вторник, 10 декември 2013 г.

Боб с наденица и бекон



    Да, видно е, че у дома не постим. Вярващи сме, но не постим. Ще се помоля за прошка...Аз само за прошка и за здраве се моля. Мисля, че чревоугодничеството е най-големият ми грях....Други мислят друго...смятат, че имам резервация в Ада. Ако е толкова зле положението...едни пости дали ще решат нещата? Другата година ще направя опит, но с известна подготовка.
  Та...ако постите, спокойно можете да направите рецептата без месото. Резултатът отново е...мамма мия.

300 г био боб
два малки стръка праз
1 морков
1 червена чушка
червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
200-300 г бекон
10 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно, разтворено в малко студена вода
500 г сурова наденица, опечена на грил или скара
олио или зехтин

  Накиснете боба за една нощ или 5-6 часа във вода. След това го изцедете, залейте с вода и варете без сол. Внимателно отстранете пяната и сменете водата. Сложете пак да заври.
  В отделен съд задушете ситно нарязаните праз и морков. Добавете леко свареният боб при зеленчуците, добавете ситно нарязаната чушка и подправките без солта. Прехвърлете в глинено гърне с вместимост 2 л. и добавете 2 чаши от водата на боба. Водата трябва да бъде колкото да го покрие, не повече. Пъхнете гърнето във фурната и включете на 180 градуса и като заври намалете на 110. Гответе до омекването на боба или 4-5 часа. Ако нямате време, ще стане за 2 часа на 160 градуса. След това добавете доматеното пюре, брашното и бекона, нарязан на дебели парчета. Разбъркайте внимателно, посолете и върнете във фурната за 20 мин. През това време опечете надениците и ги подредете върху ястието. Оставете в изключената фурна. Ако нямате търпение можете да сервирате, но нека гърнето да остане на топло!
  Моят съвет е да опитвате боба по време на готвенето, защото времето за готвене зависи от сорта. Другият важен съвет е - да не се добавя сол, докато не видите, че е добре сварен.
  И още нещо - не забравяйте домашния хляб и лютите чушки!

  Светли празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар