вторник, 16 юли 2013 г.

Палачинки





    Преди много години като младо момиче работих за кратко в един виенски салон. Тъй като нямах никакъв опит, единствената позиция подходяща за мен се оказа продавачка на щанда за вкъщи. Опаковах ръчно направени бонбони и всичко, което предлагаше салона. Но моята природа е такава, че бързо ми доскуча. Започнах да липсвам на щанда....Познайте къде бях? Дааа, в кухнята! Тъй като салонът беше голям и всичко си правеха сами, можете да се сетите, че вътре имаше много кухни и сладкарски цех. Странях от пицарите, защото се закачаха, а и не ми бяха интересни. Сладкарският цех беше далеч, за това моята цел бяха момичетата, които издаваха сладкарските поръчки. Шефовете ме глобяваха постоянно, но накрая се примириха с моя инат и сами ме пращаха да помагам, когато беше нужно. До ден днешен помня как се издаваха някои торти и пайове. Швейцарската палачинка също - сметана, шоколад, шоколадов сос и филирани бадеми. Сгъваше се на три. Едно от любимите ми занимания беше да правя палачинки. Оставяха ме на газовия котлон и се забавлявах. Никога не ми казаха рецептата, но аз открих най-сетне подобна. Когато търся нещо конкретно винаги поглеждам при Ева Тонева и знам, че ще е безпогрешно и по моя вкус.
  


225 г пресято брашно
500 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л. захар
2 с.л. олио
2 ванилии
щипка сол

Предлагам ви още един вариант:

200 г пресято брашно
500 мл прясно мляко
3 яйца
2 с.л. захар
2 1/2 с.л. олио

щипка сол

  Разбиваме яйцата със захарта. На тънка струя добавяме млякото с ванилията, като бъркаме бавно, за да не спаднат яйцата.
  Добавяме пресятото брашно със солта и бъркаме с дървена лъжица или с тел. Накрая добавяме олиото.
  Пържим на силен огън без мазнина.














Източник