петък, 25 октомври 2013 г.

Здравословни, зеленчукови крокети с млечен сос




   Преди да започна с есенно-зимната колекция с леко коледно предчувствие, Ви предлагам много лесно и бързо ястие, което може да бъде компания на сьомга или пъстърва, може и просто лека вечеря.


400 г картофи, нарязани на малки кубчета
200 г боб от консерва, изплакнат и отцеден
200 г сладка царевица, отцедена
малка връзка зелен лук, нарязан
100 г чедър или кашкавал, настърган
1 яйце разбито и 1 за панировката
100 г галета
2 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус
листа айсберг и домати

за млечния сос:

200 г кисело мляко
2 с.л. заквасена сметана
копър
магданоз
сол


  1. Сварете картофите докато омекнат. Отцедете и намачкайте. Загрейте фурната на 220 градуса. Грубо намачкайте боба с вилица. Смесете с  картофите и добавете лука, царевицата, сиренето и половината яйце. Подправете и объркайте добре. Оформете 6-7 крокета.
  2. Смесете галетата със зехтина и овкусете с малко сол и пипер. Оваляйте всеки крокет първо в брашно, след това в останалото яйце плюс едно и накрая в галетата. Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. На този етап можете да замразите крокетите. Изпечете за 15 мин, след което включете грила и печете още 2-3 мин, докато станат златисти.
  3. За соса смесете всички съставки и разбийте сметаната хубаво с вилица.



   Да Ви е сладко!

2 коментара: