понеделник, 18 ноември 2013 г.

Мусака отново



   Моля, да бъда извинена за отсъствието! Ще се реванширам в най-скоро време, защото съм подбрала интересни рецепти в коледен дух.
   Сега ви препоръчвам да опитате тази вкусна мусака. Гарантирам ви, че ще свърши докато е още топла.....

2 с.л. олио или зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
1 морков, ситно нарязан
1 резен целина, ситно нарязан
1 с.л. червен пипер
500 г кайма
800 г картофи
2 с.л. доматено пюре
350 мл вода
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 щипка кимион
сол на вкус

за заливката:
3 яйца
400 г кисело мляко
200 г едро настърган кашкавал

4 порции, 100 мин.


   1. Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с.л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червения пипер и картофите, нарязани на малки кубчета.
   2. Разбърква се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200 градуса да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите на повърхността се зачервят.
   3. Разбиват се заедно яйцата и киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.

  Рецептата е от сп. Меню, на Люба Иванова.

  Бон Апети!

2 коментара:

  1. Изглежда перфектна, Мише!
    Знам че ще ми хареса, а ако не мислех за калориите и не е нахално, бих помолила и за допълнително! :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото желаеш! Един път в седмицата поне, не мислим за калории!

      Изтриване