сряда, 11 юни 2014 г.

Палачинки отново













       Списъкът със здравословни рецепти си стои....Всъщност правих някои импровизации, но не съм имала време да снимам. Сутрин, през почивните дни ми се получава най-добре. Когато има такива....
       Да ви кажа Гоги - моето малко слънчице не обича палачинки. Обича разни неща, купени от магазина повече. Аз съм вдигнала ръце и съм го оставила да яде каквото иска и вече не пригласям "ама яж и зеленчуците, много са вкусни....". Никакви напътствия, никакви молби....нищо. Налита на месо, картофи с лютеница и хляб....и за десерт сладолед - убийствена комбинация за всички сектанти :)!
       Все пак аз правя палачинки всяка събота или неделя. Тези са изключително вкусни....!




  • 2 ч.ч. пресято брашно
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 4 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 големи яйца, леко разбити
  • 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко 2%
  • 250 г заквасена сметана
  • 1/3 ч.ч. разтопено масло
  • сладко от боровинки или други плодове



      Сметаната, яйцата и млякото трябва да бъдат на стайна температура.
      В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта.
      В отделна купа сложете яйцата, млякото, сметаната и маслото. Разбъркайте внимателно.
      Направете кладенче в купата със сухата смес и изсипете вътре млечната. С вилица, внимателно започнете да разбърквате течната смес като обирате по малко от брашното.  
      Бъркайте по този начин докато получите гъсто, хомогенно тесто.
      Печете на нагорещен тиган без мазнина като количеството е 1/2 или 1/3 черпак. Както ви харесва. Когато на повърхността се появят малки балончета можете да обърнете палачинката и да допечете за кратко.
      Сервирайте топли със сладко от боровинки. Най-добрата комбинация.
      Оригиналната рецепта!