четвъртък, 30 май 2013 г.

В градината.....



   Когато дойдох да живея тук се чувствах ужасно.....Две години не можех да свикна и бях решила, че никога няма да свикна! Липсваше ми Центъра и всеки път, когато отивах до родния ми дом сърцето ми се късаше. Разплаквах се още в колата на път към новото "вкъщи". Две години всеки Божи ден с кола или с градския транспорт - бебето, количката, багажа..., но ако не се разхождах там не можех да оцелея. Изобщо не исках да стоя в градината на къщата ни. Беше ми скучно, чуждо и неуютно.
  Толкова е странно, че това се промени. Дори не разбрах кога......Свикнах ли или обикнах този дом, заради детето. Не знам, но явно се установих, пуснах корени...Знам, че най-хубавите ми моменти са когато играем в градината или когато спим, а слънцето и вятъра ни галят.....Тогава се чувствам пълноценна...!

When I grow up

Супа топчета



   Това се готви задължително всяка седмица у дома. Рецептата е от блога на Ева Тонева и много я обичаме! Малко съм я променила, но не е нещо съществено. Всичко на Ева, което съм правила ми допада много! Тя едва ли ще прочете, но с нейните рецепти съм се понаучила на доста неща и съм благодарна!
   И така, ако искате децата ви да заобичат супа:


300 г кайма смес
1 белтък
галета
кимион
чубрица
оцет или пресен лимонов сок
1 малка глава лук
2 средни моркова
3 дебели ивици целина
2 био бульона
2 картофа
1 домат

За застройката:

200 г пълномаслено кисело мляко
1-2 жълтъка


  Извадете каймата от хладилника и оставете 15 мин на стайна температура. Овкусете с кимион и чубрица, добавете белтъка и галета и омесете. Добавяйте галета докато каймата стане готова за оформяне. Оставете на страна.
  В тенджера запържете или задушете ситно нарязаните лук, морков и целина. Като поомекнат добавете 1 л и 200 мл вода и двата бульона. Оставете да се варят зеленчуците на затворен капак и през това време оформете каймата на малки топчета.
  В чашка сипете оцет или пресен лимонов сок и потапяйте топчетата едно по едно. Аз ги нареждам в голяма чиния и когато са готови всички ги пускам във врящата супа внимателно със супена лъжица.
  Когато топчетата се посварят, добавете ситно нарязаните картофи.
  Обелете домата и го пасирайте до гладък сок. Когато картофите са почти сварени можете да го добавите и да подправите със сол и чубрица. Варете още 10 мин, изключете и оставете тенджерата на котлона.
  В отделен съд затоплете киселото мляко и жълтъка като следите да не завира. Изсипете 2-3 черпака бульон в застройката и после я върнете в топлата супа като бъркате непрекъснато.

 Да ви е сладко!

сряда, 29 май 2013 г.

Талиателе със специален доматен сос и риган





    Това е една от импровизираните рецепти. До последния момент не знаех какво точно ще правя за вечеря. Ще ви кажа продуктите с относителна точност, без много обяснения и саркастични закачки.

За 4 порции:

250 г талиателе /Тук съм използвала едни домашни гръцки, чудни!/
половин глава лук
2-3 скилидки чесън
400 г доматено пюре
2 средни домата
1 среден морков
целина - малко по-малко от моркова
сух риган
пресен риган
щипка кафява захар
10 зелени маслини, мариновани с билки, ситно нарязани
150-200 г настърган кашкавал
пармиджано реджано


  В тиган запържваме или задушаваме лука и много ситно нарязания чесън. Добавяме доматеното пюре. Намаляваме котлона и затваряме с капак. През това време пасираме обелените пресни домати, целината и моркова на пюре и изсипваме веднага при другото. Посоляваме и слагаме щипка захар. Оставяме да къкри около 15 мин. Последните 5 мин добавяме сух риган.
  Сваряваме пастата в подсолена вода за указаното на опаковката време.
  Отваряме капака на соса и бъркаме 5-10 мин, за да се изпари излишната вода. Прехвърляме го в малка кръгла тавичка /22-24 см/ или квадратна. Отцеждаме сварената паста и добавяме към соса. Разбъркваме леко. Най-отгоре подреждаме нарязаните маслини, накъсваме листенца пресен риган и покриваме плътно с настърган кашкавал. Запичаме леко в предварително загрята на 180 градуса фурна. Колкото да се разтопи кашкавала.
   Сервираме с настърган пармезан.


   Непременно да ми пишете ако ви е харесала пастата!
   Бон апети!
 


