петък, 19 април 2013 г.

Бадемови бисквити от спелта





   Днес беше дълъг ден...бисквити....тави....бисквити....тави.....За останалото готвене да не говорим...Ще ги продавам на Великденския базар на "Недоносени бебета" и "Искам бебе". Надявам се да продам всички и да намеря интересни вкусотии и красоти, които да си купя. От Коледния базар нищо от това, което купихме не стигна здраво до дома.
    Какво ви трябва тук:

100 г пресято брашно от спелта
100 г счукани или филирани бадеми
1 равна ч.л. сода
200 г захар Демерара
75 г обезсолено масло, разтопено и охладено
1 голямо яйце
зърна ванилия от 6 пръчки или 1 ампула есенция

50 г пудра захар


   Покрийте две намаслени тави с хартия за печене, така че да залепне възможно най-плътно.
Сложете всички съставки /без пудрата захар/ в купа и разбийте. Покрийте и оставете за 10-15 мин да стегне. В отделна малка купа сложете пудра захар.
   От тестото направете топки колкото малък орех, оваляйте в пудрата захар и сложете в тавата. Подредете топките на 3 см една от друга.
    Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 мин или до светло златисто.








    Това е........



Портокалови бисквити с шоколад



   Пак ме обзе треска за готвене...Защото идва Великден, разбира се. Бисквитите не са великденски и изобщо не са празнични кой знае колко. Семпли и вкусни обаче! Сушените плодове съм ги запазила за козунаците. Силно се надявам да стигнат до тук!


125 г обезсолено масло, меко
125 кафява захар Демерара
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.л. портокалов сок
1 голямо яйце
150 г бяло брашно или брашно от спелта
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
75 г шоколадови парченца


   Пригответе си две големи тави, намажете ги с масло и покрийте с хартия за печене. Добре е да няма въздух, да залепне плътно за тавата.
   В купа сложете маслото, захарта, портокаловата кора и сок и разбийте с миксер до пухкава смес. Добавете яйцето /леко разбито/. След това брашното, бакпулвера и солта. Добавете шоколадовите парченца и разбъркайте с дървена лъжица.
   С помощта на супена лъжица оформете малки, тънки кръгчета върху самата тава на разстояние 3 см едно от друго. Когато се пекат ще се разлеят малко.
   Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 мин или докато леко покафенеят в края. За 20 мин ще имате бисквити за гости или за закуска.


   Да ви е сладко!



четвъртък, 18 април 2013 г.

Баница с печени кори




   Една от любимите ми закуски е баница. Обичам я с кисело мляко и някакво сладко, по възможност горски плодове. Да не говорим, че няма по-лесна рецепта и винаги се получава. Въпреки че е студено, много добре си закусвах в градината и си мислех, че е време и аз да посадя нещо...Може пък да оцелее. Защото босилека в кухнята дълго се бори за живота си, но аз забелязах твърде късно....

   За баницата...Аз съм я правила с препечени кори на сач. По-дебели и твърди са, но и с фини да я направите все ще е добре! Преди много години моята приятелка Нора ми показа тази рецепта, а аз сега я разнообразих като залях баницата с прясно мляко. Ето продуктите:

200 пълномаслено кисело мляко
1 равна ч.л. сода
300 г натрошено сирене
4 големи яйца
1 пакет кори за баница
80 г разтопено масло
80 г олио
200 мл прясно мляко

   Загрейте на котлона оиото с маслото. В купа сложете киселото мляко и содата. Като шупне, добавете яйцата /леко разбити/ и сиренето. Намажете с мазнина правоъгълна тавичка. Моята е 26 см на 20 см. Сложете първата кора, надиплете хубаво и наръсете мазнина с помощта на супена лъжица. Отгоре сложете втора кора, повторете както при предишната и разпределете плънка около 4-5 с.л. Продължете така докато ви свършат корите. Нарежете баницата на квадрати и полейте с останалата мазнина и прясното мляко. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна на най-долното ниво. Проверявайте и ако отгоре започне да се зачервява прекалено бързо, я покрийте с фолио. След 30-40 мин извадете от фурната, напръскайте с вода и задушете с кърпа. След като изстине аз я нарязвам на парчета и изваждам от тавата.

   Да ви е сладко!



сряда, 17 април 2013 г.

Круши с рикота







   Предлагам ви много бързо един бърз десерт, ефектен и полезен! Можете да го приготвите за закуска или за гости. Истинска наслада!
   Рецептата е от списание GoodFood, но аз добавих орехи и много повече мед. Добре е да се консумира веднага, а ако искате да го предлагате на деца в никакъв случай преди годинка, заради меда.
   Отивам да оправя всички бели на моят малък син и да се порадвам на слънцето!

