събота, 14 декември 2013 г.

Джинджъри



    Освен тези сладки джинджъри, днес Ви представям чашите на Art.E. Откакто ги имам, сме почти неразделни....
     Джинджърите са много симпатични и зареждат с коледно настроение още докато месите тестото. Ароматът на подправките и коледния албум на Майкъл Бубле са истински антидепресант. Препоръчвам....горещо...

  • 75 г масло
  • 250 г брашно
  • 2 ч.л. настърган пресен джинджифил
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 пръчица карамфил
  • 75 г кафява захар демерара
  • 1 с.л. меласа
  • 2 с.л. мед
  • 1 малко яйце, леко разбито

  Застелете 2 тави с хартия за печене. Сложете маслото, брашното и подправките в кухненския робот, включете и разбивайте докато станат на галета. Добавете захарта, меласата, меда и яйцето и разбивайте докато получите хомогенна смес. Омесете с ръце гладко тесто и го оставете в хладилника, завито с прозрачно фолио.
  Извадете след 30-40 мин и разточете тестото на дебелина около 3 мм. Аз нямам толкова голямо пространство и си вадя от тестото по малко. Изрежете с формички динджъри и внимателно пренесете върху хартията за печене.
  Сладките се пекат на предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин или до златисто.
  След като се извадят от фурната, се оставят в тавата 5 мин. и се пренасят върху решетка. Можете да декорирате след като изстинат по ваш вкус. Аз съм използвала роял айсинг.





  Светли празници!
  

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Овесени бисквитки



    Обожавам домашни бисквити и предвид късния час без много обяснения ви пиша рецептата:

   125 г меко масло
   75 г кафява захар
   1 голямо яйце, леко разбито
   1 ч.л. ванилия
   225 г пресято бяло брашно
   1/2 ч.л. сода
   фини овесени ядки за овалване

   Покрийте две тави с хартия за печене и включете фурната на 200 градуса. Разбийте маслото и захарта до пухкава смес. Добавете яйцето и ванилията и накрая на части брашното и содата. Оформете 22 топчета и оваляйте в овесените ядки. Леко ги натиснете с длан и оформете като бисквита. Внимателно пренесете в тавата и изпечете бисквитите за 8-10 мин.
     
   




  

сряда, 11 декември 2013 г.

Пиле с бира и подправки




   Встрани от празничните рецепти и в духа на непостенето, ви предлагам една страшно любима рецепта у дома. Не съм ви я показвала досега, защото това се изяжда малко след като излезе от фурната...Ако тръгна да снимам, ще ме изядат жива. Днес уцелих момента, но не и фокуса. Ще ми простите любителските снимки. Все пак се разбира, че е пиле.

   За две порции:

  2 пилешки бутчета
  3 големи картофа
  3-4 с.л. зехтин
  1 ч.л. червен пипер
  1 ч.л. чубрица
  сол и черен пипер на вкус
  100 г бира /тъмна най-добре/
  3 скилидки чесън


  1. Измийте и подсушете бутчетата. Сложете ги в тава, посолете добре, добавете малко водичка, колкото да не загаря тавата и добавяйте, ако е необходимо. Печете на 200 градуса. Когато започне да прави лека коричка поръсете щедро с червен пипер. Така кожата ще стане хрупкава и вкусна.
  2. В купа сипете зехтина и подправките. Трябва да се получи гъста смес.
  3. Обелените и нарязани на тънки и широки ивици картофи слагаме в купата с мазнина и объркваме добре. Пъхваме ги да се пекат при пилето. Внимавайте как ще ги разположите, защото като омекнат малко, се чупят лесно при разбъркване. След като леко омекнат добавяме скилидките чесън без да ги белим напълно.
  Ако печете цяло пиле, месото ще стане по-крехко, но ще му трябва малко повече време. В такъв случай не бързайте да слагате картофките, иначе ще станат на пюре до края.
  4. 5-10 мин. преди да го извадите полейте месото с бира и върнете тавата обратно.
  5. Оставете 5 мин. да почине преди да сервирате. Склидките чесън се стисват върху картофките.

  Приятен апетит!


вторник, 10 декември 2013 г.

Боб с наденица и бекон



    Да, видно е, че у дома не постим. Вярващи сме, но не постим. Ще се помоля за прошка...Аз само за прошка и за здраве се моля. Мисля, че чревоугодничеството е най-големият ми грях....Други мислят друго...смятат, че имам резервация в Ада. Ако е толкова зле положението...едни пости дали ще решат нещата? Другата година ще направя опит, но с известна подготовка.
  Та...ако постите, спокойно можете да направите рецептата без месото. Резултатът отново е...мамма мия.

300 г био боб
два малки стръка праз
1 морков
1 червена чушка
червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
200-300 г бекон
10 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно, разтворено в малко студена вода
500 г сурова наденица, опечена на грил или скара
олио или зехтин

  Накиснете боба за една нощ или 5-6 часа във вода. След това го изцедете, залейте с вода и варете без сол. Внимателно отстранете пяната и сменете водата. Сложете пак да заври.
  В отделен съд задушете ситно нарязаните праз и морков. Добавете леко свареният боб при зеленчуците, добавете ситно нарязаната чушка и подправките без солта. Прехвърлете в глинено гърне с вместимост 2 л. и добавете 2 чаши от водата на боба. Водата трябва да бъде колкото да го покрие, не повече. Пъхнете гърнето във фурната и включете на 180 градуса и като заври намалете на 110. Гответе до омекването на боба или 4-5 часа. Ако нямате време, ще стане за 2 часа на 160 градуса. След това добавете доматеното пюре, брашното и бекона, нарязан на дебели парчета. Разбъркайте внимателно, посолете и върнете във фурната за 20 мин. През това време опечете надениците и ги подредете върху ястието. Оставете в изключената фурна. Ако нямате търпение можете да сервирате, но нека гърнето да остане на топло!
  Моят съвет е да опитвате боба по време на готвенето, защото времето за готвене зависи от сорта. Другият важен съвет е - да не се добавя сол, докато не видите, че е добре сварен.
  И още нещо - не забравяйте домашния хляб и лютите чушки!

  Светли празници!