понеделник, 14 април 2014 г.

Кюфтенца с рикота по Дейвид Роко


    Според моите виждания това е вкусно и здравословно ястие. Оказва се, че колкото повече се готвят доматите, толкова повече се увеличава ликопенът в тях, а в комбинация с толкова много целина и магданоз, освен вкусно става и здравословно. Можете да замените пастата с пълнозърнеста, но тя е калорична също. Предимството й е, че е по-богата на вещества.
    Иначе това, което практикувам аз, или поне се опитвам...Хапвам добре през деня, вечер салата и един път седмично се награждавам с хубав десерт. Но ..вие си знаете, че тук не е мястото за най-здравословното хранене на света, няма какво да ви обяснявам. Хайде, пригответе тази паста с мини кюфтенца и после ми пишете :)!


   Необходими продукти:

500 г телешка кайма или 50 на 50 свинско и телешко
100 г рикота
100 г пармезан, настърган
1 яйце
1 скилидка чесън, ситно нарязан или стиснат с преса
3-4 стръка целина или селъри
4-5 домата
щипка захар
малко сол
черен пипер
1 малка връзка магданоз
300 г талятеле


   Начин на приготвяне:

   1. В купа сложете каймата и леко посолете. Добавете последователно - рикота, пармезан, ситно нарязан магданоз и яйцето. От тази смес оформете малки кюфтенца.
   2. Загрейте в дълбок тиган зехтин и сложете чесъна за 1-2 минути. Пасирайте почистените домати заедно със стръковете целина. Изсипете доматения сос, добавете захарта, сол и черен пипер. Гответе докато се сгъсти като бъркате през цялото време. След като получите гъст и вкусен сос можете да сложите кюфтенцата, да намалите котлона и да ги затворите с капак. Според мен 15 минути са им достатъчни.
   3. Докато се готвят кюфтенцата, сварете пастата според указанията. Когато е готова я отцедете и полейте със струйка зехтин.
   4. Когато кюфтенцата станат готови, внимателно ги извадете в отделна чиния. Изсипете пастата в соса, ситно нарязания магданоз и разбъркайте внимателно за 2-3 мин. на котлона.
   5. Сервирайте пастата, подредете кюфтенцата отгоре и украсете с пармезан и магданоз.

   Преживяването е страхотно! Гарантирам!



Няма коментари:

Публикуване на коментар