Порции 4, Подготовка 5 мин, Готвене 20 мин

4 узрели круши
100 г рикота
1/2 ч.л. канела /аз бая наръсих/
4 с.л. мед и още за поднасяне
8 хрупкави бисквити или бишкоти
орехи

1. Нарежете крушите на половинки и ги наредете в тава. С чаена лъжичка издълбайте сърцевината на всяка половинка. Сложете в ямичката по 1 препълнена ч.л. рикота или извара. Поръсете с канела и полейте с мед.
2. Загрейте фурната на 190 градуса /170 с обдухване/ и запечете крушите за 10 мин. Натрошете бисквитите и орехите леко в саханче. Извадете крушите от печката и поръсете всяка от тях с трохи и орехи. Върнете ги във фурната за още 10 мин или докато омекнат, а бисквитите станат златистокафяви. Поднесете десерта полят с мед.

За порция: 198 ккал, 4 г протеини, 39 г въглехидрати, 4 г мазниин, 2 г наситени мазнини, 4 г фибри, 32 г захари, 0,23 г сол





понеделник, 15 април 2013 г.

Любимата пилешка супа



   Имам няколко начина за притовяне на пилешка супа и искам да ви споделя всичките. Този път моята най-любима. Това е моята порция с опашчицата, която много обичам.


2 крилца и гръбчето на пиле или 1 бутче
1 малка глава лук
2 картофа
2 моркова
2 бульона
1 малка чушка сервия
1/2 кафяна чашка фиде
сол

200 мл пълномаслено кисело мляко
1 жълтък
магданоз



   Сваряваме месото като внимателно отделяме пяната. Добавяме бульоните /1 зеленчуков и 1 пилешки/, ситно нарязаните лук, морков и картоф, подправяме със сол, намаляваме котлона и затваряме капака на тенджерата. По преценка изваждаме месото, обезкостяваме и нарязваме на ситно.
   Когато зеленчуците се сварят добяваме фидето, месото и ситно нарязаната зелена чушка за 3-5 мин.
   В отделен малък съд загряваме киселото мляко с разбъркания в него жълтък. Важно е да не заври сместа и да бъркаме постоянно. Махаме от котлона и слагаме един черпак от бульона на супата в млечната смес, след това още един. Разбъркваме добре и изсипваме цялата течност към супата. Оставяме на слаб котлон още 3-5 минути и отстраняваме.
   Сервираме със ситно нарязан магданоз и хапваме с удоволствие.
   Моят малък син обожава тази супа. Първо се изяжда внимателно бульончето и след това всичко останало.

неделя, 14 април 2013 г.

Пълнени чушки с мляно месо и ориз



  Имам много любими блогове! Един от тях е Вкуснотека. Чушките на Ани се превърнаха в едно от любимите ястия на моето семейство. Разбира се, аз внесох нещо от мен, но основният вкус съм запазила! Ще останете очаровани, обещавам ви!

10 бр. червени чушки 
1 кайма 500 гр. смес
1 кафена чашка ориз
1 яйце
1 среда на филийка бял хляб, накисната в прясно мляко
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
600 мл. доматен сос
зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
червен пипер
вода
 
  1. В купа сложете каймата и добавете ориза, ситно нарязания лук, чесън и копър. Следва ситно настъргания морков, подправките, яйцето и хляба. Омесете каймата добре и оставете 20-30 минути.
  2. Измийте и почистете чушките. Отрежете върховете им, за да може при печенето сосът да влезе в тях. Посолете ги отвътре. Напълнете ги - аз го правя с ръце, но може и с малка лъжичка. Наредете ги в тавичка и натрошете отгоре зеленчуковия бульон, поръсете с червен пипер и залейте с доматения сос. Полейте със зехтин и добавете вода до средата на чушките.
  3. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна и по средата на печенето обърнете чушките.

Аз ги сервирам с кисело мляко и много любов!
 
 

 

Кейк с праскови и бял шоколад






  Днес разглеждах стари снимки и видях този кейк. Това е един от най-вкусните десерти, които съм опитвала! Комбинацията между самият кейк и глазурата е зашеметяваща. Спокойно можете да преядете...единственото, което ще усещате е нежност и мека сладост. Все пак имайте предвид, че моят капацитет да ям сладко е доста голям. Не може да ми се има много доверие....!
 