вторник, 28 май 2013 г.

Постни лозови сармички



   Обичам да ги правя, обичам да ги хапвам! С много кисело мляко с една супена лъжица заквасена сметана вътре. Трябва да ви кажа, че са много успешни с ориз и гъби, но аз все още не давам гъби на сина ми. Попринцип се предлагат след 3 годинки и никога с месо, колкото и да е вкусно! Дори и за възрастни не е добре. Може рядко и не вечер, защото това е най-трудно смилаемата комбинация изобщо. Но да оставим гъбите на страна. Правила съм ги с леща, морков и червена чушка. Чудесно предястие или лека вечеря. Не съм абсолютен привърженик на здравословното хранене, стремя се да прилагам някои правила. Разделно не мога да се храня, защото това означава да се откажа от цяла тетрадка с рецепти - мусака, телешко варено, пълнени чушки и т.н. Заинтересована съм от някои вегетариански и вегански рецепти /с модерното им звучене и екзотични продукти/, но някои привърженици така са ме издразнили със сектантските си убеждения, че все още поглеждам само с едно око. И като говорим за това се сещам, че оризът може да се замени успешно с киноа или амарант /киноата ми е по-вкусна/ и най-различни зеленчуци. Ако сте суровоядци можете да си сложите каквото искате в суровите листа, само не забравяйте, че суровите плодове и зеленчуци се консумират веднага, защото нарязани или пасирани витамините им се изпаряват относително бързичко!


32 лозови листа
2 к.ч. ориз
2 средни моркова
1 връзка пресен лук
4-5 скилидки пресен чесън
1 био пилешки бульон
1 малка връзка копър
сол на вкус


  Задушете или запържете пресния лук, добавете ситно нарязаните чесън и морков. Добавете ориза, запържете за кратко и сипете една каф. чаша вода с разтворения в нея бульон. Посолете и оставете оризът да поеме водата. Махнете от котлона и добавете половината връзка копър, ситно нарязан.
  В тендежрка кипнете вода и намалете. Слагайте за кратко измитите листа едно по едно за няколко секунди. Когато листото си промени цвета е готово. Сложете една супена лъжица от плънката /или по-малко, в зависимост от листото/ и завийте. Подредете сармичките плътно една до друга в правоъгълна тавичка. След като наредите всичките, сипете в тавата вода, колкото почти да се покрият и полейте със струйка зехтин или олио.
  Печете на 180 градуса за около 40-50 минути покрити с фолио или капак. Аз пека в йена, защото си има хубав капак.
  Поднесете изстинали с кисело мляко с копър и чесън.


  Да ви е сладко! На мен ми беше изключително!





четвъртък, 23 май 2013 г.

Мъфини с конфитюр от ягоди




    Вече си имам помощник! Моят син на цели 2 г. и 8 м. разби тестото с миксера. Постепенно навлиза в кухнята по един по-продуктивен начин.
    Тази рецепта използвам като база за най-различни мъфини. Можете да заместите сладкото и лимоновата кора с канела и стафиди или парченца шоколад.

3 яйца
150 г меко масло
150 г захар
150 г пресято самонабухващо брашно
кората от един лимон
конфитюр от ягоди


  Сложете в купа всички продукти без сладкото и лимоновата кора и разбийте първоначално на най-ниската степен, а след това на най-високата. Не разбивайте дълго! Добавете лимоновата кора и разбъркайте.
  Подредете хартиените форми за мъфини в гнезда на голяма форма. Намажете ги с масло и сложете 1 и 1/2 с.л. от сместа, 1 каф.л. сладко или конфитюр и отгоре още малко от сместа, колкото да покрие сладкото.
  Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
  Ще получите много пухкави мъфини, подходящи за закуска или компания за следобеден чай.
  Да ви е сладко!
   







петък, 17 май 2013 г.

Бутер банички с домати, маслини, чушки и билки




    Нещо бързо, ако сте много гладни. Плънката използвам и за брускети. Много добре се комбинират със зелена салата или айрян.


1 пакет бутер тесто
2 средни домата
1 зелена чушка сервия
ситно нарязани маслини каламата или маслинова паста
сух босилек
свежа мащерка
сол


    Нарежете на ситно доматите /без сърцевината/, чушката и ги сложете в купа. Добавете маслините или маслиновата паста, подправките и струйка зехтин.
    Бутер тестото трябва да е напълно размразено. Разгънете го на плота и изрежете от него квадрати. В единия край сложете малко от плънката и затворете. Можете да направите борд, но не натискайте прекалено.
    Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна.
    Ухаят чудесно, но трябва да изчакате да изстинат!




