понеделник, 26 август 2013 г.

Бял хляб с мащерка



   Прадядо ми казваше "Никой не е по-голям от хляба!". Тези дни ми е носталгично, мъчно ми е за хората, които обичам и ги няма. От друга страна се радвам на това, което са ми дали и някак се чувствам горда...Разглеждам стари снимки на предците ми, които не познавам и когато слушам разкази за тях, ги откривам в себе си. Гледам сина ми и си представям как и той и неговите деца някой ден ще разказват за нас, ще разглеждат нашите снимки /сега на таблети и лаптопи, кой знае тогава как/. Романтика, носталгия, любов, надежда, вяра и малко сълзи замесих, но пък стана чуден хляб!
  Почивайте в мир, живеете в мен!


500 г пресято бяло брашно
250 г вода
1 1/2 пакетчета суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л сол
листенца от няколко клонки мащерка

  В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете внимателно водата, после добавете маята и захарта. Солта се слага в брашното по краищата. Разбъркайте с вилица като постепенно добавяте по малко брашно и листенца мащерка. Когато стане възможно да се меси с ръце, извадете тестото на набрашнен плот. Ако е необходимо добавете още брашно. Това трябва да прецените сами. Тук на мен ми остана брашно по стените и дъното на купата. Тестото не трябва да лепне или да е прекалено твърдо. Трябва да бъде еластично. Щом го почувствате така можете да приключите с месенето. Оставете тестото да втаса на топло до удвояване на обема. Можете да замесите още един път за кратко и да оставите да втаса пак, ако имате време. Оформете хляба както ви харесва и направете разрези.
  Пече се на пара, в загрята на 240 градуса фурна. Като сложите хляба във фурната намалете на 220 или 200 с вентилатор. За оформянето и печенето ползвах информация от Мария и нейния блог http://faitmaison-maria.blogspot.com/2013/04/blog-post_10.html
  Благодаря, Мария!













четвъртък, 15 август 2013 г.

Паста карбонара с пиле и бекон




   Любов от първа вилица....Това е положението...паста и чийзкейк мога да ям всеки ден!
   Рецептата е страхотна! За база използвах Паста карбонара на Дона Хей.
   Да ви е сладко!

За 3-4 порции:
250 г паста /талиателе, фетучини, лингуини, спагети, папарделе/
1 ч.ч. течна сметана
1/2 ч.ч. настърган пармезан
2 жълтъка
сол и черен пипер
3 слайса бекон или панчета
3 пилешки бонфилета
чери домати
каперси

  Сварете пастата "ал денте" според указанията на опаковката. Отцедете я добре и върнете в тенджерата със съвсем малко вода. Поръсете със зехтин, объркайте внимателно и оставете на много намален или изключен котлон.
   В отделен съд сложете сметаната, пармезана и жълтъците. Подправете със сол и черен пипер. Загрейте на тих огън и бъркайте докато леко се сгъсти. Дръпнете от котлона и добавете сварената паста като бъркате внимателно!
   В керамичен или оребрен тиган изпечете за кратко бекона и след това пилето. Аз преди това слагам филетата върху хартия за печене поръсвам със сол и черен пипер, слагам отгоре другия край на хартията и леко ги начуквам /по Джейми Оливър/. Когато месото е готово и изстине малко се нарязва на ивици.
  Пастата се сервира с каперси, чери домати и пармезан.
  Семпло, италианско, непретенциозно и завладяващо ястие! И в живота това е, което ми харесва................


четвъртък, 8 август 2013 г.

Леща и нахут с бекон




    Откакто отрих нахута, той се превърна в една от любимите ми храни. Най-много ми харесва на хумус и фалафел.
    Лещата не ми е най-любима, но с хумус и печен бекон става неустоима. Нямаше как да пропусна месото....:)!


1 каф. чаша леща
половин глава чесън
1 средно голям моpков
3 с.л. зехтин
1 био бульон по избор
1 пасиран домат или 125 г доматено пюре
щипка захар
1 консерва готов био нахут - 240 г
сол, черен пипер, чубрица
9-10 слайса бекон

   Почистваме и измиваме лещата, слагаме в тенджерка с вода да заври. Аз лично сменям водата два пъти. Като заври трети път добавяме 2 с.л. зехтин, ситно нарязания морков, скилидките чесън /почистени и нарязани на половинки/ и бульона. Варим докато лещата и морковът омекнат и добавяме доматеното пюре с щипка захар. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица.
  Когато лещата е готова добавяме нахута и изпечения бекон. Аз го пържа за кратко на керамичен тиган със съвсем малко мазнина.


  Да ви е сладко!