понеделник, 25 ноември 2013 г.

Сусамена погача



   Представям ви чудесна празнична погача на Ева Тонева. И откривам сезона на празничните рецепти в моя блог. Желая ви много коледно настроение и усмивки!!!


   750-800 г брашно
   42 г прясна мая
   300 мл топло прясно мляко
   3 големи яйца, леко разбити
   1 с.л. сусам
   3 с.л. зехтин
   1 с.л. течен мед или захар
   2 ч.л. сол

   за глазиране:

   1 жълтък
   2 с.л. прясно мляко
   2 с.л. сусам


  В голяма купа пресейте брашното и солта. Добавете сусама, разбъркайте и направете кладенче.
  Разтворете маята и меда в половината прясно мляко, леко затоплено. Оставете да втаса 10 мин. В кладенчето изсипете маята, яйцата и останалото прясно мляко.
  Замесете тесто и когато спре да лепне го извадете на набрашнена повърхност. Омесете за 5-10 мин. Добавяйте една по една лъжиците зехтин до поемане на цялата мазнина от тестото. Оформете го на топка и оставете в намазана със зехтин купа за около 1 час до удвояване на обема. Трябва да бъде покрито с безцветно фолио или кърпа.
   Изберете форма с подвижен борд или тавичка с диаметър 24 см. Намажете с растителна мазнина или покрийте с хартия за печене.
   Отделете от тестото една топка, колкото юмрук и я поставете в средата на тавичката. Останалото тесто разточете на голям правоъгълник. Навийте на руло и го разделете на 12 равни части. Подредете ги ветрилообразно в тавичката. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 15-20 мин. През това време загрейте фурната на 180-190 градуса.
   Намажете погачата с разбития с прясно мляко жълтък. Поръсете обилно със сусам питките през една. Печете погачата на най-ниското ниво 30-40 мин. или до златисто.
   Става мекичка, вкусна и на конци!
   Насладете й се!

  

 

Продукти:
750-800 гр брашно
42 гр прясна мая
300 мл топло прясно мляко
3 големи яйца, леко разбити
1 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
1 с.л. течен мед или захар
2 ч.л. сол

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. сусам - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=324:sesameroundloaf&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9#sthash.18b7u8nz.dpuf
Продукти:
750-800 гр брашно
42 гр прясна мая
300 мл топло прясно мляко
3 големи яйца, леко разбити
1 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
1 с.л. течен мед или захар
2 ч.л. сол

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. сусам - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=324:sesameroundloaf&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9#sthash.18b7u8nz.dpuf

4 коментара:

  1. Мише, станала е прекрасна!
    И ще очаквам празничните ти рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Хубав слънчев и снежен ден!

      Изтриване
  2. Страхотна коричка има,направо искам да си отчупя на мига!И е толкова пухкава,Мише,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ти благодаря! Бих искала наистина да те почерпя, толкова си мила!!!

      Изтриване