четвъртък, 31 януари 2013 г.

Костур с печени зеленчуци и мащерка





Днес разглеждах снимки от лятото и рещих да споделя тази с вас.
След Коледа и цялата еуфория, зимата повече не ми е интересна. Лятото ми се струва ужасно далечно и се настройвам да чакам пролетта. Тогава много повече време прекарвам навън, по-работоспособна съм, изобщо по-жизнена. От пролетта започвам да пия сутрешното си кафе в градината, там прекарваме обедите и вечерите, често каним приятели, събираме деца....И като знам какво ме чака, тази зима ми се струва още по-дълга. Тези снимки и този тип рецепти напомнят на тези моменти.


2 филета костур
3 големи картофа
4-5 големи моркова
лимон
мащерка
зехтин
сол

Нарязваме зеленчуците на дълги ивици, посоляваме, поръсваме със зехтин и листа мащерка и печем на 190 градуса на най-горното равнище във фурната. Преценете дали за вашата фурна това е силно или слабо, при мен така е добре, но накрая увеличавам на 200 за да им поизгорят краищата.
Рибата приготвям отделно. По същият начин както зеленчуците. Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15-20 мин. Рибата се изважда от хладилника непосредствено преди да се сложи в загрятата фурна! Важен съвет!
Поднасям с резени лимон и пюре от броколи, сметана и настъргана кора от лимон.
Рецептата е адаптирана от GoodFood.





Бон апети!

Пилешка супа с животни



Обещала съм да публикувам малко повече детски рецепти. Приятелите, с които общуваме във Фейсбук често ме питат - "Гоги, наистина ли яде рукола и айсберг?", Наистина ли яде сарми с кисело зеле?", "А свински пържоли?". Да, наистина! И не само, че яде, но винаги участва в приготвянето - по един или друг начин. Тавите ми и формите за кекс често пребивават в импровизираната му фурна - под масичката в хола. Не знам дали заради мен и голямата ми любов към храната и кулинарията или просто има добър апетит, но ....да, харесва всичко, което приготвям /без тиква - категорично/.





Продукти:

1 пилешко бутче с част от гърба
1 био бульон от зеленчуци
1/2 био бульон от пиле
3 малки картофа
1/2 глава лук
1 голям морков
1 малка тиквичка
1 малка зелена чушка
100-150 г дребна паста в забавни формички
малка бучка масло
100 мл пълномаслено прясно мляко
сол
магданоз
лимон

Сваряваме бутчето като отстраняваме пяната. Всички, които съм пробвала, без френската порода или био, образуват страшно много пяна. Това значи, че в пилето има много неща - консерванти, антибиотици, хормони....Така казва майка ми. А и бульонът не става така вкусен и маслен, което също е важно.
След като отстраните пяната, добавете кубчетата бульони и ситно нарязаните лук, морков и картоф. Посоляваме на вкус. Ако сметнете, че бутчето се е сварило докато сте отнемали пяната от бульона, можете по всяко време да го извадите и да го обработите. На тези зеленчуци им трябват около 15 минути. Заедно с пастата добавяме ситно нарязаната тиквичка и чушка. Обикновено на опаковката пише 9-10 мин, но имайте предвид, че формичките ще останат в топлата супа и може да се разварят. Така че аз ги държа за по-малко време. След отстраняването от котлона добавяме маслото и ситно нарязаното месо. След това идва и ред на млякото, което първо се темперира.
Поднасяме с магданоз и няколко капки лимон. По желание може и с малко заквасена сметана. Става вълшебна супа!

Пълнозърнести макарони на фурна






Детство мое....!Нищо вече не е е същото, но рецептите остават! Много уютно ми става...Детските книжки от моето време, детските сервизи, рецептите на мама. Радостното е, че с малкия живея второ детство....!


Необходими продукти:

400 пълнозърнести пенне ригатте
400 г сирене
180 г кафява захар
50 г масло
6 яйца
500 прясно мляко 2%
2 ванилии

Начин на приготвяне:

Сваряваме макароните по указанието на опаковката. Изцеждаме и слагаме малко от маслото.
Изсипваме в правоъгълна или кръгла намаслена тава. Слагаме захарта без 6 с.л. и натрошеното сирене. Объркваме всичко добре.
Разбиваме яйцата с останалата захар и поливаме макароните. Заливаме след това с млякото, в което сме разтворили ванилията. Нареждаме отгоре тънки резенчета масло и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сместа не трябва да стига до ръба на тавата, за това може да ви остане малко от млякото!

Хубаво е....

сряда, 30 януари 2013 г.

Бавно печено телешко джоланче с ароматна сол и хрупкави картофки




Обичам този тип рецепти!!! Нямам усещането за вложени много усилия, нямам порязвания и опарени пръсти, поради това, че не гледам в ръцете си, а в детето и говоря през цялото време с него, а резултатът е умопомрачителен!
За целта ви трябва джолан от младо теленце, от млечно най-добре. Ако не намерите, си вземете телешки, но първо трябва да го сварите, защото е мускул и ако го сложите директно във фурната, дори на ниска температура за дълго, ще омекне, но ще бъде жилаво в същото време. Съвети от майка ми.

Необходими продукти:

1-1,5 кг джолан от младо теленце
2 глави стар чесън
мащерка
комбинирана подправка - морска сол, розмарин, естрагон, бял, червен и розов пипер
черен пипер на вкус
1 кг картофи
зехтин
масло

Начин на приготвяне:


    От предната вечер обработваме месото. Ако имате голям джолан, помолете още в месарницата да ви го резнат на две части. За тази рецепта, използвах два малки общо около 1,2 кг. Намазвам ги с разполовена скилидка чесън, щпиковам с чесън и поръсвам с листа мащерка /може и суха, ако не намерите/ и черен пипер. Телешкото не се соли когато се маринова, защото солта стяга месото.
Извадете месото един час преди да го готвите на стайна температура /намалете това време, ако е лято и е горещо/.
Запържете в мазнина от всички страни на висока температура, така че да получи хубав загар.
Подправете с ароматната сол, прехвърлете в глинено гърне или тава и върху всяко парче сложете малко масло. Сипете малко водичка, пуснете 3-4 необелени скилидки чесън и затворете капака. Ако използвате тава, покрийте с фолио. Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна. Ако имате термометър за месо, чудесно. Аз пекох 3 часа и 20 минути и опитвах месото, защото забравих, че имам термометър. Последните 15 минути махнах капака, облях месото със сосчето, поръсих отново с ароматната сол и увеличих фурната на 200 градуса.

   Като извадите гърнето или тавичката извадете чесъна и го стиснете в соса. Затворете капака и пригответе картофките - http://michaelatabakova.blogspot.com/2012/12/blog-post_7582.html.

Бон апети!




сряда, 23 януари 2013 г.

Пилешко руло с рикота, спанак и сушени домати





Тази чудесна рецепта стигна и до мен. Просто нямаше как да не опитам и останах доволна!
Моят вариант е без гъби и се надявам да ви допадне. Ани отново е подстрекател тук.
Ето и рецептата:

Необходими продукти за 2 рула:
 
1 пилешка пеперуда
6 слайса прошуто
2 големи връзки пресен спанак
1 връзка пресен лук
10 бр сушени мариновани домати
250 г сирене Рикота
100 г сирене Пармезан /Реджано/
черен пипер,
сол
зехтин

Начин на приготвяне:

Разрежете пеперудата покрай хрущяла по средата на две. От всяка една половина ще оформим две рула. Изтънете с помощта на нож двете пилешки филета, след което ги начукайте през кухненско прозрачно фолио. Намажете със зехтин и поръсете със сол и черен пипер.
Задушете лука и доматите за няколко минути. Махнете от огъня и добавете ситно нарязания спанак. Овкусете със сол и черен пипер. След като се охлади плънката добавете Рикота и Пармезан. Разбъркайте добре.
Вземете с лъжица от плънката и сложете в единия край на пилешкото филе. Завийте месото на руло. Сложете вертикално три слайса Прошуто на дъската, поставете пилешкото руло в основата им и навийте.
Загрейте малко зехтин в тиган на силен огън. Внимателно сложете рулата в тигана и запържете от всяка страна за минута. Обръщайте ги много внимателно! Прехвърлете в тава, постлана с хартия за печене, полейте със струйка зехтин и печете в предварително загрята фурна около 15 минути.



Източник: http://vkusnoteka.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html

понеделник, 21 януари 2013 г.

Мусака




Не познавам човек, който да не обича мусака. Ето моята любима рецепта, адаптирана от Ева Тонева. Ще си оближете пръстите!

Необходими продукти:

500 гр смляно месо /телешко и свинско/
400 картофи
1-2 глави лук
3 с.л. зехтин
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер,
чубрица
магданоз
кимион
сол и черен пипер на вкус

Заливка:
350 гр пълномаслено кисело мляко
3 с.л. брашно
3 яйца
сол

Начин на приготвяне:

1. Загряваме мазнината, добавяме каймата и запържваме за 3-4 минути. Добавяме ситно нарязания лук и подправките. Оставяме на тих огън със затворен капак докато лукът стане прозрачен /около 5 минути/. Отсраняваме сместа от огъня.
2. Добавяме почистените и нарязани на малки кубчета картофи и разбъркваме.
3. Намазваме със зехтин тавичка 20 на 20 см и изсипваме в нея сместа. Ястието се залива с разтвореното в 1 ч.ч. вода доматено пюре.
4. Печем в средно гореща фурна 30-40 мин.
5. Заливаме мусаката със сместа от разбити яйца, кисело мляко, брашно и малко сол.
6. Отново запичаме до златист загар.
Поднесете с кисело мляко и магданоз. Аз я обичам също с копър и чесън.

Бон апети!






събота, 19 януари 2013 г.

Царски сарми






 Рецептата е от списание Меню и ме грабна веднага щом я видях. Много пъти казвам, че обичам и да приготвям и да консумирам месо. За това споделям с вас това чудно вкусно ястие. Приготвих го на слаб огън за 3 часа, защото зелето така става по-хубаво по моя вкус. Остава кисело, а сушените чушки, сушените домати и празът придават сладък вкус и тази комбинация е много моя! Изяжда много хляб или топла питка и задължително в компания на хубаво червено вино. Изненадващо за мен, синът ми, който е на 2 г. много ги хареса. Заповядайте рецептата:

Необходими продукти:

800 г свински врат без кост
1,2 кг кисело зеле
60 г сухи чушки
10-15 сушени домата
280 г праз лук
олио или зехтин
подправка за свинско месо
червен пипер
сол
черен пипер

Начин на приготвяне: 

1. Месото, сухите чушки и празът се нарязват на едро и се смесват. Добавят се олиото и подправките като всичко се омесва добре. Аз оставих така месото около 40 минути на стайна температура.
2. Сместа се завива на 10-12 сарми в листа от кисело зеле. Останалото зеле се нарязва.
3. В глинен гювеч на дъното се подрежда нарязаното зеле и сушените домати. Поръсват се щедро със червен пипер. Отгоре подреждаме сармите, поръсваме ги също с червен пипер и поливаме с олио или зехтин. Заливаме със зелев сок и печем на 160 градуса 2,5 - 3 часа. Като последния 1 час махнах капака на гювеча.
В оригиналната рецепта посочват 1 час на средно загрята фурна.

Да ви е сладко!






четвъртък, 17 януари 2013 г.

Содени питки с мащерка и ленено семе







Днес е Антонов ден! Честит празник на всички празнуващи!
Майка ми заяви, че задължително трябва да спазя традицията и да направя содена питка, за да раздам. Нищо, че сме на диета вкъщи....Аз всеки ден я започвам отново.

Ето и рецептата:

Необходими продукти:

600 г пресято брашно
400 г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол, пълна
1 ч.л. сода, пълна
2 с.л. зехтин Екстра Върджин
6-7 клонки мащерка
1 с.л. ленено семе

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче. Вътре сипете киселото мляко, яйцето, солта, содата и зехтина и бъркайте с дървена лъжица. Когато стане на тесто пренесете върху набрашнен плот и месете с ръце. Добавяйте малко по малко лененото семе и листа мащерка.



Когато стане меко и гладко тесто оформете го на топка и оставете да почине 30 минути.




Сега оформете от тестото топки по 100 г всяка /10 бр./. Подредете ги в намазана със зехтин тава и ги сплескайте леко с ръка. С тънък нож направете повърхностни разрези на кръст и поръсете с брашно.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Моите се изпекоха за 18 мин.
Резултатът е чудесен на вкус и много добре се съчетава със сирене Ементал.





