сряда, 27 март 2013 г.

Зелена яхния с киноа

Много приятно пролетно ястие сътворих вчера. Бях много вдъхновена от едно красиво вегетарианско бистро, където пекат невероятен хляб! Моята любима Деа реши да обядваме там, а аз силно притеснена как ще се нахраня, грабнах по пътя един сандвич с прошуто. И правилно постъпих. За мен всичко в менюто беше като предястие. Въпреки това много се впечатлих от предложенията, комбинациите на храни и заедно с обстановката и обслужването, мога да кажа, че прекарах приятно.






1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 морков
1 малка червена чушка
1 връзка спанак
100 г коприва
сол, червен пипер
2-3 с.л. киноа

Запържете ситно нарязаните пресен лук, чесън и морков или задушете. Посолете и подправете с 2 ч.л. червен пипер. Добавете 600 мл вода и ситно нарязаните коприва, спанак, червена чушка и киноата. Варете на тих огън не повече от 10 минути.
Можете да сервирате с кисело мляко, заквасена сметана или забулено яйце.

Бон апети!

събота, 23 март 2013 г.

Фритата със спанак, рикота и чери домати



   Предлагам ви едно много вкусно и бързо, пролетно ястие. Много ми е любимо и често го приготвям. Можете да замените рикота с каквото сирене пожелаете. Тази вечер аз сложих сирене и кашкавал. Резултатът е поразителен, заедно с микс от зелени салати. Чудесна бърза вечеря!
  На снимките ястието е с рикота.


За целта са ви необходими:

100 г спанак
300 г чери домати
пресен босилек 5-6 листа
1 глава лук
6 разбити яйца
зехтин, сол, черен пипер
100 г рикота

Запържваме или задушаваме лука в зехтина за 5-6 минути. Добавяме доматите за още една минута.
Махаме от огъня и добавяме спанака и босилека. Объркваме докато омекнат.
Прехвърляме в тавичка и добавяме парчета рикота.
Поръсваме яйцата със сол и пипер и разбъркваме. Изсипваме върху зеленчуците и печем 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.









Източник GoodFood

неделя, 17 март 2013 г.

Салата бейби спанак, рукола и бадеми



Напоследък определено наблягам на салатите и искам да ви споделя една от най-успешните. За мен това съвсем спокойно може да бъде вечеря....и то така, както я виждате. Но за обяд предпочитам допълнение от агнешки котлетчета. И така..., заповядайте продуктите:

1 пакет бейби спанак
половин пакет рукола
3 стръка пресен лук
7-8 чери доматчета
печени филирани бадеми
зехтин и сол на вкус
5 с.л. кисело мляко
1 1/2 ч.л. дижонска горчица

Изпечете филираните бадеми на керамична плоча или в сух тиган.

Измийте и отцедете спанака и руколата. Сложете в голяма купа за салата и добавете нарязания пресен лук. Добавете чери доматите, полейте със зехтин и посолете.
Сега пригответе дресинга като смесите киселото мляко и горчицата. Полейте салатата и поръсете щедро с филиран бадем.





Пожелавам ви много слънчеви дни! Идва пролетта с нейната красота, и чудно вкусни плодове и зеленчуци. Мен ме чака много работа в градината, но няма да забравя блога и ще ви предлагам нови вкусни ястия!
До скоро и приятен уикенд!