петък, 25 октомври 2013 г.

Здравословни, зеленчукови крокети с млечен сос




   Преди да започна с есенно-зимната колекция с леко коледно предчувствие, Ви предлагам много лесно и бързо ястие, което може да бъде компания на сьомга или пъстърва, може и просто лека вечеря.


400 г картофи, нарязани на малки кубчета
200 г боб от консерва, изплакнат и отцеден
200 г сладка царевица, отцедена
малка връзка зелен лук, нарязан
100 г чедър или кашкавал, настърган
1 яйце разбито и 1 за панировката
100 г галета
2 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
листа айсберг и домати

за млечния сос:

200 г кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
копър
магданоз
сол


  1. Сварете картофите докато омекнат. Отцедете и намачкайте. Загрейте фурната на 220 градуса. Грубо намачкайте боба с вилица. Смесете с  картофите и добавете лука, царевицата, сиренето и половината яйце. Подправете и объркайте добре. Оформете 6-7 крокета.
  2. Смесете галетата със зехтина и овкусете с малко сол и пипер. Оваляйте всеки крокет първо в брашно, след това в останалото яйце плюс едно и накрая в галетата. Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. На този етап можете да замразите крокетите. Изпечете за 15 мин, след което включете грила и печете още 2-3 мин, докато станат златисти.
  3. За соса смесете всички съставки и разбийте сметаната хубаво с вилица.



   Да Ви е сладко!

събота, 19 октомври 2013 г.

Телешко в патладжани



 

    Подгответе се за голямото готвене и голямото ядене! Рецептата е от списание Меню, брой 70, месец септември. За да бъде пълно удоволствието /което заслужавате след това готвене и 2 часа изтезание заради невероятните аромати/ отворете една бутилка червено вино. Меню препоръчват Каберне Совиньон, Сира или Малбек. Аз лично предпочитам Сира. Ето какво Ви е необходимо:


800 г млечно телешко или телешка плешка,
нарязана на малки кубчета
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, пресовани
3 домата, нарязани на малки кубчета
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/3 ч.л. кимион
1/3 ч.л. смлян кориандър
1 щипка канела
1 щипка бахар
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер /по избор/
1 кубче телешки био бульон
300 мл вода
3 патладжана
100 мл олио или зехтин за пържене
1 скилидка чесън за патладжаните
2-3 с.л. маслини, ситно нарязани
1 червена чушка, нарязана на кръгчета
3-4 чери домата
2-3 с.л. магданоз, ситно нарязан и още за поръсване
при сервиране

6 порции, 120 минути

  1. За пълнежа в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват. Слага се месото и се разбърква на силен огън 10 минути. Добяват се доматите и подправките. Налива се водата, добавя се кубчето бульон, разбърква се и се оставя да къкри 60-90 мин, докато омекне месото. Ако телешкото е млечно един час е напълно достатъчен. Капакът на съда се отваря, огънят се засилва и ястието се оставя да се сгъсти, като се бърка от време на време.

  2.  Патладжаните се срязват наполовина и се издълбават. Слагат се в съд със солена вода, заедно с издълбаната вътрешност за 15 мин., измиват се и се подсушават. Половинките се намазват с олиото, посоляват се и се слагат да се пекат в тава във фурна, загрята на 220 градуса, докато се зачервят.

  3. Вътрешността на патладжаните се нарязва на ситно и се слага в загрят тиган с 1 с.л. зехтин или олио да се зачерви. Добавят се чесънът и маслините, разбъркват се няколко секунди и се отстраняват от огъня. Прибавят се към сгъстената смес от телешко и доматен сос заедно с чушката, чери доматите и ситно нарязаният магданоз.

  4. Патладжаните се напълват. Пекат се 10 мин. или до готовност на 220 градуса.









Добър апетит!