събота, 8 юни 2013 г.

Кекс с нектарини


    Една от любимите ми закуски е кекс със силно кафе. Жалко, че не мога да си го позволя всяка сутрин...От понеделник започвам да се мъча пак с тренировки. А толкова рецепти чакат да бъдат направени. Добре, че имам много работа и няма да мисля за тях.
    Все още няма нектарини, тази снимка е от миналата година. Правила съм го и с праскови.


180 г меко масло
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
180 г захар
2 яйца
150 мл прясно мляко
1 ванилия
150 г нектарини

   Маслото, захарта и яйцата се разбиват до получаването на хомогенна смес. Към нея се добавят прясното мляко и предварително смесните и пресяти брашно, ванилия и бакпулвер. Всичко се разбива до получаването на кексово тесто. В правоъгълна тавичка се поставя хартия за печене, така че да покрие и дъното, и стените на съда. В тавичката се изсипва част от тестото, отгоре се поръсват равномерно измитите, подсушени и ситно нарязани обезкостени нектарини и отново се залива с част от тестото. Това се повтаря 2 или 3 пъти до изчерпване на количествата. Завършва се със слой от тесто. Десертът се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна и се пече около час. Проверява се дали е готов с клечка. Ако тя излиза суха от кекса, значи е готов. По желание десертът се глазира с 2-3 супени лъжици плодове, 2-3 супени лъжици захар и 2-3 супени лъжици прясно изцеден цитрусов плод. За целта захарта и сокът се смесват добре и към тях се прибавят плодовете. Всичко се разбърква и с получената глазура се намазва десертът. Поставя се в хладилник за няколко часа, за да се втвърди глазурата.