понеделник, 25 ноември 2013 г.

Сусамена погача



   Представям ви чудесна празнична погача на Ева Тонева. И откривам сезона на празничните рецепти в моя блог. Желая ви много коледно настроение и усмивки!!!


   750-800 г брашно
   42 г прясна мая
   300 мл топло прясно мляко
   3 големи яйца, леко разбити
   1 с.л. сусам
   3 с.л. зехтин
   1 с.л. течен мед или захар
   2 ч.л. сол

   за глазиране:

   1 жълтък
   2 с.л. прясно мляко
   2 с.л. сусам


  В голяма купа пресейте брашното и солта. Добавете сусама, разбъркайте и направете кладенче.
  Разтворете маята и меда в половината прясно мляко, леко затоплено. Оставете да втаса 10 мин. В кладенчето изсипете маята, яйцата и останалото прясно мляко.
  Замесете тесто и когато спре да лепне го извадете на набрашнена повърхност. Омесете за 5-10 мин. Добавяйте една по една лъжиците зехтин до поемане на цялата мазнина от тестото. Оформете го на топка и оставете в намазана със зехтин купа за около 1 час до удвояване на обема. Трябва да бъде покрито с безцветно фолио или кърпа.
   Изберете форма с подвижен борд или тавичка с диаметър 24 см. Намажете с растителна мазнина или покрийте с хартия за печене.
   Отделете от тестото една топка, колкото юмрук и я поставете в средата на тавичката. Останалото тесто разточете на голям правоъгълник. Навийте на руло и го разделете на 12 равни части. Подредете ги ветрилообразно в тавичката. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 15-20 мин. През това време загрейте фурната на 180-190 градуса.
   Намажете погачата с разбития с прясно мляко жълтък. Поръсете обилно със сусам питките през една. Печете погачата на най-ниското ниво 30-40 мин. или до златисто.
   Става мекичка, вкусна и на конци!
   Насладете й се!

  

 

Продукти:
750-800 гр брашно
42 гр прясна мая
300 мл топло прясно мляко
3 големи яйца, леко разбити
1 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
1 с.л. течен мед или захар
2 ч.л. сол

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. сусам - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=324:sesameroundloaf&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9#sthash.18b7u8nz.dpuf
Продукти:
750-800 гр брашно
42 гр прясна мая
300 мл топло прясно мляко
3 големи яйца, леко разбити
1 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
1 с.л. течен мед или захар
2 ч.л. сол

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. сусам - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=324:sesameroundloaf&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9#sthash.18b7u8nz.dpuf

вторник, 19 ноември 2013 г.

Печени кореноплодни по британски






   Рецептата е на Магдалина Генова, която е гостувала с още интересни рецепти на сп. Меню през ноември 2012. Задължително посетете кулинарния й блог! Аз лично много я харесвам и като Гладната акула и като Нервната акула :)!
  Зеленчуците са подходящи като гарнитура на всеки вид месо и риба. Виното е задължително!

1 голям сладък картоф
1 голяма глава цвекло
6 моркова
4 пащърнака
50 г масло
2 с.л. зехтин
1 с.л. тъмно кафява захар /аз използвах меласа/
4 клонки розмарин
1 ч.л. сух джинджифил
сол и черен пипер

за соса:

200 г кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. див лук, нарязан на ситно
1 ч.л. пресен джинджифил
2 ск. чесън, накълцани
1/2 ч.л. къри
сол, черен пипер, млян кимион на вкус

4 порции, 50 мин.


  1. Смесват се маслото, зехтинът, захарта и подправките без розмарина. Затоплям сместа на тих огън, докато маслото се разтопи.
  2. Зеленчуците се нарязват на пръчици. Намазват се със сместа и заедно с клонките розмарин се слагат в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се около 30 мин. на 220 градуса.
  3. За соса всички продукти се разбъркват добре заедно.


   Това е една от любимите ми рецепти и въпреки любовта ми към месото, с удоволствие преяждам само с тези прекрасни зеленчуци!!!

   Да ви е сладко!


 

 




понеделник, 18 ноември 2013 г.

Мусака отново



   Моля, да бъда извинена за отсъствието! Ще се реванширам в най-скоро време, защото съм подбрала интересни рецепти в коледен дух.
   Сега ви препоръчвам да опитате тази вкусна мусака. Гарантирам ви, че ще свърши докато е още топла.....

2 с.л. олио или зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 резен целина, ситно нарязан
1 с.л. червен пипер
500 г кайма
800 г картофи
2 с.л. доматено пюре
350 мл вода
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 щипка кимион
сол на вкус

за заливката:
3 яйца
400 г кисело мляко
200 г едро настърган кашкавал

4 порции, 100 мин.


   1. Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с.л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червения пипер и картофите, нарязани на малки кубчета.
   2. Разбърква се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200 градуса да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите на повърхността се зачервят.
   3. Разбиват се заедно яйцата и киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.

  Рецептата е от сп. Меню, на Люба Иванова.

  Бон Апети!