понеделник, 7 април 2014 г.

Хрупкава баница със спанак




   Любима пролетна рецепта!
 
   1/2 пакет кори за баница или 8 кори
   1 голяма връзка спанак /около 350 г/, почистена, измита и нарязана на ситно
   3 малки или 2 големи стръка пресен лук, нарязани на ситно
   1/3 от голяма бучка сирене
   2 големи яйца
   50 г масло + 70 г олио или зехтин
   сол

   Разтопяваме мазнината колкото да се разтвори маслото, без да завира.
   Слагаме в купа нарязания спанак и пресен лук, добавяме яйцата, разбъркваме леко и накрая добавяме натрошеното сирене. В зависимост от сиренето преценяваме колко да посолим. Аз обичам да слагам и магданоз, но този път нямах.
   Избираме си правоъгълна тавичка и намазваме дъното с мазнината. Слагаме една кора и нагъваме. Поръсваме с мазнина и така слагаме една върху друга още 3 кори. Сега е ред на плънката. След като я разпределим добре, последователно слагаме още четири кори като напръскваме всяка с мазнина. Намазваме с останалата мазнина баницата и поливаме по краищата.
   Печем на предварително загрята на 200 градуса фурна на ниско ниво, докато придобие златиста коричка.
   На сапанък му необходимо много кратко време, не е нужно да го задушавате предварително. Когато се обработва прекалено дълго, започва да отделя вредни вещества. Аз винаги го добавям накрая в супа или ястие. Когато омекне е готов!




   Да ви е сладко!

1 коментар: