петък, 27 септември 2013 г.

Хляб с мед и мляко



   Представям Ви едно много вкусно хлебче, замесено с мед и мляко, което стана фаворит у дома. 

  500 г бяло брашно
  125 г прясно мляко
  125 г вода
  1 яйце
  1 1/2 пакетчета суха мая
  1 с.л. мед
  1 ч.л. сол


  Пресяваме брашното в купа и правим кладенче. Вътре изсипваме млякото смесено с вода, маята, яйцето и меда. С вилица бъркаме сместта и постепенно добавяме брашно в кладенчето. Солта прибавяме в брашното, което е по краищата на купата. Замесваме меко тесто и оставяме в съд намазан с мазнина и покрито с кърпа или фолио. 
  След като удвои обема си, замесваме за кратко отново и оставяме да втаса. Включваме фурната на 240 градуса и най-отдолу слагаме огнеупорен съд с вода. Когато тестото втаса отново, оформяме, намаляваме фурната на 220 и слагаме да се пече. Изваждаме съда с вода десет минути преди да изключим фурната. След това оставяме хляба 10 минути на отворена врата. Така се получава пухкав хляб с твърда коричка. Ако искате да омекне, приберете хляба в плик, но трябва да е напълно изстинал. 
  Много вкусно! Гарантирам!



 





  

2 коментара:

  1. Чудно хлебче,Мише!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Вярвам ти, че е хубав! Точно преди вечеря така ми потекоха лигичките.. :)

    ОтговорИзтриване