   Да ви е сладко!





сряда, 15 май 2013 г.

Ягодов чийзкейк




    Представям ви една любима рецепта от много любим блог -  http://marmottesetchocolat.blogspot.com. Освен прекрасни десерти и няколко вида чийзкейк, ще намерите много изтънчени ястия, оригинални комбинации на вкусове, уникални салати....представени от изключителни фотографии. 
   Чийз кейка във всичките му разновидности е моят най-любим десерт, редом с Панна кота и тирамису. Обичам също и шоколадов мус с различни акценти. 
   Този ягодов чийз без печене се приготвя бързо, много лек и завладяващ е, подходящ за гости, които дълго ще говорят за него.....Аз съм добавила нещо от мен...:


/1 ч.ч. = 250 г/

за блата:

220 г бисквити
3 с.л. овесени ядки
15 с.л. разтопено масло

чийз крем:

500 г маскарпоне
100 крема сирене
100 г бял шоколад
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
500 г ягоди
1 ч.ч. захар /кафява или бяла/
1 ч.л. ванилова есенция
9 листа желатин или 17 г

за украсата: бял шоколад и ягоди

Приготвяне на блата:
Бисквитите и овесените ядки се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема:
Ягодите се измиват, почистват от дръжките и се пюрират с пасатор. Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се течната сметана и ваниловият екстракт. Прибавя се ягодовото пюре и се разбърква добре. Добавя се разтопения на водна баня бял шоколад. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 2-3 с.л. вода и се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10 секунди, като се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин се добавя към крема и се разбърква добре. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да стегне добре.
Сметаната се разбива с ваниловата захар за няколко минути с миксер, докато се получи пуфкав крем. Кремът се разстила по повърхността на стегнатия чийзкейк. Украсява се с измитите и подсушени пресни плодове. Оставя се за около час в хладилника преди сервиране.














Бон апети и хубава пролет!!!

понеделник, 13 май 2013 г.

Бавно печено агнешко бутче




    Ето и от мен агнешко бутче. Трябва да ви кажа, че гостите ми много го харесаха и половин час след като беше сервирано...нищо не остана. Рецептата е от списание Меню. Много сполучлива, много приятна в компанията на Салата спанак, рукола и бадеми,  пресни картофки с пресен чесън и Merlot Danube Valley Region, limited selection, vintage 2010.



1 агнешко бутче, около 2 кг
1 с.л. смляна морска сол
3 с.л. зехтин
50 мл прясно мляко
5 малки скилидки чесън, срязани на половина
2 с.л. меко масло
5 листа розмарин, много ситно нарязани
1 с.л. маслинена паста
1 ч.л. смлян шарен пипер
200 мл бяло вино
1 ч.л. дижноска горчица
1 кубче зеленчуков био бульон
1 ч.л. царевично нишесте

1. Бутчето се обтрива с морска сол. Зехтинът се загрява и месото се запържва до златисто от всички страни.

2. Млякото се слага да заври и в него за 30 сек се пускат скилидките чесън. Отцеждат се.

3. Маслото се разбърква с маслинената паста, шарения пипер и розмарина.

4. С остър нож по бутчето се правят 10 дупки, които леко се разширяват и се напълват с по скилидка чесън и малко от ароматното масло.

5. Месото се слага върху решетка в тава. Пече се около 3 часа в загрята на 120 градуса фурна или докато температурата във вътрешността на месото достигне 65 градуса. Аз лично пекох почти до 70. Изважда се от фурната, увива се във фолио и се оставя да почине 40 мин.

6. В тавата от печеното се налива виното, слага се горчицата, натрошава се бульона, наливат се 500 мл гореща вода и се слага на котлона да поври 20 мин., докато течноста се редуцира с една трета. Добавя се нишестето, разтворено в 1 с.л. студена вода и се разбърква докато леко се сгъсти.

7. Месото се нарязва и се сервира със соса.


Бон апети!




понеделник, 6 май 2013 г.

Козунак и руло с мармалад и бадеми



    Христос Воскресе! 
    Честит празник на всички именници! Днес и моето момченце празнува с дядо си Георги. Да са живи и здрави най-чаровните Гоговци!!!
     Избягах за малко от гостите, за да ви разкажа за моите премеждия около Великден. Видя се, че не мога да правя козунак сама и заминах на село при бабата на моят мъж. Никак не е лесна работата....Имам хлебопекарна, но тя само събира прах в кухнята. Нямам афинитет към техниката, имам дарбата да развалям всичко...и аз не знам как се получава. Обичам да меся, това е магия....! Когато раздавам на хората питка или хляб, аз съм им дала много повече от себе си, отколкото ако сготвя обяд или вечеря. Така го усещам...!
      Това руло с мармалад днес обра овациите и аз бях много доволна. Козунакът също стана мек и пухкав като Панетоне. Конците не се виждат, защото не сме го разчупили правилно...Ще ви покажа утре.




