понеделник, 29 декември 2014 г.

Ризото с гъби по Джейми Оливър
















    Обожавам паста и ризото, преди основното ястие. Днес се насладихме на едни пилешки пържолки, задушени с бяло вино, сервирани с прясна мащерка (в последно време я тикам навсякъде) в компанията на това ризото. Това е моята порция - с много рукола и пармиджано. Пържолките ги няма, защото по това време, в което аз снимам, хиените нападаха и връщането ми на масата беше наложително. Въпреки че Гоги, след обилно количество салата и по 2-3 хапки от останалото заяви "Не искам повече....", тъй като играта ще избяга, пък ако се чувства гладен след малко винаги може да изпроси нещо "шаколадово" или да намери. Но...в гардероба ми има скрита една торба с всякакви лакомства, които прилежно събрах покрай подаръците, включително и тези, които аз му подарих. Дори вече скришно и полека изядох един голям шоколад Шоко джели. Децата не бива да прекаляват с шоколада все пак.
   Да се върнем на ризотото на Джейми!  Безумно вкусно е, въпреки че нямах всички продукти, но спазих стриктно технологията. Попринцип ризотото ми се получава, но досега не съм качвала снимки и рецепти, защото видът му е такъв, че ако не се снима с добър апарат...някак си има вид на каша. Винаги използвам ориз Карнароли или Арборио. В деликатесните и италиански магазини можете да ги намерите. За оризът за ризото има едно правило - al dente. Разбира се, както при пастата :)! Трябва да е леко хрупкав, но сварен. Другото правило - да не го оставяте да поеме напълно бульона, защото трябва да стои креместо (както казва един мой приятел италианец). И така.....



  • 1 голям стрък праз
  • 1 стрък целина
  • 2 клонки мащерка
  • 250 г ориз за ризото
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 1 кубче телешки био бульон
  • 300 г гъби кладница
  • 1 скилидка чесън
  • 40 г сирене пармезан
  • бучка масло
  • 1/2 лимон
  • рукола

  Почистете и нарежете праза и целината на ситно в кухненски робот. В тенджера загрейте зехтин и малко масло и задушете за кратко зеленчуците. Добавете ориза и разбъркайте добре за една минута, след това изсипете бялото вино и натрошете кубчето бульон, като бъркате докато оризът поеме виното. Подправете, изсипете чаша гореща вода и разбъркайте добре. Трябва да го бъркате и да добавяте по малко гореща вода или бульон - около 1 литър. При бъркането нишестето се отделя от ориза и зърната не се слепват. Така че това е важно!     

   Половината от гъбите трябва да сготвите с ориза. Другата половина нарежете на ленти и сложете в загрят тиган със зехтин, подправете със сол и черен пипер, добавете смачкана и необелена скилидка чесън и няколко листенца мащерка. Запържете за кратко и преместете тигана на най-горното ниво във фурната, за да се запекат гъбите. През това време не забравяйте да бъркате ризотото.

   Когато ризотото е готово добавете бучката масло, настъргания пармезан и лимоновия сок. Сервирайте като украсите с хрупкавите гъби, листа рукола и люспи пармезан.






   


   И отново...Весели празници! И гледайте - всичко да е с мярка :)!

1 коментар:

  1. Обожавам ризото, а твоето изглежда чудесно!
    Особено с тази рукола отгоре!
    Весели празници, Мише!

    ОтговорИзтриване