петък, 26 декември 2014 г.

Джинджърбред















    Това е шестата ни Коледа в този дом!
    Първата година бяхме гаджета, на втората вече имахме 3-месечно бебе. На третата Коледа Гоги проходи. На следващата аз вече бях във вихъра на готвенето. На петата година бяхме при баба на Бъдни вечер...тя беше сама и толкова стара, че постоянно живеех в страх, че ще я загубим. И това беше последната ми Коледа с нея. Спомням си ясно болката, която изпитах когато си тръгвахме и я оставихме отново сама зад тези четири стени, пълни със спомени и никаква възможност да излезе, никаква възможност да живее тук и сега....само със спомените и очакването на телефонния звън и моя глас....а аз вечно бях заета. Бях смачкана от тази неспособност да приема старостта, смъртта и факта, че колкото повече отивам напред, толкова повече неща остават назад....! Господи....надявам се, че съм способна да обичам така, както ти си обичала!
    Казват, че трябва да минат много празници....да натрупаме спомени...да порастнат децата ни...Не знам....
    А коледните сладки винаги са част от детството ни:



  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. настърган чесън
  • 6 с.л. меко масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 с.л. меласа
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия

   Пригответе две купи. В едната пресейте брашното и добавете содата, солта, джинджифила, канелата и чесъна. В другата разбийте с миксер маслото, кафявата захар и меласата на средна степен докато стане пухкаво. След това добавете яйцето и ванилията и бъркайте докато стане хомогенна смес. Добавете при сухите съставки и объркайте. Ако има нужда от още мазнина добавете олио. Разделете тестото на две части и приберете за 30 мин в хладилника.
    След това го извадете и оставете за малко на стайна температура да се отпусне. Когато е готово можете да разточите на чист плот и да изрежете форми с коледни резци по ваш избор. Печете сладките на 180 градуса върху хартия за печене.
    Рецептата е чудесна, защото не се надигат, не се разтичат и не се деформира формата.
    Можете да украсите когато са напълно изстинали. Вкъщи украсяваме с тях елхата или ги подаряваме. Оставям една част без украса за ядене, иначе са прекалено сладки. В случая използвах бял айсинг.


















 
 

   Весели празници!
   Обичайте...!

4 коментара:

  1. Весели празници с пожелания за доброта, здраве и благоденствие! :)
    Любимите хора винаги ще са близо до сърцата ни, независимо къде са!

    ОтговорИзтриване
  2. Весела Коледа. Пожелавам ви много здраве, щастие и мир в душите. Много е пораснал Гоги. А сладките са чудни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа, Ани :)! Бъдете всички здрави и много топлина и любов да има в дома ви!
      Гоги е голям, има собствено виждане за нещата, понякога е трудно да си твърд и последователен с него. Познаваш девите ;)!

      Изтриване