  Ето и рецептата:

250 г меко масло
200 г захар
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
3 големи яйца
200 г кисело мляко
50 г настърган бял шоколад
2 праскови, без костилките, нарязани на парченца 1 см или по-дребни

За глазурата:

150 г бял шоколад, натрошен
200 г крема сирене
200 г кисело мляко
3 с.л. натрошени орехи /в оригиналната рецепта - шам фъстък/



1. Загрейте фурната на 160 градуса /140 с обдухване/. Намаслете дъното и стените на дълбока форма за кейк /22 см в диаметър/ и ги застелете с хартия за печене. Разбийте останалото масло със захарта на бледа смес. Добавете брашното, бакпулвера, ванилената захар, яйцата, киселото мляко и настъргания шоколад. Разбийте и добавете прасковите.
2. Прехвърлете сместа във формата за кейк и я запечете за 1 час. Кейкът е готов, когато забито в средата дървено шишче излезе чисто. Оставете го да изстине във формата.
3. За глазурата разтопете натрошения бял шоколад на водна баня и го дръпнете настрана. В купа разбийте крем сиренето до гладко, добавете кисело мляко и отново разбийте до гладко. Прибавете разтопения шоколад и разбийте отново. Охладете глазурата, докато стане готова да я използвате.
4. Разпределете глазурата върху кейка и поръсете с натрошените орехи или ситно нарязан шам фъстък.

За парче: 558 ккал, 9 г протеини, 47 г въглехидрати, 37 мазнини, 22 г наситени мазнини, 2 г фибри, 29 г захари, 0,7 г сол.

Източник: GoodFood, август 2012, бр. 69





вторник, 9 април 2013 г.

Многозърнест хляб с лимец и орехи




 
  Мисля, че най-сетне намерих хляб, който ми е по вкуса. Рецептата е моя импровизация, но технологията видях в блога Слънце и слънчоглед - Пълнозърнест хляб с 5 вида семена. Използвах това, което намерих в къщи. Наскоро бях толкова ентусиазирана да пека хляб и да не купувам от магазини и пекарни, че съм си напълнила един шкаф с каквото се сетите брашно. И сега хванах това от лимец, беше ми любопитно какво ще се получи. Много приятен вкус! Орехите ги съзрях докато разточвах. Останали в саханчето от снощи, хайде и те се включиха в рецептата. Не можете да си представите какво количество такъв хляб и маслинова паста мога да изям....или със салата капрезе с домашните домати, домашния босилек и моцарела.
Разбира се нямам време да пека редовно хляб..., но когато го правя е същински ритуал, съпроводен от изключително внимание, любов и вълнение. В такива моменти осъзнавам как същото това нещо са го правили жени като мен, но живяли във времена толкова далечни, че дори и книгите не биха ми помогнали да опозная. Бедни, боси, многодетни, изстрадали, предани и обичащи жени, щастливи, но и нещастни, силни, но и слаби.... и този ритуал ме свързва с тях. Нищо друго не приготвям с такова смирение и спокойствие, както хляба!

Ето и рецептата:
 
300 мл топла вода
25 г жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. брашно от лимец с ядки /слънчогледови и тиквени/
2 ч.ч. пресято бяло брашно или пълнозърнесто брашно /1 ч.ч. = 300 мл/
1 с.л. ленено семе
1 с.л. едро счукани орехи


1-2 с.л. овесени ядки за поръсване

1. Слагаме маята в топла вода, в която сме прибавили захарта и 1 с.л. зехтин. Покриваме с кърпа и оставяме 10 мин. Прибавяме брашното от лимец и разбъркваме добре. Добавяме една част от бялото брашно. Оставяме да втаса на топло, покрито с фолио за 20 мин.
2. Разбъркваме с дървена лъжица и добавяме на части бялото брашно /в което сме сложили солта/, докато тестото започне да се отделя от съда. Омесваме гладко тесто и поставяме в голям съд, защото ще утрои обема си. Намазваме с останалия зехтин съда и тестото. Оставяме да втаса за 30 минути.
3. Разточваме на правоъгълник и поръсваме с лененото семе и орехите. Навиваме на руло и оформяме на хлебче. Поставяме го в правоъгълна форма за кекс. Оставяме за трети път да втаса.
4. Загряваме фурната на 240 градуса и на най-долното ниво слагаме голяма правоъгълна тава с два пръста вода. Когато хлябът втаса отново правим разрези под наклон със ситно назъбен нож. Поръсваме с ядки. Намаляваме фурната на 220 градуса и слагаме хляба да се пече.

  Ако искате да остане с твърда и хрупкава коричка не го завивайте след изпичане.

Прекрасни брускети можете да приготвите като преседи хлябът. Поръсват се филийки със зехтин и се запичат с нарязани на ситно маслини, домат /без сърцевината/ и зелена чушка. Поръсете преди печене със сух босилек или прясна мащерка. Изпичат се за кратко на 220 градуса на по-горно ниво във фурната.





Бон апети!