петък, 9 май 2014 г.

Чийзкейк с ягоди













    Любимият ми десерт! И точно тази рецепта ми допада много, защото кейкът е много чийзи, не толкова сметанов. Вкъщи не одобриха много тази комбинация от сирене и ягоди. А при Гоги на почит е шоколадът! За това пък гостите ни за Гергьовден останаха доволни. Опитайте и вие! Тортата е много лесна, семпла, лека и завладяваща. Решила съм да адаптирам рецептата и да направя мини чийзкейк в малки формички. 
    Желая ви вълнуваща пролет!


  • 12 бр. пълнозърнести бисквити Пети бюр
  • 2-3 с.л. растително олио или разтопено масло
  • 3 ч.ч. обикновено крема сирене
  • 230 г нискомаслено сирене Филаделфия
  • 3/4 + 4 с.л. захар
  • 1/2 ч.ч. заквасена сметана
  • 4 големи яйца
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. екстракт ванилия
  • 1/2 ч.л. сол
  • около 200-250 г пресни ягоди

  1. Загрейте фурната на 170 градуса. Застелете с хартия за печене дъното и стените на форма за торта с подвижно дъно.
  2. Сложете бисквитите в кухненски робот и разбийте до трохи. Добавете мазнината и продължете още малко, докато се навлажнят добре. Покрийте с трохите дъното на формата и притиснете добре с помощта на супена лъжица.
  3. Разбийте крема сиренето и сиренето Филаделфия до гладкост. Добавете 3/4 ч.ч. захар, сметаната, яйцата, ванилията, брашното и солта до хомогенност.
  4. Изсипете сместа във формата и печете 1 ч. - 1 ч. и 30 мин. Изключете фурната и оставете кейкът да изстива около 1 час. След това извадете и оставете да изстине напълно.
  5. Сложете нарязаните ягоди с 4 с.л. захар в тенджерка само докато се стопи захарта и отстранете от котлона. Изчакайте сиропа да изстине и го разпределете върху кейка. Украсете с ягодите.

     Ето и оригиналната рецепта .

   



 










    Хубав ден и много слънце!