Рецептата е адаптирана от Бон Апети.



понеделник, 14 януари 2013 г.

Медено-лимонови пилешки бонфиленца с печени кореноплодни




Много вкусно ястие, ако обичате да ви е леко сладко месото. Аз обичам и го приготвям за мен и сина ми когато обядваме сами. Не съм разбирач и може да не ви посъветвам правилно, но със студен Совиньон Блан на мен ми харесва тази рецепта.

Необходими продукти:

500-600 г пилешки бонфилета
1 голям сладък картоф
5-6 малки или средни пащърнака
5-6 малки или средни моркова
мед и лимон
мащерка
зехтин
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме бонфиленцата, посоляваме и поръсваме със зехтин. Оставяме ги на стайна температура. 
През това време ще приготвим зеленчуците. Нарязваме ги на дълги ивици, посоляваме, поръсваме със зехтин и листа мащерка и изпичаме до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. Аз ги пека почти на най-горното ниво, зависи от тавата. Задължително върху хартия за печене.
Когато ги извадим от фурната ги поливаме със сос от мед и лимон, който сме приготвили предварително. Мярката е - на 2 с.л. мед, 1 с.л. пресен лимонов сок. Направете колкото желаете. Аз поръсвам съвсем леко.
Изпичаме на керамична плоча или грилован тиган бонфилетата за няколко минути от всяка страна. Поръсваме с медено-лимоновия сос.
Моето дете изяжда доста от зеленчуците, приготвени по този начин. Не случайно в песничката се пее - "Зеленчуци, който не яде.....".....
Да ви е сладко!




Крекери с мащерка




Рецептата е от GoodFood, на Илиан, който е кулинарен фотограф.

Необходими продукти:

300 г брашно
50 г меко масло
200 г сметана
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
20 г листа от мащерка и още за поръсване
семена нигела за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Смесете размекнатото на стайна температура масло със захарта, солта и брашното. Добавете сметаната, ситно нарязаната мащерка и белтъкът от яйцето и разбъркайте.
2. Замесете тесто, ако е необходимо добавете брашно или малко сметана, за да е меко и нелепкаво. С точилката разточете на 2-3 мм дебелина. Разбийте жълтъка и намажете тестото, поръсете със ситно нарязана мащерка и семената нигела.
3. С нож за пица нарежете на триъгълници и изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 15 минути, докато станат златисти с леко тъмни краища. Оставете ги да се охладят за 10 минути и сервирайте.

Аз не намерих семена нигела. Същия ден никъде нямаше и листа мащерка и съм използвала суха. Мисля, че можете да сложите каквото ви е по вкуса. Аз ще опитам и други варианти на тези вкусни крекери.

Меден сладкиш с орехи и джинджифил





Днес ви предлагам една много приятна комбинация. Калорична бомба, но пък съставките са полезни! Обещавам ви, че още докато печете сладкиша ще ви стане топло, уютно и няма да имате търпение да го опитате. Важно е да не бързате, защото след всяко парченце ще ви се иска още и още, и така неусетно приятната сладост може да стане доста тежка. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

200 обезсолено масло
125 г кафява захар
75 г мед
150 мл течна сметана
300 г счукани орехи
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. настърган пресен джинджифил

Намазняваме правоъгълна или квадратна тавичка и застиламе с хартия за печене.
В тенджера на тих огън слагаме маслото, меда и сметаната, докато маслото и захарта се стопят. Бъркаме от време на време.
Смесваме останалите продукти в купа. Изсипваме тази смес към топлия сироп /отстранен от котлона/ и разбъркваме.
Изсипваме получената смес в тавичката и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути или докато придобие златист загар.
Нарязваме след като изстине на малки квадратчета.
Чудесна компания на силно сутрешно кафе.
Да ви е сладко!

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Салата рукола



На Нова Година бяхме на гости на наши любими приятели и се насладихме на чудесно меню. Най-много ме впечатли салатата и с малко промени ще ви я представя тук. Досега я правих няколко пъти и все различно, но с повече рукола ми допада най-много.

