сряда, 1 януари 2014 г.

Свинска плешка, пълнена с гъби и топено сирене

















    Честита Нова 2014 година! Пожелавам ви здраве, щастие, любов и благополучие! Да бъдем по-добри, да си помагаме, да бъдем смели и свободни хора!

    Предлагам ви чудесна рецепта за пълнена свинска плешка. Взаимствах идеи от няколко рецепти на списание GoodFood и вложих нещо от мен. Получи се много крехко и вкусно месо, което е вече само спомен....Препоръчвам ви да изберете някакво хубаво Каберне, защото вечерята е тежка, така че по-леко вино е подходящо според мен.

  • 2 кг обезкостена свинска плешка, завита на руло
  • 80 г гъби печурки
  • 1 стрък праз
  • 80 г топено сирене
  • 100 г едри хлебни трохи
  • мащерка
  • сол и черен пипер
  • 200-250 г бекон
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 стръка целина
  • 150 г бяло вино или сайдер
  • 1 с.л. брашно
  • 2  с.л. масло и 2 с.л. зехтин

   Извадете месото от хладилника и оставете на хладно място около 1-2 часа, така че постепенно да достигне стайна температура.
   Задушете ситно нарязаните гъби и праз лук в 1 с.л. масло и 1 с.л. зехтин. Отстранете от котлона, когато водата от гъбите се изпари. Добавете мащерката, сол и черен пипер и разбъркайте. Прехвърлете в друг съд и когато се охлади добавете ситно нарязаното топено сирене и хлебните трохи. Аз използвах бейбибел, но може и грюер, защото са твърди сирена, подходящи за печене. 
  Загрейте фурната на 220 градуса или 200 с обдухване. Сега е ред на месото. Ако плешката има по-дебели участъци можете да начукате леко, за да се изравни. Можете да подпъхвате от плънката в джобчето на навитото руло, можете да сложите в единия край и да навивате, може да разстелете плънката в единия край и да навивате, зависи от плешката. Накрая я завържете хубаво с памучен канап. Покрийте със слайсове бекон и посолете обилно. Прехвърлете рулото в голяма тава, сипете малко вода, колкото да не загарая и сложете около него нарязаните на едро морков, лук и стръкове целина. Запечете за 30 мин. След това намалете фурната на 140 градуса или 120 с обдухване и печете още 2 часа и 30-40 мин. Хубаво е да се ползва термометър, който се поставя в месото преди печене. Извадете месото в затоплен съд, покрийте с фолио и оставете на страна.
  Сега идва ред на грейви соса. Отлейте останалата вода със зеленчуците в друг съд и пасирайте. Ще получите зеленчуков бульон. Сложете тавата на котлона, добавете виното и остържете карамелизирания по дъното сок от печеното. Оставете го да се разтвори. Оставете сосът да се редуцира на половина. Добавете бульона и оставете да къкри на слаб огън 5 мин. Добавете маслото и разтвореното в малко студена вода брашно. Пробвайте на вкус и подправете. Гответе до желаната гъстота.
   Сервирайте с пресен хляб и люти чушки като нас.....Да ви е сладко!


  През 2016-та подобрих рецептата. Изберете който искате вариант, но мисля, че този е по-добър:

  Приготвих плънката като задуших два стръка праз с три големи гъби, нарязани на ситно, мащерка, черен пипер и сол. Като дръпнах от котлона добавих нарязани на малки парчета 8 сиренца Бейбибел и обърках добре. Подправих на вкус и нищо друго не съм слагала. Месото преди да завия, овкусих богато със прясно смлян черен пипер, кимион и сол. Покрих отвътре с филийки чедър и сложих плънката. Този път мъжът ми я зави и завърза, че беше 3 кг и половина. Ако ви остане плънка, напълнете и опечете гъбки.
Пекох месото в сос от червено вино и вода с една голяма глава лук, нарязана на едро и една глава чесън - скилидките непочистени. Покрих с парчета масло. Слайсовете бекон добавих накрая на печенето.

Да ви е сладко и чакам отзиви :)!