четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Пиле фрикасе

Ето още една обичана рецепта. Участвах с нея в един конкурс за Детска кухня и снимката е направена от екипа на списание Моето дете. Приготвяла съм я с пуешко и заешко месо, и е все така сполучлива. Надявам се, скоро и аз да мога да ви показвам такива хубави снимки!









За целта са ви необходими:

300 г пилешко бутче
лук, зеленчуци по избор
1 зеленчуков бульон
сол
200 мл прясно мляко
50 мл течна сметана
250 мл от пилешкия бульон без зеленчуците
50 гр брашно
4 с.л. масло
пресен лимонов сок

1. Сварете бутчето като отстранявате пяната внимателно. Добавете ситно нарязания лук и зеленчуците, които предпочитате, бульона и подправете със сол. Направете супа в количество, което желаете.
2. Като поврат малко зеленчуците си отделете 200 мл от бульона.
3. В тиган на слаб огън разтопете маслото и добавете брашното. Разредете кашата с бульона като добавяте постепенно при непрекъснато бъркане. Следва млякото, което трябва да е студено, за да не стане сосът на бучки. Накрая идва ред на сметаната. Подправяме със сол и няколко капки лимон.
4. Добавете в топлия сос месо от пилешкото бутче.
Рецептата е за две порции и е подходяща за деца над 18 м.

Бон Апети!

сряда, 13 февруари 2013 г.

Ньоки с тиквички и сос от пресни домати



Обичам да приготвям паста във всички варианти, но с пресни домати ми допада най-много. Ако трябва да има месо, предпочитам лазаня. А най-много предпочитам да съм в Италия.





За 2 порции са ви необходими:

250 г ньоки или пенне ригатте
2 големи домата
2 малки тиквички
скилидка чесън
пресен босилек
зехтин
сол
пармезан

1. Започваме като приготвяме домати конкасе. В тенджера с кипяща вода потапяме доматите за 15-20 секунди, след което веднага ги потапяме в купа със студена вода. В същата тенджера ще сварим пастата за указаното време.
2. Обелваме доматите, махаме сърцевините и нарязваме на дребно. Докато правите това запържете леко тиквичките. Когато са готови ги прехвърлете в тавичка постлана с кухненска хартия.
3. Слагаме пастата да се вари в подсолена вода. В същия тиган, в който приготвихме доматите в малко мазнина запържваме ситно нарязания чесън /без кълна/. Добавяме доматите и увеличаваме температурата. Подправяме със сол. Бъркаме с дървена лъжица като леко притискаме от време на време. Целта е да се получи пюре. За това време ще се е сварила и пастата. Отцеждаме я и прехвърляме в купа. Аз не знам дали е правилно, но добавям малка бучка масло и разбърквам.
4. Изсипваме соса върху пастата, подреждаме кръгчета тиквчики и накъсваме листа босилек.
5. Сервираме с настърган пармезан и ядем веднага.

Рецептата е адаптирана. Източник - GoodFood.

Мусака с тиквички


Предлагам ви едно любимо ястие на моето малчуганче. Има много интересна технология при хапването. Първо се изяжда заливката, после морковчетата се обират с ръце - едно по едно, по същия начин тиквичките и оризът е накрая.




За целта са ви необходими:

1 ч.ч. ориз
2 малки тиквички
2 моркова
1 средна глава лук
зехтин или олио
1 връзка копър
1 ч.л. червен пипер
1 био пилешки бульон
1 ч.ч. вода
сол на вкус

За заливката:

400 г кисело мляко
4 с.л. брашно
3 яйца
малко сол

Задушете лука и добавете ориза. Когато стане прозрачен добавете морковите, нарязани на дребно за 1-2 минути. Сипете 1/2 ч.ч. от бульона, червения пипер и сол. Затворете капака. Когато оризът поеме бульона сипете другата половина. Махнете от котлона и добавете ситно нарязан копър.
Прехвърлете ориза в намазана със зехтин или олио тавичка. Моята е 25 на 18 см. Долейте вода, така че да покрие ориза и отгоре наредете тиквичките, нарязани на кубчета. Намажете ги с мазнина и посолете. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-30 минути.
Ред е на заливката. Когато залеете мусаката върнете във фурната до готовност.
Сервирайте със ситно нарязан копър и кисело мляко с малко чесън.



сряда, 6 февруари 2013 г.

Бисквитена торта с домашен крем и кайсиево сладко












   Още един спомен от детството, само че аз добавям сладко от койсии или горски плодове. Много ми е вкусна! Надявам се, че ще ви хареса, ако си я направите! Ех, голямо удоволствие е да можеш да си правиш разни вкусни неща - за теб и всички около теб. Аз щях по-рядко да правя десерти. Да, да...Нищо няма да казвам вече.....Край с диетите! Окончателно!

Необходими са ви продуктите за Жълт крем - http://michaelatabakova.blogspot.com/search/label/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC

250 г сладко от кайсии (можете да замените с друго)
1 пакет и 1/2 бисквити, обикновени

Изберете квадратна тавичка. Подредете на дъното бисквити. Изсипете половината от крема и разнесете равномерно с шпатула. Отгоре подредете нов пласт бисквити и върху тях сладкото. Покрийте с нов пласт бисквити и разпределете останалия крем. Отгоре украсете с натрошени бисквити или както ви харесва. Оставете в хладилника да стегне за няколко часа.

Да ви е сладко! До следващият десерт!
















неделя, 3 февруари 2013 г.

Най-крехките пържоли, задушени с червено вино












 Блогът на Лулу - something е един от най-любимите ми! Не само, че всяка рецепта е като разказ, ястията й са невероятно вкусни, но стилът й и фотографиите са приказни.
  Рецептата, която искам да ви представя е много лесна и може да бъде празнична с пълен успех.
  Пържолите са бавно печени, невероятно крехки и ароматни.












6 вратни пържоли без кост
/аз винаги искам да ми ги режат малко по-дебели, за да станат сочни/
3 скилидки чесън
30 г краве масло
70 мл червено вино
50 мл вода
сол
розмарин
кимион
меланж пипер


  Пържолите се запичат в сух тиган по 3 минути от всяка страна. Подредете в дъното на съд, посолете, натъркайте с чесън или го стиснете /можете да сложите в соса цели, небелени скилидки, които да стиснете в соса след като изпечете месото/ и поръсете с подправки. 






  Залейте с червеното вино и водата. Върху всяка пържола сложете парче масло. Плътно покриваме с фолио и печем на 160 градуса 1-1,5 часа /зависи от дебелината на пържолите/. Махнете фолиото и печете още 20 минути като поливате от време на време.


Бон апети!