   В крайна сметка това, което виждате е резултат от комбинирането на две рецепти - на мама и на баба Маргарита. Майка ми не посрещна много радостно тази идея. Нахока ме около десет пъти, но накрая беше радостна. Съотношението на продуктите е от рецептата на мама, технологията е от баба. От мен...много любов.




1 кг пресято брашно /800 и 200 + за домесване; на мен ми пое около 1 кг и 300 г/
2 кубчета мая
300 г мазнина /200 олио и 100 свинска мас/
350 г захар
5 яйца
1 ампула есенция ром
500 мл прясно мляко
100 стафиди
50 г орехи
2 жълтъка за намазване

за рулото
50-100 г филирани и/или цели бадеми
200 г шипков мармалад

   Затопляме млякото на 40 градуса. Отсипваме в купичка и слагаме кубчетата мая. Започваме да мачкаме маята с ръка - между пръстите и дланта. Трябва да се размие добре, може да започнете и с две ръце. Добавяме много малка част от брашното и продължаваме. Не спираме докато не стане хомогенна сместа. Действието прилича на миене на ръце. Поръсваме с малко брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло. Трябва да си удвои обема. През това време разбваме съвсем леко яйцата със захарта в тенджерка, добавяме есенцията и затопляме на 40 градуса. Захарта трябва да се разтопи, за това бъркаме от време на време и внимаваме да не завира. Затопляме в отделен съд и мазнината.
   В голяма купа или тава пресяваме брашното /800 г/ и правим кладенче. Първо изсипваме топлото мляко и завъртаме леко брашното в млякото. Правим пак кладенче и изсипваме ячната смес, половината мазнина и млякото с мая. Започваме да месим активно. Много лепкава работа ви чака, някои от вас знаят. Когато тестото започва да се отделя от съда прехвърляме на набрашнен плот. Месим и добавяме брашно докато спре да лепне. Добавяме и стафидите. Тук е много важно да се прецени кога да спрем да месим и да добавяме брашно и кога да започнем с мазнината. Трудно ми е да го опиша добре, наистина е добре да се види как го прави друг човек, да се пипне и да се усети. Тестото трябва да е меко колкото меката част на ухо и да не лепне прекалено. Започваме да прибавяме постепенно останалата мазнина, от нея ще остане малко да си мажем тавите, плота, както и тестото подготвяно да втаса. Слагаме по 1-2 с.л. и месим до поемане и отново. Ще видите, че тестото започва да прави мехури, това е знак, че скоро месенето трябва да приключи. Прехвърляме в намазнена тава, мажем с мазнината и оставаме покрито с кърпа или фолио да втаса на топло. Загряваме фурната на 180 градуса.
    Когато си удвои обема го взимаме отново на плота /обилно намазан с олиото/ и разделяме на две равни части. Попринцип се замесват леко и се оставят отново да втасат, но аз нямах толкова време и оставих само втората. След първото втасване едната част разделих на два фитила /единият край се завърта на ляво, другия на дясно/, сложих ги на кръст и оформих плитка. Прехвърлих я в намазнена правоъгълна тавичка и оставих да втаса. След като си удвои обема и добре се настани в цялата тавичка, боднах тук таме орехчета, намазах с жълтък и поръсих със захар. Пекох на фурната до готовност. Нямам представа за колко време, страшно много бързах и междувременно се занимавах с куп неща. Съветвам ви да си отделите време само за това! Докато козунакът се пече, втората част на тестото втасва за втори път. От нея разточих голям правоъгълник, намазах с мармалад и посипах с филирани бадеми. Можете да ползвате и счукани. Навих на руло и оформих по същия начин като фитилите. Въртя с ръце като от време на време завивам краищата на противоположни посоки. Колкото по-тънки са фитилите, толкова по-добре! Разположих го внимателно в голяма кръгла тава и оставих да втаса. След като си удвои обема, направих разрези, но явно още не зная точно как, защото не са успешни. Намазах с жълтък и поръсих с бадеми. През това време козунакът се опече и пъхнах веднага рулото. Не забравяйте да покриете с фолио ако бързо се зачервява. И да знаете, усилията си заслужават!









    Бъдете здрави и Бог да е с вас!