събота, 19 октомври 2013 г.

Телешко в патладжани



 

    Подгответе се за голямото готвене и голямото ядене! Рецептата е от списание Меню, брой 70, месец септември. За да бъде пълно удоволствието /което заслужавате след това готвене и 2 часа изтезание заради невероятните аромати/ отворете една бутилка червено вино. Меню препоръчват Каберне Совиньон, Сира или Малбек. Аз лично предпочитам Сира. Ето какво Ви е необходимо:


800 г млечно телешко или телешка плешка,
нарязана на малки кубчета
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, пресовани
3 домата, нарязани на малки кубчета
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/3 ч.л. кимион
1/3 ч.л. смлян кориандър
1 щипка канела
1 щипка бахар
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер /по избор/
1 кубче телешки био бульон
300 мл вода
3 патладжана
100 мл олио или зехтин за пържене
1 скилидка чесън за патладжаните
2-3 с.л. маслини, ситно нарязани
1 червена чушка, нарязана на кръгчета
3-4 чери домата
2-3 с.л. магданоз, ситно нарязан и още за поръсване
при сервиране

6 порции, 120 минути

  1. За пълнежа в загретия зехтин се слагат лукът и чесънът и се разбъркват. Слага се месото и се разбърква на силен огън 10 минути. Добяват се доматите и подправките. Налива се водата, добавя се кубчето бульон, разбърква се и се оставя да къкри 60-90 мин, докато омекне месото. Ако телешкото е млечно един час е напълно достатъчен. Капакът на съда се отваря, огънят се засилва и ястието се оставя да се сгъсти, като се бърка от време на време.

  2.  Патладжаните се срязват наполовина и се издълбават. Слагат се в съд със солена вода, заедно с издълбаната вътрешност за 15 мин., измиват се и се подсушават. Половинките се намазват с олиото, посоляват се и се слагат да се пекат в тава във фурна, загрята на 220 градуса, докато се зачервят.

  3. Вътрешността на патладжаните се нарязва на ситно и се слага в загрят тиган с 1 с.л. зехтин или олио да се зачерви. Добавят се чесънът и маслините, разбъркват се няколко секунди и се отстраняват от огъня. Прибавят се към сгъстената смес от телешко и доматен сос заедно с чушката, чери доматите и ситно нарязаният магданоз.

  4. Патладжаните се напълват. Пекат се 10 мин. или до готовност на 220 градуса.









Добър апетит!

2 коментара:

  1. Еха, Мише, какви патладжани само! Много добро предложение, докато все още се намират. Хубавите неща стават бавно и изискват търпение, но резултата наистина си заслужава! Приветствам идеята, чудно ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Ако някой реши да ги опита да знае, че може да остане немалка част от плънката. Днес направих бял ориз и я довършихме. Също така бих сложила още чесън и бих оставила и сърцевината и самите патладжани да се готвят толкова, че да омекнат хубаво!
      Мария, хубав край на уикенда и успешна седмица!

      Изтриване