петък, 27 септември 2013 г.

Хляб с мед и мляко



   Представям Ви едно много вкусно хлебче, замесено с мед и мляко, което стана фаворит у дома. 

  500 г бяло брашно
  125 г прясно мляко
  125 г вода
  1 яйце
  1 1/2 пакетчета суха мая
  1 с.л. мед
  1 ч.л. сол


  Пресяваме брашното в купа и правим кладенче. Вътре изсипваме млякото смесено с вода, маята, яйцето и меда. С вилица бъркаме сместта и постепенно добавяме брашно в кладенчето. Солта прибавяме в брашното, което е по краищата на купата. Замесваме меко тесто и оставяме в съд намазан с мазнина и покрито с кърпа или фолио. 
  След като удвои обема си, замесваме за кратко отново и оставяме да втаса. Включваме фурната на 240 градуса и най-отдолу слагаме огнеупорен съд с вода. Когато тестото втаса отново, оформяме, намаляваме фурната на 220 и слагаме да се пече. Изваждаме съда с вода десет минути преди да изключим фурната. След това оставяме хляба 10 минути на отворена врата. Така се получава пухкав хляб с твърда коричка. Ако искате да омекне, приберете хляба в плик, но трябва да е напълно изстинал. 
  Много вкусно! Гарантирам!



 





  

неделя, 22 септември 2013 г.

Кокосови бисквитки



    Много, много любими....направо се топят. Със сладолед са истински разкош! 
    

150 г масло, меко
125 г захар
1/2 ч.л. екстракт бадем или ванилия
1 голямо яйце + 1 жълтък, леко разбити
75 г кокосови стърготини
100 г пресято бяло брашно
90-100 г коктейлни черешки

  Покрийте с хартия за печене две тави. 
  В купа сложете маслото, захарта и есенцията и разбивайте докато стане пухкаво. Добавете яйчената смес и разбийте добре. Добавете кокоса и брашното и бъркайте с дървена лъжица.
  Взимайте от тестото с чаена лъжичка и поставайте в тавата на разстояние едно от друго около пръст и половина. Оформете леко, за да имат кръгла форма и поставете в средата половинка черешка.
  Печете на загрята фурна на 200 градуса за 10-12 мин. Оставете 2-3 мин и преместете бисквитките да изстиват върху решетка.


 Да Ви е сладко!

петък, 20 септември 2013 г.

Крекери с пармезан




    Предлагам Ви едни чудесни крекери, които са приятна компания на салата капрезе, гръцка салата или бяло грозде. Разбира се с чаша студено бяло вино.....


   За 35-40 бр.

   75 г меко масло
   75 г пармезан
   1 ч.л. ким
   щипка сол
   125 г бяло брашно  
   1-2 ч.л. прясно мляко, ако е необходимо

   В купа разбиваме маслото и  пармезана с ким и щипка сол. Добавяме брашното и замесваме тесто. Ако е необходимо добавяме млякото. Завиваме във фолио и оставяме в хладилника да стегне.
  Разточваме и изрязваме кръгчета, които подреждаме в тави покрити с хартия за печене.
  Тестото е много меко и ако нямате формички за изрязване, с които не се налага да пипате с ръце, от време на време трябва да прибирате във фризера, за да стегне.
  Крекерите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 мин или докато съвсем леко порозовеят в краищата.


 Насладете им се!

вторник, 10 септември 2013 г.

Гратен с картофи и бекон



   Този гратен е на Джейми Оливър, въпреки моите леки своеволия. Препоръчвам го като предястие и за пържолките на Лулу. Много, много го обичам....


   800 г картофи
   100 г заквасена сметана
   30 г пармезан
   половин скилидка чесън
   сол и пипер на вкус
   кубче био бульон


   В кухненски робот нарежете почистените и обелени картофи на тънки филийки. Сложете ги в тенджерка с подсолена вода, колкото да ги покрие. Като заврат сложете бульона и леко разбъркайте. Оставете 10 минути. Изцедете и оставете влагата да се изпари за 5 минути.
   Добавете в сметаната счуканата скилидка чесън и малко вода. Разбъркайте хубаво. Подредете в кръгла тавичка картофите като ветрило. При мен бяха достатъчно, за да се получат два реда. След всеки ред посоляваме, заливаме с малко сметана и я разпределяме, така че да покрие добре и наръсваме настърган пармезан.
  Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако бързо се изпече, а картофките не са готови можете да покриете с фолио. Малко преди да извадите от фурната подредете парчета бекон.
  Това ястие позволява всякакви вариации. Чакам с нетърпение да ми разкажете вашите предложения!




   Да Ви е сладко!

понеделник, 2 септември 2013 г.

Шоколадов чийзкейк със солен карамел и лешници




   Днес моят любим има Рожден Ден. Избрах му този прекрасен чийз кейк от блога на Мира - Marmottes at Chocolat. Няма изобщо да Ви обяснявам колко е нежен, лек и омайващ....запомнящ се...!


за блата:

125 г шоколадови бисквити
6 с.л. разтопено масло
2 с.л. ядки /лешници/

за пълнежа:

200 г черен шоколад /Линд 60%/
350 г сирене Маскарпоне
250 г обикновено крема сирене
1 ч.ч. сметана /250 г/
4 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1 п. бурбонска ванилена захар

за карамеловия сос:

75 г захар
100 мл вода
30 г подсолено масло
4 с.л. заквасена сметана

  1. Бисквитите се смилат в кухненски робот на трохи. Добавя се разтопеното масло и се обърква докато трохите се овлажнят. Сместа се разстила на дъното на тортена форма и се притиска докато се уплътни. Оставя се за 30 мин в хладилника. Тортената форма се увива в станиол преди печене.

  2. Ядките се изпичат на горещ и сух тиган за няколко минути. Аз използвах печени лешници. Нарязват се върху блата преди да се изсипе крема.

  3. Шоколадът се разтопява на водна баня и на тих огън. В голяма купа се разбиват със захар - крема сиренето и сиренето маскарпоне, добавят се сметаната и ванилената захар. Добяват се едно по едно яйцата, като след всяко едно се разбърква. Накрая се добавя разтопеният шоколад.
Сместа се изсипва върху стегнатия блат.

  4. Формата се поставя в дълбока тава и в тавата се налива топла вода, докато стигне до 1/3 от височината на формата. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна около час или докато кремът стегне в средата. Оставя се да изстине в изключената фурна на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка. Оставя се да стегне 4-6 часа в хладилник и се изважда от формата преди сервиране.

  5. Карамелов сос:
  В тенджерка се загряват водата и захарта. Ври докато се получи сироп със златист цвят. Дръпва се от котлона и се добавя маслото. Трябва да се разбърка добре до получаването на хомогенна смес. Сосът се връща на котлона, на тих огън, добавя се сметаната и се разбърква добре. Когато се получи гладък сос, се дръпва от огъня и се оставя да изстине.

  Кейкът се украсява по желание с карамелов сос и ядки.

  Единственият му недостатък е, че трябва да чакате дълго...Аз много се тревожа, когато трябва да минат толкова часове, преди да разбера дали съм се справила...!
  Насладете му се!


Източник: marmottes et chocolat