
1 щипка кимион
сол и черен пипер
2 топки моцарела



1. Започваме като омесваме каймата - добавяме 2 яйца, половин връзка ситно нарязан магданоз, лук, чубрица, кимион, сол и черен пипер. Омесваме добре и оставяме на хладно за няколко часа.


2. Сваряваме другите две яйца и моркова, но не напълно. Когато изстинат напълно ги обелваме и нарязваме на четвъртинки, а моркова на дебели ивици. Малките краставички оставям цели.


3. Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме един голям лист фолио с мазнина и разточваме каймата на голям правоъгълник с дебелина 1, 5 см. Започваме да редим яйцата, дебели ивици моркови и краставичките. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Изтегляме фолиото и леко дооформяме. Прехвърляме в тавичка с малко вода и печем около час докато леко се зачерви.



4. Малко преди да е готово подреждаме дебели ивици моцарела отгоре и връщаме във фурната докато се разтопи. Поднасяме поръсено с магданоз. Аз винаги го сервирам цялото на масата за съботен или неделен обяд.

Бон апети!









неделя, 20 юли 2014 г.

Чийзкейк браунис













           Шоколадова изненада в неделя сутрин. Обичам шоколадови сладкиши и всякакви чийзи изкушения! Ако и вие обичате, сега просто ще се влюбите!


  • 100 масло, нарязано на кубчета
  • 100 млечен шоколад, начупен
  • 125 г захар
  • 3 яйца, леко разбити
  • 75 г брашно
  • 1 с.л. какао
  • 100 шоколад, нарязан на малки кубчета


за чийз сместа:

  • 200 г крема сирене "Филаделфия"
  • 2 жълтъка
  • 75 г захар

    1. Загрейте фурната на 180 градуса. Изберете правоъгълна тавичка, може и с подвижно дъно. Намажете я с масло и плътно застелете с хартия за печене.

     2. Сложете кубчетата масло и парчетата шоколад в малка тенджерка и разтопете на тих огън. Свалете от котлона и разбъркайте. Изсипете в чиста купа и разбийте със захарта и щипка сол. Добавете яйцата и разбийте за кратко. Следват брашното и какаото.  Накрая добавете малките кубчета шоколад и объркайте. Изсипете сместа в тавичката и разстелете с помоща на шпатула.

     3. В друга чиста купа разбийте съставките за чийзкрема. Разстелете върху шоколадовата смес и с върха на тънък и извит нож направете завъртулки.

     4. Печете за 25-30 мин. Сервирайте изстинал.


     Чудесна компания за сладкиша са пресните малини!
    















     Да ви е сладко и щастливо лятото!

понеделник, 7 юли 2014 г.

Просто...мляко с ориз















       Любимо у дома....един от вкусовете на детството, на детската градина, на безгрижието, на времето, което не можеш да върнеш....на бащиния дом. Мечтая за деня, в който ще мога спокойно да прекрача прага, да седна в хола с щастливи очи, без тази ужасна буца в гърлото и просто да остана....за час, за два....А после да събера всичко и да го изхвърля, отново без тази ужасна буца в гърлото и просто да се разделя. Да продължа напред! Нямам утеха, нямам опора....Сега аз съм утеха, аз съм опора!
        Но...хубаво е да се върнеш в детството.....





  • 120 г ориз
  • 70 г вода
  • 500 мл пълномаслено прясно мляко
  • 3 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • канела за поръсване
  • 1 ч.л. масло



      Сваряваме ориза във водата и когато я поеме добавяме прясното мляко, захарта и ванилията. Варим докато оризът омекне, но не до пълното поемане на млякото, трябва да остане като каша. Отстраняваме от котлона и добавяме маслото. Разбъркваме и разсипваме в купички. Украсяваме с канела.