Необходими продукти:

Половин пакет почистена и измита рукола
5-6 листа айсберг, накъсани
100-150 г чери домати
100 г царевица от буркан
2 стръка чесън
малка шепа златни стафиди
шепа едро счукани орехи
червена чушка, нарязана на къси ивички
зехтин, сол

За дресинга:

3-4 с.л. пълномаслено кисело мляко
1 равна ч.л. дижонска горчица

Чудесна е! Комбинацията на вкусове събужда сетивата. Обожавам тръпчиво-сладкия вкус на руколата, която тук много добре се подчертава от горчицата в дресинга, а веднага след това стафидите ви обливат със сладост. Този контраст е завладяващ!
Скъпа Ани, благодаря ти за вкусните идеи!

по Ани Шакарян-Маринова

Супа от тиква със салвия и сметана




Много интересна комбинация, която ме изненада приятно. Рецептата намерих в списание GoodFood.

Необходими продукти:

1 с.л. зехтин
1/2 с.л. краве масло
1 глава лук, нарязана
1 с.л. нарязана салвия
700 г обелена и нарязана тиква
1/2 с.л. мед
750 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. заквасена сметана при поднасяне на всяка порция
връзка нарязан див лук и черен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте зехтина и сложете лука и салвията, запържете на умерен огън, докато омекне добре - около 15 минути. Добавете тиквата и я пържете 5 минути, като бъркате постоянно. Сложете меда и бульона и оставете на огъня докато тиквата омекне.
Оставете супата да изстине малко и пасирайте. Посолете на вкус, добавете маслото и малко вода или бульон ако ви се струва гъста. Поднесете със заквасена сметана, див лук и счукан черен пипер.




сряда, 2 януари 2013 г.

Празничен венец



По празниците се презапасих с брашно, мая и зехтин и днес вместо да купувам хляб, реших да направя този венец по рецептата за Зехтинови питки на Ева Тонева, които можете да намерите и в моя блог. Това е най-вкусният хляб, който някога съм опитвала!


вторник, 1 януари 2013 г.

Мъфини лайм и кокос с глазура


Намерих тази рецепта в една от книгите на издателство Hamlyn. Комбинацията от лайм, кокос и глазура от крема сирене и сметана звучи обещаващо и се оказа завладяваща много фино сетивата. Ще се убедите, че не само шоколадовите сладкиши си заслужават вниманието, а и ще се разнообразите след канеления вкус на Коледните празници.
Ето и рецептата:



Необходими продукти:
175 г пресято брашно
125 г захар
50 г кокосови стърготини
щипка сол
125 мл кокосово мляко
125 кокосово масло
2 леко разбити яйца

За глазурата:
250 г крем сирене
/аз имах само 175 г и добавих 75 г заквасена сметана/
50 г меко краве масло
150 г пресята пудра захар
2 ч.л. настъргана кора от лайм
2 ч.л. сок от лайм




Начин на приготвяне:

1. В купа разбъркваме пресятото брашно със захарта, кокосовите стърготини и щипка сол. Правим кладенче в средата и в него изсипваме кокосовото мляко, кокосовото масло и двете яйца. Разбъркваме добре.
2. Изсипваме сместа в намазнени формички за мъфини - до половината на чашката. Поставяме формичките в тавичка или силиконова форма за мъфини. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 15 минути или до златисто.
3. Докато изстиват извън голямата форма, приготвяме глазурата. Разбиваме с миксер крема сиренето, заквасената сметана, маслото, сока и кората от лайм. Когато мъфините са напълно изстинали слагаме глазурата с помощта на пош. Украсяваме с настъргана кора от лайм и кокосови стърготини.

Виждате, че е лесно! Поглезете се с тези мъфини преди разтоварващите диети.
А аз от сега нататък ще публикувам все по-рядко десерти!










Шоколадово-кокосови еленчета


Адаптирах рецептата за кокосови снежни топки и се получиха много сладки еленчета:






След като смеся бисквитения блат със сместа от сметана и кокосово мляко, я оставям в хладилника за около 30-40 минути. После оформям топчетата и ги връщам на студено. Когато стегнат добре, разтопявам 100 г млечен шоколад и добавям бучка масло - около 30-40 г. Оставям малко да изстине и потапям бързо топките. Подреждам ги в тавичка посипана с кокос и ги овалвам хубаво. Слагам счупени солети за рога на еленчетата, поставям ги във формички и посипвам с кокос отново.
Чудесни са!